www.what2do.co.il

מהי עבירת הפרת אמונים ומה העונש בגינה?

דרגו את המאמר
  התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

מהי עבירת הפרת אמונים ומה העונש בגינה?

הפרת אמונים היא עבירה הקשורה לעובדי ציבור בלבד, המבצעים פעולה שיש בה ניגוד עניינים, והיא נחשבת לאחת העבירות המרכזיות בתחום המאבק בשחיתות השלטונית. על פי חוק העונשין, עובדי ציבור שמעלו בתפקידם, הפרו בצורה בוטה וחמורה את נוהלי עבודתם, תוך פגיעה מהותית באינטרס הציבורי, יועמדו לדין בגין הפרת אמונים, במטרה לשמור על ערכי טוהר המידות ואמון הציבור.

 

סעיף 284 לחוק העונשין קובע כי עובד ציבור המבצע בעת מילוי תפקידו מעשה מרמה או הפרת אמונים הפוגע בציבור, גם אם לא היה במעשה משום עבירה אילו נעשה כנגד יחיד, צפוי לשלוש שנות מאסר. על פי סעיף זה, הפרת אמונים יכולה להיות כל פעולה שביצע עובד ציבור תוך ניגוד עניינים. כך שלמעשה, גם אם לא היה מדובר בעבירה פלילית אילו בוצעה על ידי אדם פרטי, כאשר עובד ציבור מבצע מעשים שעלולים לפגוע באמון הציבור הוא עלול להיות מואשם בעבירות חמורות של מרמה והפרת אמונים.

 

שלוש שנות מאסר וקנסות גבוהים בגין הפרת אמונים

 

האיסור הפלילי על הפרת אמונים נועד לשמור על ערכים מוגנים שהם שמירה על תדמית השירות הציבורי, שמירה על טוהר המידות והתנהגות הוגנת וישרה והגנה על אינטרס הציבור. העונש המרבי בגין עבירת מרמה והפרת אמונים הוא שלוש שנות מאסר בפועל, לצד תשלום קנסות גבוהים.

 

עבירה של הפרת אמונים מורכבת משלושה רכיבים. הרכיב הראשון עוסק בהתנהגות המהווה הפרת אמונים או מרמה. החוק משאיר לפסיקה מקום נרחב לפרשנות, בהתאם להקשר שבו בוצעו המעשים. כדי להרשיע עובד ציבור בעבירה זו, יש להוכיח כי הוא ניצל את הסמכות הציבורית שניתנה לו לצורך הגשמת האינטרס הפרטי שלו.

 

הרכיב השני מתייחס לנסיבות העבירה, ולכך שהמעשים בוצעו בזיקה לתפקידו של עובד הציבור לצורך קידום ענייניו הפרטיים. לשם כך נדרשת ראיה המעידה כי עובד ציבור פעל לשם השגת היעדים והמטרות הפרטיות שלו במסגרת תפקידו, גם אם המעשים המיוחסים לו בכתב האישום היו מחוץ לסמכויותיו.

 

הרכיב השלישי עוסק בהתנהגות שהובילה לפגיעה בציבור, שיכולה להיות גם פגיעה באמון הציבור בשלטון. יש להוכיח כי הפעולה שביצע עובד הציבור הובילה לפגיעה בציבור, אולם אין דרישה כי הפגיעה תבוא לידי ביטוי בנזק חומרי, אלא די בכך שאמון הציבור נפגע.


חוקר ניהל קשר אינטימי עם חשודה בזמן החקירה

 

בית משפט השלום בכפר סבא הרשיע לאחרונה עובד ציבור, אשר בזמן ששימש כחוקר פלילי במשטרה, ניהל קשר אינטימי עם נחקרת שהייתה חשודה בעבירות חמורות. הנאשם הורשע על יסוד הודאתו במסגרת הסדר טיעון בעובדות כתב האישום, בביצוע עבירה של הפרת אמונים. 

 

לפי עובדות כתב האישום, הנאשם, ללא עבר ורישום פלילי, שימש כחוקר בתחנת המשטרה בראש העין. בתקופה הרלוונטית נחקרה בתחנה פרשה בעניין פדופיליה. הנאשם הונחה לגבות את הודעתה של אחת החשודות, ובתום גביית ההודעה היא שוחררה לביתה. החשודה נחקרה פעם נוספת תחת אזהרה בהתאם להחלטתו של הנאשם.

 

במהלך החקירה הפלילית השנייה התפתח בין החשודה לנאשם שיח בעל אופי אינטימי - מיני והועלתה האפשרות להיפגש מחוץ לתחנה. לאחר החקירה הוחלט לשחרר את החשודה לביתה ובאותו ערב התקשר אליה הנאשם והשניים קבעו להיפגש בסמוך לתחנת המשטרה. הנאשם הגיע ברכבו הפרטי, כשאינו לובש מדים. החשודה עלתה לרכב והם נסעו לאזור מבודד, שם התקיים מגע בעל אופי מיני. למחרת נדרש לחקור את החשודה פעם נוספת. 

 

לאחר שנחשף המקרה, הנאשם פוטר מעבודתו במשטרה והועמד לדין. לטענתו, במהלך הפגישה האינטימית הבין שפעל באופן שגוי וביקש לסיים את הפגישה. עוד טען כי סבר שהחקירה עברה לטיפולה של יחידה אחרת, ולמחרת כשהתבקש לחקור את החשודה פעל שוב באופן לא חוקי כאשר הסתיר את התנהלותו ממפקדיו, וכך למעשה המשיך לפעול כחוקר משטרה תוך שהוא מצוי במצב של ניגוד עניינים.

 

בנסיבות אלה הורשע הנאשם בעבירה של הפרת אמונים ונגזר עליו מאסר בפועל בן ארבעה חודשים, שירוצה בעבודות שירות וקנס בסך 3,000 שקלים או 30 ימי מאסר תמורתו.
 

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

דמי שתיקה: האם מותר לשלם שוחד באמצעות דמי שתיקה?

דמי שתיקה היא פעולה של העברת כספים או טובות הנאה כדי שהצד המקבל לא ינקוט בהליך פלילי נגד הצד המשלם, כמו תלונה במשטרה, תביעה לפיצויים, דליפה של מידע לתקשורת בדבר התנהלות שנויה במחלוקת ועוד.  

תוקף בדיקת פוליגרף במשפט פלילי

בדיקת פוליגרף נועדה לבחון האם הנחקר משקר או דובר אמת, באמצעות שינויים בתגובות הגוף במהלך החקירה. החוק בישראל קובע כי בדין הפלילי אין תוקף לבדיקת פוליגרף, אולם בהליך הפלילי ניתן להשתמש בפוליגרף לבדיקת פרטים רלוונטיים של חקירה פלילית.  

מהי עבירת קבלת דבר במרמה ומה העונש הצפוי?

העונש הקבוע בחוק לעבירות קבלת דבר במרמה הוא מאסר של שלוש שנים בפועל. במקרה שמדובר בעבירה בנסיבות מחמירות של קבלת דבר במרמה, העונש המקסימלי הוא חמש שנות מאסר בפועל. 

מה העונש על השתתפות בהימורים, הגרלות ומשחקים אסורים?

אדם שמשתתף בהימורי ספורט, משחק במכונות מזל או לוקח חלק בכל הגרלה לא חוקית אחרת, עובר על החוק וצפוי לעונש מאסר של שנה וקנס כספי. אדם שמארגן משחקים אסורים מסתכן בעונש של עד שלוש שנות מאסר.  

זיוף כסף: מה העונש על שימוש בשטרות המזויפים?

זיוף כסף הוא עבירה פלילית, כאשר החוק לא מבדיל בין פעולת ייצור וזיוף שטרות לבין שימוש בכסף מזויף. העונש המרבי על זיוף כסף עומד על שבע שנות מאסר. 

מהי עבירה של הפרעה לשלום הציבור ומה הדין הפלילי?

פרסום כוזב של ידיעות מבהילות, שימוש בחומרים שנחזים למסוכנים, והפרעות לקיומם של שירותים ציבוריים, נחשבים לעבירה פלילית בגין הפרעה לשלום הציבור. 

התחזות כעובד ציבור: מה העונש על ביצוע העבירה?

כאשר אדם מנסה לנצל לטובתו האישית את הכללים האזרחיים ומציג את עצמו בכזב כשוטר, פקח, או עובד עירייה, הוא עובר עבירה פלילית של התחזות כעובד ציבור, וצפוי לשלוש שנות מאסר.  

חובת דיווח בעבירת הלבנת הון

הסתרת כספים שמקורם בעבירות מס הכנסה, רכישת נדל"ן שנעשתה למטרת הסתרת הכסף, ורכישת נדל"ן בחו"ל באמצעות כספי ירושה ללא יידוע בן הזוג, עלולות להוות עבירת דיווח על פי חוק איסור הלבנת הון.  

מהי עבירת הפרת אמונים ומה העונש בגינה?

עובד ציבור המבצע בעת מילוי תפקידו מעשה מרמה או מעשה שיש בו הפרת אמונים הפוגע בציבור, צפוי לעונש של עד שלוש שנות מאסר בפועל. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.