מה העונש על מכירת משקאות משכרים לקטין?
דרגו את המאמר |
|
חוק העונשין אוסר על מכירת משקאות אלכוהוליים משכרים לקטינים. האיסור על מכירת משקאות משכרים לקטינים נועד לצמצם את תופעת צריכת האלכוהול בקרב בני נוער ולמנוע את התופעה של הידרדרות לשכרות בגיל צעיר, למען שמירה על שלום הציבור והסדר הציבורי.
בעל עסק או עובד בעסק שבו נמכרים משקאות אלכוהוליים, כמו מכולת, פיצוצייה, מועדון, פאב וכדומה, מחויב לדרוש מאדם המבקש לרכוש משקה אלכוהולי שיציג בפניו תעודה מזהה שבה ניתן לוודא את גיל הלקוח. כאשר מדובר בקטין, חל איסור מוחלט על מכירת אלכוהול. כמו כן, אסור לעודד או לשדל קטין לשתות משקה משכר.
החוק מגדיר משקה אלכוהולי כמשקה משכר או תוסס המכיל שני אחוזים ומעלה של אלכוהול לפי נפח, כאשר כמות האלכוהול המופיעה על אריזת המשקה משמשת כהוכחה למידת התכולה. על בעל העסק מוטלת חובה להציג במקום בולט שלט האוסר על מכירת משקאות אלכוהוליים לקטינים.
חצי שנת מאסר או קנס בסך של 12,900 שקלים
העונש המרבי המוגדר בחוק למכירת משקאות אלכוהוליים לקטינים עומד על חצי שנת מאסר או קנס כספי בסך של 12,900 שקלים וכולל גם רישום פלילי לנאשם. העונש על שידול או עידוד של קטינים לשתות אלכוהול הוא עד שלושה חודשי מאסר. על פי תיקון בחוק משנת 1990, בעל עסק או עובד בעסק שבו נמכרים משקאות משכרים, המוכר משקה המכיל אלכוהול לאדם שיכור או מעודד אותו לשתות משקה משכר, מבצע עבירה פלילית וצפוי לשישה חודשי מאסר או קנס כספי של 12,900 שקלים.
בשנת 2010 נוסף תיקון לחוק, האוסר על מכירת משקאות משכרים לקטין. על פי סעיף 193א. בעל עסק המעודד או משדל קטין לשתות משקה משכר, צפוי לשלושה חודשי מאסר, ואדם המוכר משקה משכר לקטין, צפוי לעונש של שישה חודשי מאסר.
מי שמספק משקה משכר לקטין או רוכש משקה המכיל אלכוהול עבור קטין, במקום ציבורי, שלא בנוכחות האחראי על הקטין שיכול להיות הורה, הורה חורג, אפוטרופוס, או מי שהקטין נתון במשמורתו או בהשגחתו, ובהסכמתו או שלא בחוג משפחתו, צפוי לשישה חודשי מאסר. החוק אוסר על בעל עסק או מי שעובד בעסק שבו נמכרים משקאות משכרים לשם שתיה במקום, למכור ולהגיש משקה משכר לקטין ואוסר לעודד אדם לשתות משקה משכר. מי שעובר על הוראה זו, צפוי לששה חודשי מאסר.
חובה לדרוש תעודה מזהה לפני מכירת אלכוהול
בעל עסק או מוכר בעסק שבו נמכרים משקאות משכרים, רשאי לדרוש מאדם המבקש שיספקו לו משקאות אלכוהוליים, שיציג בפניו תעודה כדי לוודא את גילו. מי שמכר, הגיש או סיפק משקה משכר לקטין בניגוד להוראות החוק, נחשב כמי שהיה מודע לכך שביצע עבירה, אלא אם הוכיח, ברמת ההוכחה הנדרשת במשפט אזרחי, שהקטין הציג בפניו תעודה מזהה ולפיה הוא אינו קטין, כלומר שהקטין הציג בפני המוכר תעודה מזויפת כדי לקנות אלכוהול.
בעל עסק שבו נמכרים משקאות משכרים, חייב להציג במקום בולט בצורה שיקבע שר המשטרה בתקנות, הודעה המפרטת את הוראות החוק, כלומר שחל איסור על מכירת משקאות משכרים לקטין, וניתן לקנות משקאות אלכוהוליים רק בהצגת תעודה מזהה. בעל עסק שלא ממלא אחר ההוראות נחשב כמי שלא קיים תנאי מתנאי רישיון שניתן לפי חוק רישוי עסקים.