זיוף כסף: מה העונש על שימוש בשטרות המזויפים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
זיוף כסף הוא עבירה פלילית של ייצור שטרות והפצתם כשטרות הנחזים לאמתיים עבור שימוש הציבור, זאת ללא אישור מהרשויות המוסמכות. חוק העונשין לא מבדיל בין עצם הפעולה של זיוף וייצור שטרות לבין שימוש בכסף מזויף, וכדי שיוגש כתב אישום בגין זיוף כסף, לא חובה שהנאשם יהיה בעצמו מייצר השטר, ואף אין חובה שיעשה בו שימוש.
העונש המרבי על זיוף כספים עומד על שבע שנות מאסר. על פי סעיף 461 לחוק העונשין, שטר כסף הוא כל מטבע, שטר חליפין וכסף שהוציא בנק בישראל, ושהוצא על ידי תאגידים עולמיים בתחום הבנקאות. אדם הנאשם בכוונה להונות, לזייף או לשנות שטר כסף או להנפיק שטר הנחזה כשטר כסף בידיעה שהוא זויף או שונה, צפוי לשבע שנות מאסר.
עבירה של זיוף שטר כסף
עונש של שבע שנות מאסר צפוי גם לנאשם שהביא או קיבל מחוץ לישראל או רכש או קיבל בארץ, או החזיק או שמר שטר הנחזה כשטר כסף בידעיה שהשטר זויף או שונה, ואין בידו להוכיח הרשאה או הצדק כדין.
חיקוי שטרות כסף
אדם שגרם לכך שמסמך יהיה דומה לשטר כסף במידה שיש בה כדי להטעות, ואדם שהשתמש במסמך או הנפיק אותו, צפוי לשלושה חודשי מאסר. בנוסף בית המשפט יצווה על חילוט המסמך והעתקיו, וכל מכשיר או דבר אחר שנמצא בחזקת העבריין, ושימש או יכול לשמש להדפסתו או לשכפולו של המסמך.
החזקת חומר לזיוף שטרות כסף
אדם שהכין או מכר נייר הנראה כמו נייר המשמש להכנת שטרות, או השתמש בנייר באופן מודע להדפסת שטרות מבלי שקיבל אישור לכך מהרשויות, ועשה זאת במטרה לבצע הונאה, צפוי לחמש שנות מאסר. גם אדם שהכין מסגרת, תבנית או מכשיר המשמשים לעשיית נייר, או ליצור על גבי הנייר או בתוכו מילים, ספרות, ציון או כל סימן אחר שמופיעים בו, או השתמש בכלים או שמר או החזיק אותם ביודעין, צפוי לחמש שנות מאסר.
הנפקת שטרות כסף
אדם שהנפיק שטר כסף בלי סמכות כדין, צפוי לחמש שנות מאסר. מי שביודעין טשטש, קרע, חתך או קלקל בדרך אחרת שטר מטבע צפוי למאסר בן שלושה חדשים. כל שטר כסף מזויף שנמצא ברשותו של מי שהורשע בעשייתו או בניפוקו, יושמד בהוראת בית המשפט.
כתב אישום בגין ביצוע של עבירות זיוף שטרות כסף ומטבעות, הוגש נגד נאשם בעל עבר פלילי בעבירות רכוש במסגרת ת"פ 39761-04-10. באישום נוסף יוחסו לאותו נאשם עבירות שונות של החזקת פריטים אסורים, לרבות כסף מזויף וחומר המשמש להטבעת מפתחות.
במסגרת הסדר טיעון, הנאשם הודה כי ביחד עם שני חבריו החזיק במכונה לזיוף מטבעות שאותה ביקש למכור למי שהתברר שהוא סוכן משטרה. בנוסף הודה כי מכר שטרות מזויפים של 100 דולר ושל 200 שקלים והחזיק מטבעות ושטרות מזויפים בשווי כולל של כ- 180,000 שקלים.
בית המשפט קבע כי מדובר בעבירות חמורות, אשר פוגעות במרקם הכלכלי וביציבות המסחרית, במיוחד כאשר מדובר בזיוף שטרות כסף של מדינה זרה ויש בכך כדי לפגוע ביחסי החוץ של ישראל. בנסיבות אלה גזר על הנאשם 24 חודשי מאסר בפועל, הפעלת מאסר על תנאי בן 12 חודשים, שהיה תלוי ועומד נגדו ועוד 6 חודשי מאסר על תנאי.