הרשעת מעסיק בגרימת מוות ברשלנות עקב תאונה קטלנית של עובד
דרגו את המאמר |
|
בעל אולם אירועים בירושלים הורשע לאחר שמיעת ראיות בעבירה של גרימת מוות ברשלנות, זאת בעקבות מותו של עובד, אשר נמחץ למוות על ידי מעלון שלא אושר לשימוש על ידי מהנדס. בית משפט השלום בירושלים גזר את עונשו.
הנאשם, יליד 1965. נשוי ואב לתשעה ילדים ללא עבר פלילי, היה בעליו של אולם אירועים בירושלים מאז שנת 2008 . האולם נמצא במבנה בן שלוש קומות, כאשר האולם עצמו מוקם בקומת הקרקע והיה נמוך ממפלס החניה. הספקים הרבים אשר הביאו מזון וציוד לעסק, נהגו להגיע לחניה, והשתמשו במעלית של הבניין כדי להוריד ולהעלות מזון וציוד אל המטבח האולם וממנו. עם הזמן השימוש במעלית הנוסעים היווה מטרד ליתר המשתמשים בבניין, והנאשם נדרש למצוא פתרון להעברת משאות בין המפלסים.
המעלון תוכנן והורכב באופן רשלני ללא מנגנוני בטיחות נדרשים
במהלך חודש נובמבר 2008 פנה הנאשם למסגר, וביקש להתקין מעלון שישמש כמתקן הרמה חיצוני. המעלון הורכב מתא העמסה שנע על מסילות ונמשך על ידי מנוע שחובר לתא באמצעות שרשרת מתכת. מעובדות כתב האישום עלה כי המעלון תוכנן והורכב באופן רשלני, כך שכל אדם שהשתמש בדלת האחורית של המטבח נאלץ לעבור דרך תא ההעמסה או מתחתיו.
בנוסף המעלון חובר באמצעות שרשרת מאולתרת ולא תקנית, לא היו בו מתגי ביטחון לניתוק זרם החשמל במקרה הצורך וכפתורי ההפעלה הותקנו הפוך. למרות שהמסגר לא השלים את עבודות ההתקנה של המעלון, ומהנדס מוסמך לא בדק אותו ולא אישר כי ניתן להשתמש בו, בעל אולם האירועים לא מנע מספקים חיצוניים להשתמש בו ולא הזהיר לגבי הסכנה.
השרשרת של תא ההעמסה נקרעה והמעלון נפל על העובד
בחודש פברואר 2009, סמוך לחצות, אירעה באולם תאונה קטלנית. אחד הספקים פינה כלי אוכל מהאולם בסיוע של עובד. לשם כך השתמשו במעלון והעמיסו עליו ארגזים כבדים עם ציוד. בשעה שתא ההעמסה היה למעלה העובד עמד תחתיו, ולפתע נקרעה השרשרת ותא ההעמסה נפל על העובד וגרם למותו.
על פי הכרעת הדין, התאונה נגרמה בשל רשלנותם של בעל האולם ושל המסגר. רשלנותו של המסגר התבטאה בתכנון והרכבה לקויים של המעלון, אולם הוחלט שלא להגיש נגדו כתב אישום. רשלנותו של הנאשם התבטאה באי נקיטת שום פעולה כדי למנוע שימוש לא מורשה במעלון, למרות שטרם הושלמה ההתקנה ולא ניתן אישור מהנדס.
המאשימה הדגישה את הפגיעה בערך המוגן של מתן סביבת עבודה בטוחה לעובדים, וטענה כי בשל רשלנותו של בעל האולם, העובד קיפח את חייו, לכן ביקשה להשית עליו שישה חודשי מאסר שירוצה בעבודות שירות. הסנגור טען כי רשלנותו של המסגר עולה על רשלנותו של הנאשם, ואף טען כי חלפו כשש שנים מאז התאונה, לכן ביקש להימנע מהרשעתו בפלילים ולהשית עליו צו שירות לתועלת הציבור.
הנאשם ירצה עבודות שירות במשך חודשיים
לאחר שמיעת טענות הצדדים קבע בית המשפט כי רשלנותו של הנאשם חצתה באופן מובהק את הרף הפלילי, מאחר שהוא היה יכול למנוע בקלות את התאונה תוך הקפדה על כללי הבטיחות. יחד עם זאת סבר כי רשלנותו נמצאת בצד הנמוך של המנעד, ואף קבע כי המאשימה שגתה בכך שלא העמידה את המסגר לדין. בסופו של דבר גזר בית המשפט על הנאשם מאסר בפועל בן חודשיים לריצוי בעבודות שירות ומאסר על תנאי לחודשיים, שלא יעבור על העבירה שהורשע תוך שלוש שנים.
ת"פ 3411-11-12