דמי שתיקה: האם מותר לשלם שוחד באמצעות דמי שתיקה?
דרגו את המאמר |
|
לאחרונה פורסם בתקשורת כי ראש עיריית אשקלון, החשוד בביצוע עבירות מין נגד נשים שעבדו תחתיו, שילם דמי שתיקה לאותן נשים, כדי שלא יגישו נגדו תלונה במשטרה ולא ידליפו את האירוע לתקשורת. ראש העירייה נשלח למעצר יחד עם עוד גורמים המעורבים בפרשה, בחשד למעורבות בפרשת שוחד, מרמה ועבירות מין.
במקרה נוסף גבה בלוגר חרדי דמי שתיקה כדי להימנע מפרסום מידע רגיש על בתי אדמו"רים שנעשה בחדרי חדרים, או גניזת ידיעות, כגון: סכסוכים, רגישויות פוליטיות, עניינים כלכליים וכדומה. הבלוגר מפעיל בלוג ברשת, מאז שהודר מהעיתונות החרדית, וכדי להימנע מפרסום ההכפשות קיבל דמי שתיקה בשווי של מאות אלפי שקלים.
מה המשמעות המשפטית של דמי שתיקה?
דמי שתיקה נחשבים לשוחד שניתן מתחת לשולחן למפקח, שוטר או עובד ציבור כדי להעלים עין מעבירות על החוק. יחד עם זאת בנסיבות מסוימות הביטוי דמי שתיקה יכול להתפרש גם כהסכם פשרה חוקי, שמקובל על שני הצדדים.
הלכה למעשה דמי שתיקה היא פעולה של העברת כספים או טובות הנאה כדי שהצד המקבל לא ינקוט בהליך פלילי כמו הגשת תלונה במשטרה על הטרדה, הגשת תביעה לפיצויים, דליפה של מידע לתקשורת בדבר התנהלות שנויה במחלוקת ועוד.
נקיטת צעדים מסוג זה עלולה לעלות לצד המשלם דמי שתיקה בכסף וזמן רב עקב הוצאות משפטיות, כתב אישום, פגיעה בשמו הטוב ועונשים מדרגות חומרה שונות. על כן, יעדיף אותו אדם להציע סכום כסף או טובת הנאה לצד הנפגע כדי שלא יפתח נגדו בהליכים משפטיים, יפרסם דברים או יפנה לרשויות.
לא בכל מקרה דמי שתיקה מהווים עבירה פלילית, לעתים ניתן לראות בתשלום כהסכם פשרה בגין סכסוך שנעשה מחוץ למערכת המשפטית. במקרים אלו האדם או הגורם המסוים יעדיפו לשלם כסף או להעביר טובת הנאה לצד השני כדי להימנע מטרדות שעלולות להתקיים עקב הליכים משפטיים או תקשורתיים.
באילו מקרים דמי שתיקה מהווים עבירה על החוק?
דמי שתיקה נחשבים ללא חוקיים אם הם נעשים במטרה לפגוע בקיומו של הליך משפטי אזרחי או פלילי. כלומר, אם הצד הנפגע הביע כוונה להגיש תלונה, תביעה אזרחית, לפנות לרשויות, או שההליכים מתקיימים בפועל. תשלום שניתן בחשאי לנושא תפקיד כדי שיפעל באופן הנוגד את מטרות תפקיד נחשב לשוחד. מתן, קבלת ותיווך לקבלת שוחד נחשבים לעבירה פלילית.
שיבוש הליכי משפט
דמי שתיקה הניתנים בהסתר או מעוגנים בחוזה מהווים שיבוש הליכי משפט. העונש הצפוי בגין עבירת שוחד הוא מאסר של שלוש שנים על עשיית מעשה מתוך כוונה להכשיל או למנוע הליכים שיפוטיים, או מתוך כוונה להביא לעיוות דין, כמו על ידי העלמת ראיות או סיכול הזמנה של עדות. כאשר מדובר בשיבוש הליכי משפט
בעבירות פליליות הענישה חמורה עוד יותר. העונש הצפוי הוא חמש שנות מאסר לאדם שהניע או ניסה להניע אדם אחר שלא למסור הודעה הקשורה בהליך פלילי. עונש של תשע שנות מאסר צפוי במקרה שהמעשים נעשו כאשר מתקיימת חקירה פלילית של המשטרה, הפרקליטות והרשויות.
דמי שתיקה נחשבים מבחינה ציבורית כמעשה בלתי מוסרי, שמטרתם העיקרית היא להסתיר את האמת ולמנוע את חשיפתה. המעשה מהווה פגיעה בעקרונות חברתיים בסיסיים, שלפיהם האמת והצדק אמורים להוות ערך מוביל.