מהו הדין הפלילי בגין הפרעה לשוטר במילוי תפקידו?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
הפרעה לשוטר בעת שהוא מבצע את תפקידו נחשבת לעבירה חמורה, הפוגעת בשלטון החוק ובגורמי אכיפת החוק. סעיף 275 לחוק העונשין מתייחס לעבירה פלילית של הפרעה לשוטר וקובע כי אדם העושה מעשה בכוונה להפריע לשוטר כאשר הוא ממלא את תפקידו כחוק או כדי להכשילו בכך, או עושה מעשה במטרה להפריע לאדם אחר או להכשילו מלעזור לשוטר, צפוי לעונש מאסר שיכול להגיע עד שלוש שנים ולא פחות משבועיים.
היסוד העובדתי בעבירת הפרעה לשוטר במילוי תפקידו היא עשיית כל מעשה מכל סוג אשר תהיה לו מסוגלות אובייקטיבית להפריע לשוטר, שיכול להיעשות באמצעות שורה ארוכה של מעשים ופעולות. בנוסף, מדובר בעבירה התנהגותית הדורשת יסוד נפשי של כוונה מיוחדת להפריע או להכשיל שוטר כאשר הוא ממלא את תפקידו כחוק.
המושגים להפריע ולהכשיל זכו בפסיקה למשמעות רחבה לרבות, כולל: מסירת מידע כוזב לשוטר, סירוב להזדהות, סירוב להתלוות לתחנת המשטרה, הנחת יד על פנקס הדו"חות למניעת רישום משטרתי, חסימת כבישים וחסימת דרכו של השוטר, קריעה של דו"ח ועוד. עם זאת כל מקרה נבחן לגופו, ואף נקבע בעבר כי צעקות של נאשם בעת חקירה משטרתית, למרות טיבן המפריע והמכשיל, אינן מהוות בסיס להרשעה בעבירה, ואף יחס מזלזל כלפי השוטר אינו מהווה הכשלה.
היסוד הנפשי בעבירה הוא הכוונה להפריע או להכשיל את השוטר בעת מילוי תפקידו, כאשר היסוד הנפשי בא על סיפוקו בשניים: האחד, המודעות כלפי טיב המעשה והתקיימות הנסיבות, והשני, עשיית המעשה מתוך מטרה או שאיפה להפריע לשוטר או להכשילו.
הפרעה לשוטר בנסיבות מחמירות
במקרה של הפרעה לשוטר בנסיבות מחמירות, נאשם המיידה או יורה אבן או חפץ אחר לעבר שוטר או לעבר כלי רכב משטרתי, במטרה להפריע לו כאשר הוא ממלא את תפקידו כחוק או במטרה להכשילו בכך, צפוי לעונש שיכול להגיע עד חמש שנות מאסר.
סעיף 273 לחוק העונשין עוסק בעבירת תקיפת שוטרים בעת מילוי תפקידם, וסעיף 274 עוסק בתקיפה של שוטרים בנסיבות מחמירות. על פי סעיפים אלו, אדם התוקף שוטר והתקיפה קשורה למילוי תפקידו כחוק או תוקף אדם אחר העוזר לשוטר כאשר השוטר ממלא תפקידו כחוק, צפוי למאסר עד שלוש שנים ולא פחות מחודש ימים. במקרה של תקיפת שוטר בנסיבות מחמירות, העונש הצפוי הוא מאסר עד חמש שנים ולא פחות משלושה חדשים.
שיקולי ענישה בעבירת הפרעה לשוטר
בעת גזירת העונש בעבירת הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, בוחן בית המשפט את נסיבות הקשורות ושאינן קשורות בביצוע העבירה, כולל: התכנון שקדם לביצוע העבירה, חלקו של הנאשם, הנזק שהיה צפוי להיגרם והנזק שנגרם, לרבות פגיעה בשלטון החוק ובגורמי אכיפת החוק וכן, הסיבות שהביאו את הנאשם לבצע את העבירה.
בית המשפט עשוי להתחשב גם בנסיבות האישיות של הנאשם, כולל בעברו הפלילי ובקיומן של הרשעות קודמות דומות, וכן, במצבו המשפחתי, בחלוף הזמן ממועד ביצוע העבירה, בגילו, בשיקולי השיקום, בנטילת אחריות, הודאה באשמה וחזרתו למוטב, בסיכוי לביצוע עבירות חוזרות, בפגיעה של העונש בנאשם ובבני משפחתו ועוד.