מהו עונשו של צעיר שביצע שורת גניבות בפארק מים?
דרגו את המאמר |
|
צעיר כבן 22 הורשע בשלוש עבירות של גניבה, לאחר שפעל יחד עם חברו באופן שיטתי בפארק מים וגנב מהאורחים רכוש ושלל רב לרבות מכשיר טלפון ניידים. בית משפט השלום בתל אביב - יפו נדרש להכריע האם ניתן להימנע מהרשעה בפלילים ולגזור את העונש ההולם.
במהלך חודש אוגוסט 2012, הנאשם הגיע בשלוש הזדמנויות יחד עם חבר לפארק המים "ימית 2000". השניים גנבו תיקים ממבקרי המקום, נטלו את התיקים לחדר השירותים, ולאחר שהוציאו מתוכם את הרכוש, השאירו את התיקים הריקים בשירותים. כנגד הנאשם הוגשו שלושה כתבי אישום, שלפיהם הוא גנב מהתיקים: אוכל, בגדים, טלפונים ניידים, ארנק וכסף מזומן, רישיון נהיגה, מפתחות רכב, מצלמה ומסמכים שונים.
הנאשם ביקש להימנע מהרשעתו בפלילים עקב פגיעה עתידית במסגרות תעסוקתיות
מתסקיר שירות המבחן עלה כי הנאשם רווק, המשרת כיום בשירות צבאי סדיר. בעקבות מצבו הבריאותי של אביו, חוותה משפחתו קשיים כלכליים. ובהיותו כבן 13 שנים החל לעבוד בעבודות מזדמנות כדי לסייע כלכלית להוריו. נוכח עבודתו חלה הידרדרות במישור הלימודי ולבסוף עזב את בית הספר והתמקד בפרנסת המשפחה.
הנאשם הודה בעבירות המיוחסות לו והסביר כי המניע לביצוען נבע ממצב כלכלי הירוד בביתו. הוא הודה כי פעל באופן אימפולסיבי וחש בפיתוי נוכח הקלות שבמעשה, מבלי ששקל חומרת מעשיו והשלכותיה האפשריות. הנאשם הביע חרטה כנה ואף גילה אמפתיות כלפי נפגעי העבירה.
קצין המבחן סבר כי קיימת חשיבות רבה לשילוב הנאשם בקבוצה טיפולית המיועדת לצעירים עוברי חוק, ובאמצעותה יוכל לבחון קשיים רגשיים, לשנות דפוסי התנהגות ולמנוע חזרתו לביצוע עבירות. אולם הנאשם שלל נזקקות טיפולית, וסבר כי הוא יכול להניע בכוחות עצמו את חייו למקום חיובי ונורמטיבי.
מתסקיר המשלים עלה כי הנאשם הביע צורך ונכונות לקבל עזרה טיפולית, ואף מסר כי הוא מתכנן להשלים בגרויות בתום שירותו בצה"ל ובוחן שאיפותיו להתקדם בעתיד וחשש כי הרשעה בפלילים תפגע בהשתלבותו במסגרות תעסוקתיות. כמו כן, הוא ביקש להשתלב בשירות קבע, אך טרם ניתנה החלטה באשר לבקשתו.
קצין המבחן סבר כי בשל גילו הצעיר של הנאשם ונתוני הפתיחה הבעייתיים, יש מקום להימנע מהרשעתו בדין. קצין המבחן המליץ להעמידו בצו מבחן של למשך שנה, לצד שילובו במסגרת טיפולית במטרה לצמצם מצבי סיכון נוספים להישנות ביצוע עבירות. ובנוסף להשית עליו צו שירות לתועלת הציבור בהיקף של 180 שעות.
הנאשם פגע במעשיו בפרטיות המתלוננים
המאשימה ציינה כי מלבד עבירות רכוש מדובר גם בפגיעה בפרטיות, ותיארה את התסכול וחוסר הנוחות שנגרם לאדם שיצא מן המים וגילה כי כל רכושו שהביא עמו בבואו לפארק נגנב. עוד הוסיפה כי לנאשם היה רישום פלילי, אולם הוא זכה לחסד של רישום ללא הרשעה ולרוע המזל, לא הפיק את המסקנות והלקחים ההולמים.
בית המשפט קבע כי הנאשם לא עמד בתנאים שנקבעו לשאלת אי ההרשעה וסוג העבירה שבה הורשע אינו מאפשר לוותר על ההרשעה מבלי לפגוע באופן מהותי בשיקולי הענישה האחרים. בנסיבות אלו העמיד את הנאשם בצו מבחן למשך 12 חודשים, והורה לבצע 180 שעות שירות לטובת הציבור על פי תכנית של שירות המבחן.
ת"פ 30359-12-12