הסתה לגזענות – מהי עבירת הסתה ומה העונש?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 4.3 מתוך 5 |
בארץ נשמעים לעתים קרובות ביטויי שנאה גזעניים. "מוות לערבים" למשל היא קריאת שנאה נפוצה הנשמעת מפי יהודים כלפי ערבים, אשר לעתים נשמעת במסגרת אירועים לאומניים, בתגרות והתפרעויות המוניות. על פי עמדת היועץ המשפטי לממשלה קריאה זו מהווה הסתה לגזענות ולכן אסורה על פי החוק. לא אחת הועמדו לדין אנשים שקראו "מוות לערבים" בהקשרים שונים, כמו במגרשי ספורט בעת משחקי כדורגל, או בשל ריסוס הכתובת על קירות.
הסתה היא ניסיון שכנוע של אדם פרטי או ציבור אנשים לבצע מעשה שלילי, או העברת ביקורת חריפה ומסרים שאין בהם קריאה ישירה לביצוע מעשה אלא רק משתמעת מהם, כמו גזענות או אנטישמיות. בישראל קיימים מספר חוקים שמטרתם מניעת גזענות. עבירת הסתה לגזענות מוגדרת בסעיף 144 לחוק העונשין, כרדיפה, השפלה, ביזוי, גילוי איבה, עוינות, אלימות, או גרימת מדנים כלפי ציבור או חלק מהאוכלוסייה בשל השתייכות לגזע או מוצא אתני מסוים, או בשל צבע עור.
עונש מאסר של עד חמש שנים
אדם המפרסם דבר מתוך מטרה להסית לגזענות, צפוי לעונש מאסר של חמש שנים, כאשר אין הכרח כי פרסום הדבר אכן הוביל לגזענות בפועל או שהיה בו אמת. הפרסום להסתה יכול להיעשות בכתב, בהדפסה או באמצעות מחשב או כל מוצג חזותי אחר, לרבות אמצעי שמיעתי שעשוי להעלות מילים או רעיונות.
תכליתה של הענישה על עבירת הסתה לגזענות היא למנוע מצב שבו אדם ינהג בגזענות כלפי אחר, ולמנוע מכך שקבוצה שלמה תנהג בגזענות ואפליה כלפי קבוצה אחרת, השונה מבחינה דתית, גזענית, אתנית לאומית ועוד. מעבר לכך הסתה לגזענות עשויה להיות מכוונת לקהל בלתי מוגדר כמו עוברי אורח ברחוב שבו רוססה כתובת נאצה, או קהל גולשים של אתר שבו פורסמה כתבה גזענית.
על פי סעיף 144ד לחוק, גם החזקת פרסום שמטרתו הסתה לגזענות עולה לכדי עבירה פלילית, והמחזיק בחומר כמו קלטות, ספרים, כרזות, או כל אמצעי אחר שיש בו כדי להביא להסתה לגזענות, צפוי לעונש של עד שנת מאסר בפועל.
אחריות פלילית בגין עבירת הסתה
החריגים הקבועים בסעיף 144ג לחוק, עוסקים בפרסום מותר והאיזון שבין חופש הביטוי וחופש הדת אל מול האינטרס הציבורי שבמניעת הסתה לגזענות. החריגים מתייחסים לאחריות הפלילית בגין עבירת ההסתה, ולמצב שבו פורסם דין וחשבון שלא מתוך מטרה להביא לגזענות, או למצבים של פרסום כתבי דת ותפילה, או מעשה שהוא חלק משמירה על פולחן דתי, כל עוד לא נעשה למטרות הסתה לגזענות. לפיכך במקרים מסוג זה ההכרעה בדין בדבר התקיימות העבירה תלוית נסיבות ומשקפת את המדיניות המשפטית הראויה.
חוק נוסף שמטרתו מניעת גזענות הוא סעיף 15 לחוק איסור אלימות בספורט. על פי סעיף זה אסור להתבטא באופן גזעני במהלך אירוע ספורט. ההתבטאות מוגדרת כקריאה של מילים, צלילים או נהמות, וגם התבטאות חזותית כמו כרזות, על ידי אדם יחיד או קבוצת אנשים, שיש בדברים איום, השפלה, ביזוי, גילוי איבה, עוינות, אלימות כלפי אדם, או חלקים של האוכלוסייה, בשל צבע או השתייכות לגזע, לדת או למוצא לאומי אתני.
כמו כן, חוק המפלגות מאפשר לרשם המפלגות למנוע רישום מפלגה על סמך הסתה לגזענות. בהתאם לסעיף זה בבחירות לכנסת ה-13, נפסלה רשימת כ"ך, שהיתה תנועה ימנית רדיקלית ישראלית, מהתמודדותה לבחירות, ונקבע כי מפלגות בעלות אופי גזעני לא יוכלו להגיש מועמדותן לכנסת.