עבירת סמים ראשונה, מהו העונש הצפוי?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
צעיר כבן 29, ללא עבר פלילי, אשר השלים 12 שנות לימוד ושירת שירות צבאי מלא כלוחם, הורשע על פי הודאתו בעבירה של החזקה ושימוש בסמים שלא לצריכה עצמית, לפי סעיפים 7(א) ו-7(ג) לפקודת הסמים המסוכנים. הסדר הטיעון לא כלל הסכמה לעניין העונש ובית משפט השלום בירושלים נדרש לקבוע מהו העונש ההולם, בהתחשב בכך שמדובר בעבירת סמים ראשונה.
על פי עובדות כתב האישום המתוקן, בנובמבר 2014, נמצא כי הנאשם החזיק בביתו סם מסוכן מסוג מסקאלין במשקל כולל של 2700 גרם נטו, שלא לצריכה עצמית ושלא בהיתר. עוד נמצא באותו מועד, כי הוא החזיק בביתו ארבעה שתילים וגבעול באורך 70 ס"מ, גם זאת שלא בהיתר.
מתסקיר שירות המבחן עלה כי הנאשם מנהל אורח חיים תקין ונורמטיבי, סיים 12 שנות לימוד ושירת שירות צבאי מלא כלוחם. בהמשך הצטרף לחבריו שהקימו היאחזות בבקעה. בתקופה זו בוצעה העבירה, וזאת להערכת קצין המבחן, בשל אירועים קשים שפקדו אותו במהלך חייו וגרמו לו לקשיים רגשיים.
הנאשם מנהל אורח חיים נורמטיבי
כיום הנאשם לא מתגורר באותה היאחזות, והוא מתפרנס מקיום סדנאות אוכל וכשכיר בחברת תיירות. בנוסף הנאשם מלווה בחור צעיר הלוקה באוטיזם. עוד עלה מהתסקיר כי הנאשם משתמש בקנביס מאז שחרורו מהצבא, הוא לא רואה עצמו כמכור וטוען כי הסמים סייעו לו בטשטוש רגשותיו הכואבים.
קצין המבחן התרשם כי הנאשם לקח אחריות מלאה על ביצוע העבירה והביע חרטה על מעשיו. הוא מכיר בטעותו אשר נבעה, לדבריו, מרצונו להתנסות בסם העשוי להיות מופק מצמח הקקטוס, אך טרם עשה בו שימוש. כמו כן, על אף האירועים בחייו, הנאשם מצליח לנהל אורח חיים נורמטיבי מתפקד ויצרני.
קצין המבחן המליץ להשית על הנאשם 300 שעות שירות לתועלת הציבור, וקיום מעקב על ניקיונו משימוש בסמים. וכן הומלץ על ביטול הרשעתו, מאחר שמדובר בעבירה ראשונה ולנוכח התגייסותו להליכי טיפול ויכולותיו האישיות.
המאשימה עמדה על הערכים המוגנים שנפגעו בביצוע העבירה, בשימוש בסמים, ובגידולם שלא לצריכה עצמית. המאשימה הצביעה על תכנון מוקדם שכלל רכישת צמחים וגידולם לצורך ייצור הסם, ועל כך שמדובר בסם אשר גורם להזיות והשפעותיו חמורות.
לטענת המאשימה, מתחם העונש ההולם במקרה זה נע משישה חודשי מאסר שניתנים לריצוי בעבודות שירות ועד שנת מאסר בפועל. לנוכח התסקיר החיובי, יש לגזור את עונשו ברף התחתון ולהשית עליו שישה חודשי מאסר בפועל שירוצו בעבודות שירות, לצד קנס, מאסר על תנאי, התחייבות להימנע מביצוע עבירה ופסילת רישיון נהיגה. המאשימה עמדה על כך שאין מקום לבטל את הרשעת הנאשם, לנוכח חומרת העבירה והעדר פגיעה קונקרטית בשיקומו.
הסנגור הצביע מנגד על נסיבותיו האישיות של הנאשם כפי שפורטו בתסקיר ועל כך שאת העבירה ביצע בתקופה לא שגרתית בחייו. הסניגור ציין כי מדובר באדם נורמטיבי, אופה במקצועו, אשר שיתף פעולה כבר במהלך החיפוש בביתו, שבוצע על סמך מידע מודיעני והוביל את השוטרים אל הסם והשתילים שהיו בביתו. בנסיבות אלה, עתר לענישה מקלה והרתעתית בלבד ולאימוץ המלצת שירות המבחן גם ביחס לביטול ההרשעה.
אין מקום לבטל את ההרשעה
לאחר שמיעת טיעוני הצדדים, הדגיש בית המשפט כי תופעת השימוש בסמים והפצתם, היא עבירה שתוצאותיה חמורות והרסניות לחברה כולה, תוך פגיעה בערכים מוגנים של בריאות הציבור, שלומו וביטחונו. מדובר בעבירה קלה לביצוע שגלומה בה אפשרות להשגת רווח כספי רב, ומכאן הצורך בענישה משמעותית.
בית המשפט ציין כי הימנעות מהרשעה אפשרית רק בנסיבות חריגות, שבהן לא מתקיים יחס סביר בין עוצמת פגיעתה של ההרשעה הפלילית בנאשם לבין התועלת של ההרשעה לאינטרס הציבורי חברתי הכללי וחומרתה של העבירה.
במקרה זה, מדובר בגידול סם בכמות משמעותית, תוך ציפייה לעשות בו שימוש ואף הכמות הרבה מעידה על כך שהנאשם לא התכוון רק לשימוש עצמי. כמו כן, מדובר במעשה שדרש הכנה ותכנון מוקדם, ובהיעדר הצבעה על פגיעה קונקרטית בנאשם, נקבע כי אין מקום לבטל את הרשעתו.
בסופו של דבר התחשב בית המשפט בנסיבותיו האישיות של הנאשם וגזר עליו עונש בתחתית המתחם, הכולל: 300 שעות שירות לתועלת הציבור בפיקוח שירות המבחן. ששה חודשי מאסר על תנאי, שאותם לא ירצה אלא אם יעבור עבירה כלשהי לפי פקודת הסמים המסוכנים, למעט עבירה של שימוש או החזקת סם לצריכה עצמית, בתוך שנתיים, וכן שלושה חודשי מאסר שאותם לא ירצה אלא אם כן יעבור עבירה של שימוש או החזקת סם לצריכה עצמית, בתוך שנתיים.
נוסף על כך, הוטל על הנאשם קנס בסך 1,500 שקלים או עשרה ימי מאסר תחתם ופסילה על תנאי למשך ששה חודשים מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה, כשהתנאי הוא שהנאשם לא יעבור עבירה לפי פקודת הסמים המסוכנים במשך שנתיים.
ת"פ 10580-03-16