מהן הנסיבות הקשורות בביצוע עבירה פלילית?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
סעיף 40ט לחוק העונשין עוסק בנסיבות הקשורות בביצוע העבירה לצורך קביעת עונש הולם לנאשם בהליך הפלילי. על פי הוראות סעיף זה, בעת קביעת מתחם עונש הולם למעשה העבירה שביצע הנאשם, מתחשב בית המשפט בהתקיימותן של נסיבות הקשורות בביצוע העבירה, ובמידה שבה התקיימו, ככל שסבר שהן משפיעות על חומרת מעשה העבירה ועל אשמו של הנאשם.
כדי להכריע מהו העונש ההולם, נדרש בית המשפט לקבוע את מתחם הענישה, שבמסגרתו קיים העונש ההולם בנסיבות העבירה, אשר יכול לנוע בין קנס כספי, התחייבות שלא לבצע עבירה דומה בעתיד, מאסר על תנאי למשך תקופה מוגבלת, צו מבחן וצו שירות לתועלת הציבור בהיקף שעות מסוים, עבודות שירות ומאסר בפועל למשך תקופה שייראה לנכון ועל פי העונשים הקבועים בחוק העונשין בהתאם לסוג העבירה.
סטייה ממתחם הענישה הקבוע בחוק
במסגרת מתחם הענישה בית המשפט בוחן את הנסיבות הקשורות לעצם ביצוע העבירה, לרבות התנהגות הנאשם בביצוע העבירה, היחס שלו כלפי המתלונן, מידת אכזריותו בעת ביצוע העבירה, הסיבות שגרמו לנאשם לבצע את מעשיו, מידת הפעילות שלו בביצוע העבירה, האופן שבו תכנן את העבירה ועוד.
לאחר שיקבע מהו מתחם הענישה הראוי בנסיבות המקרה הספציפי, יבחן בית המשפט האם יש מקום לסטות מן המתחם ולהקל או להחמיר בעונש, בהתאם לשיקולי השיקום, עברו הפלילי והרשעות קודמות, חשש להישנות עבירות דומות בעתיד וכדומה. בשלב הסופי יהיה על בית המשפט להכריע מהו העונש ההולם ולגזור את הדין.
תכנון שקדם לביצוע העבירה
בהתאם להוראות סעיף 40ט לחוק העונשין, בית המשפט מתחשב בתכנון שקדם לביצוע העבירה, כך שאם קדם תכנון מקדים לביצוע העבירה, העונש יהיה חמור יותר. לדוגמה: אם נאשם בעבירת אלימות נשא עליו נשק שלא כדין, סביר להניח שהוא תכנן מראש לפגוע במתלונן.
חלקו היחסי של הנאשם
בית המשפט מתחשב בחלקו היחסי של הנאשם בביצוע העבירה ומידת ההשפעה של אחר על הנאשם בביצוע העבירה. כלומר, האם הנאשם היה שותף מלא לביצוע העבירה והפעיל עקב כך אנשים נוספים, או שהוא היה פחות פעיל, ורק המתין ברכב בשעה שבוצעה עבירת רכוש, או שימש כנהג והסיע את הנאשם המרכזי אל זירת הפשע ובחזרה.
הנזק שנגרם או שהיה צפוי להיגרם
בית המשפט מתחשב בנזק שהיה צפוי להיגרם מביצוע העבירה ובנזק שנגרם מביצוע העבירה, כך למשל אם הנאשם גרם כתוצאה ממעשיו לנזקי גוף ונפש, או עשוי היה לגרום נזק חמור, העונש יהיה משמעותי יותר.
יחסו של הנאשם כלפי נפגע העבירה
בית המשפט מתחשב בסיבות שהביאו את הנאשם לבצע את העבירה, ביכולתו להבין את אשר הוא עושה, את הפסול שבמעשהו או את משמעות מעשהו, לרבות בשל גילו, יכולתו להימנע מהמעשה ומידת השליטה שלו על מעשהו, לרבות עקב התגרות של נפגע העבירה. בנוסף מתחשב בית המשפט במצוקתו הנפשית של הנאשם עקב התעללות בו על ידי נפגע העבירה, בקרבה לסייג לאחריות פלילית, באכזריות, האלימות וההתעללות של הנאשם במתלונן או ניצולו ובניצול לרעה של כוחו או מעמדו או של יחסיו עם נפגע העבירה.