מחיקת רישום פלילי של חיילים לקראת שחרור, מהם התנאים?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

רישום פלילי של קטינים מתחת לגיל 18, מופיע במרשם הפלילי המנוהל על ידי המשטרה וכולל גם רישומים משטרתיים, כשל כל אדם אשר ביצע עבירה פלילית. עם זאת, ישנם הגבלות וסייגים שונים הנובעים מכך שהרישום של קטין ולא של אדם בגיר מעל גיל 18 שנים.
ההבדל המרכזי בין רישום פלילי לקטינים לבגירים הוא תקופות ההתיישנות ומחיקת הרישום לאחר הרשעה בהליך פלילי. ברוב המקרים תקופות ההתיישנות והמחיקה שחלות על רישום קטינים קצרות יותר מרישום של בגירים, גם כאשר מדובר באותה עבירה.
רישום פלילי עלול לפגוע בעתידו של הקטין הן באפשרויות תעסוקה ולימודים והן בשירותו הצבאי וגיוסו לצה"ל. עם זאת, חיילים הנמצאים לקראת שחרור משירות סדיר בצה"ל, יכולים להגיש בקשה למחיקת רישום פלילי על עבירות שבוצעו בהיותם קטינים טרם הגיוס.
רישום משטרתי של קטינים
כאשר קטין מבצע עבירה פלילית, בית המשפט לנוער יכול להחליט, על פי שיקול דעתו, על הרשעתו או אי הרשעתו, ולהוציא צו דרכי טיפול, בהתאם לנסיבות המקרה וחומרת העבירה ותוצאותיה. החלטה זו מופיעה ברישום הפלילי ובנוסף קיים רישום משטרתי המופיע גם הוא בתדפיס הפלילי. רישום משטרתי כולל תיקים שטרם הגיעו להעמדה לדין או שהוחלט שלא להגיש בגינם כתב אישום, וכן תיקים פתוחים המתנהלים בבית המשפט. פרטי הרישום המשטרתי חשופים למשטרה ולגופי ביטחון.
רישום משטרתי של קטין בגין חשד לביצוע פשע והחלטה שלא לחקור או שלא להעמידו לדין, יבוטל לאחר חמש שנים מיום האירוע. רישום משטרתי של קטין בגין חשד לביצוע עוון והחלטה שלא לחקור או שלא להעמידו לדין, יבוטל לאחר שלוש שנים, אלא אם גורם מוסמך החליט אחרת. לאחר ביטול רישום משטרתי, פריט הרישום לא יופיע במרשם הפלילי.
בקשת חייל למחיקת רישום פלילי
חייל הרשום במשטרה על עבירות פליליות שביצא טרם גיוסו לצה"ל, רשאי להגיש בקשה למחיקת הרישום הפלילי, בהתאם לתנאים הבאים: הוא שירת 18 חודשים לפחות בשירות חובה וגילו של בעת הגיוס לא היה מעל 23 שנים, אין לו הרשעות מבית דין צבאי ולא היו לו הרשעות מבית משפט אזרחי במהלך השירות.
כמו כן, ניתן להגיש בקשה בתנאי שלא היו לחייל יותר משש הרשעות בבית דין משמעתי, לא היו לו מעל 14 ימי נפקדות במהלך השירות הצבאי והוא לא נידון ליותר מ -35 ימים של מחבוש בשנתיים הראשונות של השירות הצבאי, ולא יותר משבעה ימים בשנה השלישית.
את הבקשה למחיקת הרישום, יש להגיש באמצעות טופס בקשה למחיקת עבר פלילי, בין שלושה חודשים עד חצי שנה לפני השחרור משירות סדיר. מי שמגיש את הבקשה בשם החייל, הוא מפקדו של החייל, ועליו למלא את חלקו השני של הטופס ולצרף את גיליון ההתנהגות שלו.
הופעה בפני ועדה הממליצה למתן חנינה
לאחר מילוי הטופס, המפקד נדרש להעביר את הבקשה, בצירוף מסמכים רלוונטיים, למזכירות הוועדה הממליצה למתן חנינה לבעלי עבר פלילי, חברי הוועדה כוללים את קצין חינוך ראשי, נציג ממערך מקא"ם, נציג מיט"ב וראש מדור חנינות ועיון בעונש.
הוועדה מתכנסת אחת לחצי שנה, והחייל המבקש למחוק את הרישום, נדרש להופיע בפניה ולנמק מדוע לדעתו יש למחוק את הרישום הפלילי, ולאפשר לו להתחיל את חייו האזרחיים ללא רבב. במקרים מיוחדים, הוועדה רשאית להמליץ על מחיקת הרישום גם אם החייל לא עמד בכל התנאים, ואף יכולה להימנע ממתן המלצה, למרות שהמבקש עמד בכל התנאים. המלצת הוועדה מועברת לידי בית הנשיא ומשרד המשפטים ומהווה שיקול מכריע בעת ההחלטה על מתן חנינה.