מהי עבירת קבלת דבר במרמה ומה העונש הצפוי?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
קבלת דבר במרמה פירושה קבלת כסף, רכוש או טובת הנאה, אשר למקבל הוא בגדר הישג או יתרון ואילו לנותן הוא בגדר הפסד או נזק. ההפסד למרומה יכול לבוא לידי ביטוי רק בעצם הפגיעה שנפגע בחופש השיקול וההכרעה, כתוצאה ממעשה המרמה, מאחר שהאינטרס החברתי שעליו באה עבירת המרמה להגן הוא חופש הרצון, חופש הפעולה וחופש הבחירה של המרומה.
מהי ההגדרה של קבלת דבר במרמה?
"דבר" מוגדר בסעיף 415 לחוק העונשין ככסף, רכוש, מקרקעין, זכות וטובת הנאה, וכל יתרון כלשהו וכל דבר שגורם להנאה. ההגדרה של "מרמה" היא טענת עובדה בעניין שבעבר, בהווה או בעתיד, הנטענת בכתב, בעל פה או בהתנהגות, ואשר הטוען אותה יודע שאינה אמת או שאינו מאמין שהיא אמת.
מעשה מרמה כולל גם מחדל כגון שתיקה והעלמת עובדות מהותיות, אשר היה לגלותן. לחלופין, גם הצגה חלקית של העובדות תחשב כמרמה. הערך המוגן בבסיס העבירה של קבלת דבר במרמה הוא חופש הרצון, חופש הפעולה והבחירה של המרומה. תוצאות העבירה יכולות להביא לפגיעה קשה באדם פרטי או אפילו בציבור שלם. כאשר האדם הנחשד במעשה מרמה אינו יודע כי מדובר בטענה כוזבת, לא ניתן להאשימו בעבירה זו. כמו כן, כדי להאשים אדם בביצוע עבירה מסוג זה, צריך שיהיה קורבן שיטען למרמה. כלומר, לא ניתן להאשים אדם בקבלת דבר במרמה מקהל קורבנות לא ידוע.
העונש על קבלת דבר מה במרמה נקבע בהתאם לחומרת העבירה
העונש על ביצוע עבירת קבלת דבר במרמה הוא עד שלוש שנות מאסר, ובנסיבות מחמירות העונש המקסימלי הוא חמש שנות מאסר. קבלת דבר במרמה היא עבירה מסוג עוון, ובנסיבות מחמירות קבלת דבר במרמה היא עבירה מסוג פשע. מלבד עונשי מאסר, בהתאם לנסיבות המקרה, חומרת העבירה, ושיקול דעתו של השופט, בתי משפט פוסקים בדרך כלל גם קנסות על מי שהורשע בביצוע העבירה.
נסיבות מחמירות של קבלת דבר במרמה יכולות להיות כאשר העבירה בוצעה בו זמנית יחד עם עבירה אחרת של זיוף, התחזות, הפרת אמונים וכדומה. או כאשר בוצעה על ידי אדם בעל סמכות שניצל את מעמדו כלפי אחר. בעת גזירת העונש היקף העבירה בא בחשבון, ונבחן האם המרמה בוצעה כלפי הרבה אנשים ולא רק אדם אחד, אם הנזק היה גדול במיוחד – בכסף או בטובת הנאה.
עורך דין הונה את לקוחותיו במיליוני שקלים
לאחרונה גזר בית משפט המחוזי בתל אביב שבע שנות מאסר על עורך דין שהורשע בהונאת לקוחותיו וגרף מהם כספים במרמה בהיקף של 10 מיליון שקלים. בנוסף נגזר על הנאשם שנת מאסר על תנאי, קנס בסך של 300,000 שקלים ופיצוי לכל אחד מלקוחותיו בסך של 250,00 שקלים.
על פי עובדות כתב האישום, הנאשם ביצע שורת עבירות מעילה נגד לקוחותיו. הוא הורשע בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, זיוף מסמכים בנסיבות מחמירות, שימוש וגניבה בידי מורשה. הנאשם אשר שימש כנאמן סוכן של בנק שווייצרי, קיבל עמלות על מצטרפים חדשים לבנק ועל פעולות שבוצעו בבנק. הנאשם ניהל מספר חשבונות בשווייץ, ולקוחותיו שנתנו אמונם בו הפקידו אצלו סכומי כסף גדולים כמיופה כוח.
כאשר גילו הלקוחות שהנאשם שלח ידו בכספים האלו, הוא הציג להם מסמכים מזויפים שמאשרים כאילו קיבלו את כספם, כדי למנוע מהם לדרוש את כספם חזרה. הנאשם טען בפני בית המשפט כי העבירות בוצעו מחוץ לישראל, לכן הדין הישראלי לא חל עליהן, אך טענה זו נדחתה. בית המשפט קבע כי מדובר בפרשת מרמה חמורה ושימוש במסמכים מזויפים והרשיע אותו גם בכך.