הטרדה מאיימת, איך מוציאים צו הרחקה?
דרגו את המאמר |
|
הטרדה מאיימת יכולה לבוא לידי ביטוי במעקב אחרי אדם אחר, ביצירת קשר מטריד בטלפון בניגוד לרצונו, בפגיעה בפרטיות, ברכוש, בשם הטוב ובחופש התנועה של אחר. צו למניעת הטרדה מאיימת נועד להרחיק באופן זמני את המטריד מהתלונן, ולמנוע מקרים של איומים ואלימות, עד שיוחלט על פתרון קבוע, והוא יכול לבוא לצד צו הגנה כאשר מדובר במקרה של אלימות במשפחה.
החוק למניעת הטרדה מאיימת קובע כי הטרדה מאיימת היא עבירה פלילית של הטרדת אדם בידי אחר באמצעות נקיטת איומים או בכל דרך אחרת, או בנסיבות הנותנות בסיס סביר להניח כי המטריד או המאיים עלול לשוב ולפגוע בשלוות חייו, בפרטיותו או בחירותו של האדם או כי הוא עלול לפגוע בגופו.
גם מעשים שאינם נחשבים לפליליים, אך מהווים חלק ממכלול של מעשים פוגעניים, עלולים להיחשב כהטרדה מאיימת, כגון: מעקב, בילוש, מארב, איומים לפגיעה עצמית או לפגיעה באדם אחר, יצירת קשר מטריד, פגיעה ברכוש, בחופש התנועה או בשמו של האדם.
הפרת צו הרחקה מהווה עבירה פלילית
החוק מאפשר לנפגע העבירה לפנות לבית משפט השלום, גם ללא הגשת תלונה במשטרה, ולהוציא צו הרחקה נגד המטריד, שגם הפרתו מהווה הפרה פלילית. אם המטריד הוא בן משפחתו של המתלונן, ניתן לפנות גם לבית משפט לענייני משפחה, ולהוציא במקביל צו הגנה במסגרת החוק למניעת אלימות במשפחה. אם הפוגע או הנפגע הם קטינים, ניתן לפנות לבית משפט לנוער.
הצו אוסר על המטריד להטריד את המתלונן בכל דרך ובכל מקום, לאיים עליו, לבלוש אחריו, לארוב לו, להתחקות אחרי תנועותיו או מעשיו או לפגוע בפרטיותו בכל דרך אחרת. כמו כן, הצו אוסר על המטריד ליצור עם המתלונן כל קשר בעל פה, בכתב, בטלפון, ברשתות חברתיות או בכל אמצעי אחר, ואוסר עליו להימצא במרחק מסוים מדירת מגוריו, מרכבו, ממקום עבודתו או ממקום לימודיו או ממקום אחר שהמתלונן נוהג להימצא בו בדרך קבע. לאחר שהוצא הצו חל איסור על המטריד לשאת או להחזיק נשק.
באילו מקרים ניתן להוציא צו הטרדה מאיימת?
החוק קובע כי אם המטריד ביצע הטרדה בעבר, או נקט באיומים כלפי המתלונן, ובנוסף לכך הנסיבות נותנות בסיס סביר להניח כי אותו אדם יטריד או יאיים שוב ויפגע בשלוות חייו, בפרטיותו או בחירותו או בגופו של אותו אדם, ניתן להוציא נגדו צו הרחקה.
לפיכך, רק לאחר שהתקיימו שני היסודות יחדיו ובאופן מצטבר, כלומר אם אין מדובר בעבירה ראשונה של המטריד כלפי המתלונן, וקיים חשש לפגיעה עתידית שהמטריד יבצע שוב הטרדה מאיימת כלפי המתלונן, רשאי בית משפט להוציא צו למניעת הטרדה מאיימת.
אם סבר בית המשפט כי התקיימו שני היסודות, הוא יוציא צו מניעת הטרדה מאיימת, שתוקפו לא יעלה על ששה חודשים. בית המשפט רשאי להאריך ולחזור ולהאריך את תוקפו של הצו, כל עוד התקופה הכוללת לא עולה על שנה. בנסיבות חריגות רשאי בית המשפט להאריך ולחזור ולהאריך את תוקפו של הצו לתקופה כוללת שלא תעלה על שנתיים. אם הצו ניתן במעמד צד אחד, על בית המשפט לקיים דיון במעמד הצדדים לא יאוחר משבעה ימים מיום מתן הצו.