עבירת סיוע לבריחה ממשמורת חוקית, מה העונש על סיוע לבריחה ממעצר?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
כל עוד אדם מצוי בכלא כעצור או אסיר מכוח צו בית משפט - כליאתו מכונה משמורת חוקית. בריחה ממשמורת חוקית מתייחסת להימלטות ממעצר, שיכול להיות גם מעצר בית, אשפוז בבית חולים פסיכיאטרי לצורך הסתכלות או בריחת אסיר המצוי בחופשה.
בריחה וסיוע לבריחה ממשמורת חוקית מוגדרות בחוק העונשין כעבירות פליליות. עונשו של המסייע לעצור או לאסיר לברוח ממשמורת חוקית זהה לעונשו של הנמלט והוא יכול להגיע עד שבע שנות מאסר, בהתאם לנסיבות הקשורות בביצוע העבירה ולמידת הפגיעה בערכים המוגנים. סעיף 257 לחוק קובע כי אסיר או עצור הבורח ממשמורת חוקית שהוא נתון בה בשל עבירה פלילית, המואשם בביצוע פשע צפוי לעונש של עד שבע שנות מאסר, ובכל מקרה אחר למאסר למשך שלוש שנים.
סעיף 258 לחוק קובע כי אדם המסייע לאסיר או לעצור לברוח או לנסות לברוח ממשמורת חוקית, ומי שמכניס, או גורם שיוכנס, דבר לבית סוהר כדי להקל על בריחתו, צפוי לעונש של עד שבע שנות מאסר. תיקון לחוק משנת 1980 קובע כי אדם המבריח או מנסה להבריח עבריין, ממשמורת חוקית שהואשם או הורשע בעבירה שענשה מוות או מאסר עולם, צפוי לעונש של עד 20 שנות מאסר, ובכל מקרה אחר לשבע שנות מאסר.
סיוע לבריחה מבית חולים פסיכיאטרי
בית משפט השלום בקריית גת גזר עונש מאסר על תנאי בגין עבירה של סיוע לבריחה ממשמורת חוקית, על נאשם אשר סייע לאחיו לברוח מבית חולים פסיכיאטרי בהיותו מאושפז לצורך הסתכלות לאחר שביצע עבירות רכוש.
על פי עובדות כתב האישום, בחודש יוני 2016, אחיו של הנאשם אושפז בבית חולים פסיכיאטרי לצורך הסתכלות, בהוראה שיפוטית שניתנה במסגרת מעצר עד תום ההליכים אשר התנהלו נגדו. יומיים לאחר תחילת האשפוז, הגיע הנאשם עם אמו וגיסו לבקר את האח ולמסור לו ציוד.
במהלך הפגישה, הנאשם מסר לאחיו כובע וקיבל ממנו כיפה. האח חבש את הכובע ויצא מדלת המחלקה הפסיכיאטרית. באותו המעמד, יצא גם הנאשם כשעל ראשו הכיפה ואף נטל לידיו את תיקיו של האח. בנסיבות אלה האח ברח מהאשפוז הפסיכיאטרי שהיה המשמורת החוקית, עד אשר נתפס על ידי המשטרה לאחר כחודש ימים, ואף במהלך תקופת בריחתו ביצע מספר עבירות רכוש והיזק במזיד.
התביעה עמדה על חומרת העבירה ועל הערכים המוגנים אשר נפגעו כתוצאה ממעשיו של הנאשם ועתרה לגזור עליו, חרף עברו הפלילי הנקי, ארבעה חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות, מאסר על תנאי, קנס והתחייבות.
ההגנה טענה כי העבירה בוצעה בשל היענותו של הנאשם לבקשת אחיו מבלי שקדם לה תכנון, וכי מעשיו אינם נמצאים ברף חומרה גבוה, על כן ביקשה להסתפק בהשתת מאסר על תנאי בלבד. הנאשם ביקש להתחשב במצבו הבריאותי הקשה, וציין כי בעקבות מחלתו הוא אינו מסוגל לעבוד ומתקיים מקצבה של ביטוח לאומי.
הנאשם סייע לאחיו לברוח ממעצר
בית המשפט ציין כי אחיו של הנאשם שהה בבית חולים מתוקף הוראה שיפוטית אשר ניתנה במסגרת הליך מעצר, כך שהלכה למעשה, הנאשם סייע לו לברוח ממעצר לכל דבר ועניין, ואף ציין כי סיוע לבריחה מבית חולים פסיכיאטרי הוא מעשה חמור כשלעצמו, מחשש כי הנמלט אינו בריא בנפשו.
בית המשפט קבע כי מתחם העונש ההולם במקרה זה נע בין חודשי מאסר ספורים, שניתנים לריצוי בעבודות שירות, לבין שנת מאסר בפועל. לנוכח מצבו הבריאותי של הנאשם ועברו הנקי, החליט להקל בעונשו וגזר עליו: מאסר מותנה למשך שישה חודשים, אשר יופעל אם בתוך תקופה של שלוש שנים יעבור עבירה מסוג פשע, מאסר מותנה למשך ארבעה חודשים, אשר יופעל אם בתוך תקופה של שלוש שנים יעבור עבירה מסוג עוון והתחייבות כספית על סך 5,000 שקלים.
ת"פ 12668-07-16