עיכוב הליכים במשפט פלילי, מה המשמעות?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
נאשם בעבירה פלילית שהוגש נגדו כתב אישום, רשאי לפנות אל היועץ המשפטי לממשלה בבקשה לעיכוב הליכים פליליים המתנהלים במשפט נגדו, לפני שבית המשפט מכריע בתיק וגוזר את דינו. אם הבקשה תתקבל, בית המשפט יפסיק את ההליכים במשפט.
סעיף 231 לחוק סדר הדין הפלילי עוסק בעיכוב הליכים בהליך הפלילי, וקובע כי בכל עת לאחר הגשת כתב אישום ולפני הכרעת הדין, רשאי היועץ המשפטי לממשלה, בהודעה מנומקת בכתב לבית המשפט, לעכב את הליכי המשפט הפלילי. במקרה שהוגשה הודעה מסוג זה, יפסיק בית המשפט את ההליכים באותו משפט.
כיצד מוגשת בקשה לעיכוב הליכים?
הנאשם רשאי להגיש בקשה אל היועץ המשפטי לממשלה, באמצעות עורך דין פלילי המייצג אותו. עורך הדין נדרש לשכנע את התובע כי אכן קיים צורך לעכב את ההליכים הפליליים בתיק, ועליו לצרף מסמכים התומכים בבקשה, כולל רישום פלילי בתדפיס עדכני ופירוט של העילות והטעמים המצדיקים אותה, ואף במקרים מסוימים ניתן להזמין תסקיר משירות המבחן או להתייעץ עם קצין מבחן בעניין עיכוב ההליכים.
היועץ המשפטי יתחשב בתוצאות ההליך מבחינתו של הנאשם, בסיכויי פגיעה באפשרויות תעסוקה ובשמו הטוב, לצד נסיבות אישיות, כגון: מצבו הבריאותי והכלכלי, שיתוף פעולה עם גורמי החקירה, גילו וכדומה. וכן במידת מעורבותו והיוזמה בביצוע העבירה, רמת התחכום והתכנון בביצוע, שכיחות ההתנהגות העבריינית ועוד. בהתאם לכך יחליט האם להגיש הודעה מנומקת בכתב לבית המשפט, בציון הנסיבות המיוחדות שבהן נעברה העבירה ונימוקים אישיים מיוחדים של הנאשם.
מה משמעות עיכוב הליכים?
במשפט פלילי שבו עוכבו הליכים לפי סעיף 231, רשאי היועץ המשפטי לממשלה, להגיש הודעה בכתב לבית המשפט, ולחדש את ההליכים כל עוד לא עברו מיום עיכובם, בעבירה מסוג פשע חמש שנים, ובעבירה מסוג עוון שנה. לאחר הגשת ההודעה, יחדש בית המשפט את ההליכים, והוא רשאי להמשיך בהם מהשלב שאליו הגיע לפני ההפסקה. במקרה שההליכים עוכבו בפעם השנייה הם לא יחודשו עוד.
הסיכוי לקבל אישור מבית המשפט לעיכוב הליכים גבוה יותר כאשר מדובר בעבירות קלות יותר, כאשר חלף זמן רב מעת ביצוע העבירה וגם כאשר מדובר בעבירה ראשונה ולנאשם אין עבר פלילי. אם עוכבו ההליכים המשפטיים כנגד נאשם ע"י היועץ המשפטי לממשלה, התיק ייסגר לחלוטין בחלוף שנה כאשר מדובר בעבירת עוון ובחלוף חמש שנים אם מדובר בעבירת פשע.
למי ניתנת הסמכות לעכב הליכי השפט?
על פי התיקון בחוק משנת 2004, היועץ המשפטי לממשלה רשאי לאצול את סמכותו לעכב הליכי המשפט למשנה ליועץ המשפטי לממשלה, לכל אחד מבעלי התפקידים המנויים בחוק, למעט באישום שהוגש בידי תובע, לפרקליט המדינה או משנה לפרקליט המדינה, לפרקליט שמונה כמנהל התחום לעיכובי הליכים בפרקליטות המדינה באישום בעבירת עוון או חטא.
כמו כן, היועץ המשפטי לממשלה רשאי לאצול את סמכותו לעכב הליכים גם לפרקליט שמונה כמנהל היחידה האחראית על אכיפת דיני התכנון, הבניה והמקרקעין בפרקליטות המדינה או פרקליט בדרגת ממונה לפחות באישום בעבירה בתחום דיני התכנון, הבניה והמקרקעין, וכן למנהל המחלקה הפיסקלית בפרקליטות המדינה – באישום בעבירות מס, כולל אישום בעבירה הנלווית לעבירת מס מסוג חטא או עוון, שנעברה במהלך ביצוע עבירת המס או בקשר אליה.