גניבה ממעביד, מה העונש הצפוי לעובד שגנב ממקום עבודתו?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
עבירה פלילית של גניבה ממעביד יכולה לבוא לידי ביטוי בנטילת ציוד משרדי בעל ערך, לקיחת המחאה בנקאית של בית העסק או כל רכוש פיזי אחר ללא אישורו או ידיעתו של המעסיק, וגם דיווח שגוי של שעות נוכחות בעבודה, גניבת כרטיסי אשראי ושימוש במכשירים או בכלי רכב ששייכים למעסיק בלי אישורו.
עבירת גניבה ממעביד תלויה ביחסי נאמנות בין הצדדים ולא רק בתשלום משכורת. ההגדרה המשפטית של העבירה דומה לעבירת גניבה רגילה הקבועה בסעיף 383 לחוק העונשין, אך שונה בכך שערך הרכוש שנגנב הוא מעל 1,000 שקלים והעונש הצפוי לעובד שגנב הוא חמור יותר.
חוק העונשין מגדיר גניבה כנטילת ונשיאת דבר בעל ערך שהוא רכוש של אדם אחר, בדרך של תחבולה, הפחדה או הטעייה, מבלי לקבל את הסכמת בעליו של הרכוש, במרמה ובלי תביעת זכות בתום לב, כשהוא מתכוון בשעת המעשה לשלול את הדבר מבעלו לצמיתות.
עד שבע שנות מאסר לעובד שגנב מהמעסיק
סעיף 391 לחוק העונשין עוסק בעבירת רכוש של גניבה ממעביד, וקובע כי עובד הגונב דבר שהוא נכס ממקום עבודתו, או שהגיע לידי העובד נכס בשביל מעסיקו, וערכו עולה על 1,000 שקלים, צפוי לעונש שעלול להגיע עד שבע שנות מאסר. עבירת גניבה ממעביד נחשבת לעבירה חמורה יותר מגניבה רגילה שלגביה נקבע עונש של עד שלוש שנות מאסר בלבד. חוק העונשין מתייחס בחומרה לעבירת גניבה ממעביד, בשל יחסי האמון שבין עובד למעסיקו, שבמסגרתם מואצלות על העובד סמכויות רבות ושונות וניתנת לו גישה לרכוש ולמסמכים שונים של מקום העבודה.
כאשר עבירת הגניבה מבוצעת על ידי מנהל שהוא חבר דירקטוריון או נושא משרה של תאגיד, העונש המרבי הוא שבע שנות מאסר. עובד הציבור הגונב דבר שהוא נכס המדינה או דבר שהגיע לידיו מכוח עבודתו, וערכו עולה על 1,000 שקלים צפוי לעונש שיכול להגיע עד עשר שנות מאסר.
סעיף 393 מתייחס לעבירה של גניבה בידי מורשה, וקובע עונש מרבי עד שבע שנות מאסר למי שגונב נכס שקיבל עם ייפוי כוח לעשיה בו, כמו עורך דין, נוטריון, בנקאי או כונס נכסים, וכן לבעל תפקיד שגונב נכס שהופקד אצלו, לבדו או עם אדם אחר, כדי שישמור עליו או ישתמש בו או בתמורתו, למטרה מסוימת או ימסור את כולו או חלקו לאדם אחר.
סעיף זה מתייחס גם לגניבת נכס שקיבל בעל התפקיד, לבדו או עם אדם אחר, בשביל אדם אחר או לזכותו, ולמורשה אשר גנב מן התמורה של נייר ערך, או של עשייה בנכס על פי ייפוי כוח, כשקיבל הוראה שתשמש למטרה מסוימת או תשולם לאדם מסוים.
הגשת כתב אישום ושלילת פיצויי פיטורין
נגד עובד שנתפס גונב ממעסיקו רכוש בעל ערך נפתחת חקירה פלילית במשטרה, הוא צפוי לאבד את פרנסתו תוך שלילת פיצויי פיטורין ושלל הטבות נוספות הניתנות למפוטרים עקב הפרת משמעת חמורה והפרקליטות מחליטה האם נסיבות המקרה מצדיקות הגשת כתב אישום.
העיקרון המנחה בענישה בגין גניבה ממעביד הוא עקרון ההלימה שפירושו קיומו של יחס הולם בין חומרת מעשה העבירה בנסיבותיו ובמידת האשם של העובד ובין סוג ומידת העונש המוטל עליו. בית המשפט נדרש לקבוע מתחם עונש הולם למעשה, תוך התחשבות בערך החברתי המוגן שנפגע ומידת הפגיעה בו, במדיניות הענישה הנהוגה ובנסיבותיה הקונקרטיות של העבירה.
מתחם הענישה בעבירות גניבה ממעביד רחב ומגוון ונע בין מספר חודשי מאסר, קנסות כספיים, מאסר על תנאי, עבודות שירות ועד שנים של מאסר. בית המשפט קובע את העונש על פי היקף מעשי הגניבה, שווי העסקאות, תחכום ההונאה, טיב היחסים בין הצדדים ונסיבות הנאשם והמקרה המסוים.