מחיקת רישום פלילי לקטינים
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

קטין שביצע עבירה פלילית והורשע בה צפוי לסנקציה עונשית ולרישום פלילי. הרישום הפלילי עלול לפגוע בעתידו של הנער, ולהשפיע על יכולתו להתגייס לצבא, מכיוון שצה"ל נמנע מלגייס לשורותיו נערים בעלי רישום פלילי, ואף מונע מהם להתגייס ליחידות קרביות.
רישום פלילי עלול לפגוע באפשרות להתקבל למקומות עבודה מסוימים. יש מקרים שבהם הרישום מונע אפשרות להוציא דרכון או לקבל ויזה, וישנם מקצועות שבעלי עבר פלילי אינם רשאים לעסוק בהם כמו: עריכת דין, ראיית חשבון, רפואה ועוד. כמו כן, בעל עבר פלילי אינו יכול להחזיק רישיון בנשק ולאמץ ילדים.
רישום פלילי נובע מהרשעות ועונשים בשל עבירה על החוק. הרשעה בעבירה פלילית גוררת אחריה רישום פלילי, כאשר העונש על ביצוע העבירה הוא מאסר של לפחות שלושה חודשים, גם אם על הנאשם בסופו של דבר לא נגזר עונש.
מה ההבדל בין רישום פלילי של קטינים ושל בגירים?
החוק מבדיל בין רישום פלילי של קטינים לרישום פלילי של בגירים, במטרה לתת עדיפות לאינטרס הציבורי לשיקום הקטין. לצורך ההליך הפלילי קטינים הם נערים שהיו בגילאי 12- 18 בזמן שביצעו עבירה פלילית. קטין שבזמן ביצוע העבירה היה מתחת לגיל 12 אינו נושא באחריות פלילית לעבירה, ומעשיו מטופלים במסגרת אזרחית.
ההבדלים בין רישום פלילי לקטינים לרישום פלילי של בגירים נוגעים בעיקר בתקופות ההתיישנות ומחיקת הרישום לאחר ההרשעה. ברוב המקרים תקופות ההתיישנות והמחיקה שחלות על רישום קטינים קצרות יותר מתקופות ההתיישנות והמחיקה אצל בגירים, גם אם בוצעה אותה עבירה.
מה ההבדל בין רישום משטרתי לרישום פלילי?
כל חקירה פלילית במשטרה כרוכה בפתיחת תיק ומחייבת רישום במרשם הפלילי. כמו אצל בגירים, גם רישום פלילי של קטינים מופיע במרשם הפלילי במשטרה וכולל רישום משטרתי, המופיע בתדפיס הפלילי. עם סיום חקירתו של קטין, יוחלט האם לסגור את התיק מטעמים שונים או להעביר את התיק לגורמי התביעה, כדי להחליט האם יש מספיק ראיות ומקום להגשת כתב אישום.
חקירת הקטין יכולה להסתיים בסגירת התיק בעקבות החלטת המשטרה שהחשוד חף מפשע, או בסגירת התיק כתיק חקירה בלבד לאחר איסוף הפרטים, או בהעברה לתביעה כאשר יש די ראיות להגשת כתב אישום. רישום פלילי, בניגוד לרישום משטרתי, נוצר לאחר שתיק הועבר לדיון בבית המשפט והסתיים בהרשעת הקטין בביצוע העבירה שבה הוא חשוד.
תקופת התיישנות של רישום פלילי לקטינים
תקופת התיישנות לקטין שהורשע אך לא נגזר עליו עונש מאסר היא שלוש שנים. לקטין שנגזר מאסר עד שלוש שנים, תקופת ההתיישנות היא משך תקופת המאסר ועוד חמש שנים. קטין שנגזר עליו מאסר שנע בין שלוש עד חמש שנים, תקופת ההתיישנות היא תקופת המאסר בתוספת שבע שנים.
קטין שנקבע לו עונש מאסר של חמש שנים ומעלה, תקופת ההתיישנות היא תקופת המאסר ועוד עשר שנים. תקופות ההתיישנות של קטין שהורשע במספר עבירות תסתיים בתום תקופות ההתיישנות כולן.
תקופת מחיקה של רישום פלילי לקטינים
לאחר שהסתיימה תקופת ההתיישנות מתחילה תקופת המחיקה. במהלך תקופה זו הרישום עדיין לא נמחק ויש להמתין במשך זמן נוסף בהתאם לסוג ההרשעה, שלרוב נמשך עשר שנים. בהחלטה על אי הרשעה אין תקופת התיישנות אלא תקופת מחיקה בלבד שמתחילה במועד פסק הדין.
לקטין מתחת לגיל 16 שביצע עבירת עוון, תקופת המחיקה היא שלוש שנים. על עבירות חטא או פשע שבוצעו על ידי קטין שגילו מתחת ל- 14, תקופת המחיקה היא חמש שנים. תקופת מחיקה בת חמש שנים תהיה לקטין שההליכים נגדו הסתיימו באי הרשעה וניתן לו צו דרכי טיפול לו צו מבחן, או אם חתם על צו התחייבות להימנע מעבירה, או שניתן לו צו שירות לתועלת הציבור ללא הרשעה.
קטין המעוניין למחוק את הרישום הפלילי טרם הסתיימה תקופת המחיקה, עקב פגיעה עתידית, רשאי להגיש בקשת חנינה לנשיא המדינה, באמצעות עורך דין פלילי. הנשיא רשאי לבטל או לקצר תקופות התיישנות ומחיקה.