מדיניות אי הפללה בגין שימוש עצמי בקנאביס, מה זה אומר?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

בחודש ינואר 2017, הכריז השר לביטחון הפנים גלעד ארדן, על מדיניות חדשה של חוקים וסנקציות לצרכני הקנאביס בישראל, אשר נכון לאוגוסט 2017 עדיין לא נכנסה לתוקף. משמעות מדיניות אי ההפללה היא שלא ייפתח תיק פלילי למשתמשי קנאביס שייתפסו בביצוע עבירה ראשונה ושנייה, אך אין השינוי אומר כי שימוש בסמים קלים יהיה מותר בארץ.
על פי המלצות דו"ח ועדת פלג, אשר גיבשה עבור השר ארדן את המתווה הראשוני, אדם שייתפס בפעם הראשונה או השנייה עם סמים מסוג קנאביס בכמות לשימוש עצמי של עד 15 גרם, יוכל לצאת מההליך ללא רישום פלילי בגין עבירת סמים אם יסכים להודות בביצוע עבירה פלילית, וייאלץ לשאת בתשלום קנס כספי בסך 1,000 שקלים בעבירה ראשונה, וקנס כפול בסך 2,000 שקלים בעבירה שנייה.
בעבירה שלישית ניתן יהיה לסגור את התיק במסגרת הסדר מותנה הכולל קנסות נוספים, פסילת רישיון נהיגה ושלילת רישיון נשק, והחל מהעבירה הרביעית יתקיים הליך פלילי רגיל בהתאם לשיקול המשטרה, כלומר, נאשם בעל רישום פלילי אחד או שניים על החזקת סמים לשימוש עצמי, לא יזכה להקלה בהתאם לחוק המתגבש, בעבירה הרביעית יוגש נגדו כתב אישום והוא אף יחויב להפליל את עצמו ולהודות בעבירה שעלולה להוביל לעונש מאסר.
כאשר מדובר בעבירת החזקת סמים לצריכה עצמית שבוצעה על ידי קטינים, במקרה של עבירה ראשונה, יופנה הקטין לטיפול בעמותות וישלים מהלך טיפולי תמורת אי רישום פלילי. בעבירה שנייה ייסגר התיק בהסדר מותנה, הכולל קנס או סנקציה אחרת, והחל מעבירה שלישית ויותר יתקיים הליך פלילי רגיל, לרבות הגשת כתב אישום בהתאם להמלצות המשטרה.
מה העונש המקסימלי על החזקת סמים לשימוש עצמי?
חרף השינוי במדיניות האכיפה נגד משתמשי קנאביס, החוק לא השתנה ופקודת הסמים המסוכנים אוסרת על שימוש, החזקה, ייצור, ייבוא, סחר או הפקה של כל סם המופיע ברשימת הסמים המסוכנים. החוק לא מבצע הבחנה בין סמים קלים לקשים וכל סם הנכלל ברשימה, כולל: קנאביס וחשיש אסור לשימוש והחזקה.
סעיף 7 לפקודת הסמים עוסק בהחזקה ובשימוש סמים, וקובע כי אדם לא יחזיק בסם מסוכן ולא ישתמש בו, אלא אם קיבל אישור או רישיון מיוחד לכך. מי שעובר על הוראות סעיף זה, צפוי לעונש שיכול להגיע עד 20 שנות מאסר וקנס גבוה, כאשר העונש המרבי על שימוש והחזקת סמים לצריכה עצמית הוא שלוש שנות מאסר לצד קנס כספי.
תיקון בחוק משנת 1995, קובע כי אדם מעל גיל 16, אשר לצריכתו העצמית, החזיק בסם או השתמש בו בתוך כותלי בית ספר או בחצרי מוסד חינוכי והוא אינו לומד באותו מוסד, צפוי לחמש שנות מאסר. לגבי אישום בעבירת אחזקת סמים, אין זה משנה אם הסם המסוכן נמצא ברשותו של הנאשם, או ברשות אדם המחזיק אותו מטעמו, או אם הסם של הנאשם נמצא ברשותו של אדם אחר ללא ידיעתו של האחר, או אם הסם נמצא במקום שאינו ברשותו או שאינו נתון לפיקוחו או להשגחתו של שום אדם.