משיכת שיק ללא כיסוי, מה הדין הפלילי?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 3.6 מתוך 5 |
משיכת שיק ללא כיסוי היא עבירה פלילית של זיוף והונאה. אדם המושך שיק בידיעה שאין לו כיסוי, צפוי לעמוד לדין על פי ההליך הפלילי, הכולל חקירה משטרתית, הגשת כתב אישום וענישה שעלולה להגיע עד שנת מאסר בפועל לצד קנסות משמעותיים.
סעיף 432 לחוק העונשין עוסק בהוצאת שיק ללא כיסוי. על פי סעיף זה, אדם שמוציא שיק שמשך בידיעה שאין חובה על הבנקאי לפרוע את השיק מן התאריך הנקוב בו עד 30 יום לאחריו, או שאין לו יסוד סביר להניח שיש חובה על הבנקאי, והשיק הוצג לפירעון במהלך תקופה זו, מבצע עבירה פלילית.
העונש המקסימלי הצפוי בגין עבירת משיכת שיק ללא כיסוי, הוא שנת מאסר בפועל, או קנס כספי לפי סעיף 61 בחוק העונשין, העומד על סך של 30 אלף שקלים, או תשלום קנס פי ארבעה מהסכום הנקוב בשיק, לפי הסכום הגדול יותר. כאשר מדובר בשיק ללא תאריך, ייחשב הדבר כאילו נקוב בו יום ההוצאה, ומקרה שהוצג שיק לפירעון במהלך התקופה האמורה וחולל, והמוציא לא פרע אותו בתוך עשרה ימים מיום שדרש זאת האוחז ממנו, חזקה שהוציא את השיק בידיעה, או ללא יסוד סביר להנחה ועליו הראיה לסתור.
גזר דינו של עורך דין שהורשע בעבירות גניבה ומרמה
עורך דין הורשע לאחר שמיעת ראיות בשלוש עבירות של גניבה בידי מורשה, שלוש עבירות של משיכת שיק ללא כיסוי ועבירה אחת של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. בית המשפט המחוזי בתל אביב – יפו נדרש לקבוע את עונשו.
על פי עובדות כתב האישום, בזמן שהנאשם פעל ככונס נכסים לצורך ביצוע עסקת מכר דירה, הוא קיבל מקונה הנכס למעלה מ- 500,000 ש"ח, ושלח ידו בסכום האמור. בסופו של דבר, הוחזרו הכספים באמצעות כספי גניבה שהם תוצאה של אירועי האישום השלישי.
בנוסף הנאשם הורשע בכך שקיבל בנאמנות סך של 590,000 שקלים ושלח ידו בכספים אלה. במהלך התקופה, משהתעורר חשד כי סכום הכסף שמסרה המוכרת לנאשם אינו מוחזק בנאמנות, ומשדרשה לראות את חשבון הבנק שבו מוחזק הכסף, דחה הנאשם את פניותיה וכאשר איימה לפנות למשטרה, החזיר את כספה באמצעות כספי גניבה.
באישום השלישי הנאשם הורשע בגניבת 1,300,000 שקלים שהופקדו אצלו בנאמנות על ידי גברת פלונית, שעמה אף ניהל בחלק מהזמן מערכת יחסים זוגית. במסגרת אישום זה הורשע הנאשם בעבירה של גניבה בידי מורשה ובעבירה של משיכת שיק ללא כיסוי.
בעת קביעת העונש, התחשב בית המשפט בעוצמת הערכים המוגנים שנפגעו, בהיקף הנזק שגרם הנאשם לקורבנותיו, מידת התחכום שאפיינה את מעשיו, ובעובדה כי חלק מסכומי המרמה הושבו למתלוננים. בסופו של דבר, בית המשפט גזר את דינו של עורך דין שהורשע בעבירות גניבה ומרמה, והשית עליו 7 שנות מאסר, שני מאסרים על תנאי, פיצוי לכל אחד מהמתלוננים וקנס בסך 50,000 שקלים או מאסר תמורתו.
ת"פ 39188-06-13