מהו עונשו של צעיר שמכר בשוק דיסקים מזויפים?
דרגו את המאמר |
|
צעיר כבן 21 שמכר בשוק דיסקים מזויפים של סרטים ומוזיקה, הורשע על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון בכתב אישום מתוקן, שבו יוחסו לו עבירות של הפרת סימני מסחר לפי חוק זכויות היוצרים, ועבירות של התחזות כאדם אחר והפרעה לשוטר בשעת מילוי תפקידו. בית משפט השלום בנתניה גזר לאחרונה את עונשו.
הנאשם טען כי הוא בן 16 למרות שהיה בן 21 וחצי שנים
על פי עובדות כתב האישום, בחודש ספטמבר 2014, הנאשם החזיק במסגרת עבודתו בדוכן בשוק בנתניה כ- 700 דיסקים מזויפים, אותם מכר תמורת 10 שקלים עבור כל דיסק. לאחר שהתבקש להזדהות בפני השוטרים, הוא מסר פרטים של אדם אחר וטען כי הוא בן 16 בלבד, למרות שבאותה העת היה כבן 21 וחצי. הנאשם עוכב על ידי השוטרים ונלקח לניידת. במהלך הנסיעה סירב למסור לשוטרים את מכשיר הטלפון שלו, הוא החל לצעוק ולקלל ואף ניסה לפתוח את דלת הרכב.
מתסקיר שירות המבחן עלה כי הנאשם כיום כבן 24 שנים, ואין לחובתו הרשעות קודמות בפלילים. הרקע המשפחתי שלו מורכב, והוא נאלץ להתמודד לאורך השנים עם קשיים רבים, עמם התמודד באורח שראוי לעידוד. הנאשם נטל אחריות על ביצוע העבירות והביע חרטה בנוגע להתנהלותו, ואף פנה ביוזמתו לתכנית שיקום המסייעת לצעירים והשתלב בה היטב. בנוסף הוא מתכנן להשתלב בתכנית לימודים תעסוקתית ההולמת את כישוריו.
קצין המבחן המליץ לבטל את ההרשעה לנוכח השינוי החיובי שחל בחייו
קצין המבחן התרשם כי קיים סיכוי משמעותי לשיקום וההליכים המשפטיים היוו אף הם גורם מציב גבול ומרתיע, על כן המליץ לשקול את ביטול הרשעתו, מחשש שעתידו המקצועי יפגע, וסבר כי הטלת צו שירות לתועלת הציבור בהיקף של 150 שעות וצו מבחן, יהוו עונש ראוי והולם לביצוע העבירות.
המדינה ציינה כי מדובר בעבירות נפוצות וקלות לביצוע, המבוצעות בדרך כלל מתוך מניע כלכלי ופוגעות פגיעה ממשית באינטרסים של בעלי זכויות היוצרים ובמעמדה הבינלאומי של ישראל בהקשר הכלכלי. לכן נקבעה מדיניות ענישה מחמירה, אשר כוללת עונשי מאסר וסנקציות כלכליות ניכרות.
מנגד עתרה ההגנה לסטות ממתחם הענישה, וביקשה לשקול אפשרות של ביטול הרשעה וסיום ההליכים במתן צו מבחן ושירות לתועלת הציבור, על פי המלצת תסקיר המבחן, מכיוון שהנאשם הצעיר, ללא רישום פלילי, מתכנן להשתלב בעתיד בלימודים ובתעסוקה הולמת.
הנאשם ירצה 150 שעות של שירות לתועלת הציבור
בית המשפט התרשם כי הנאשם עשה מאמצים ניכרים לשקם את חייו ולשנות את דרכיו, ואף הודה במעשיו נטל אחריות וחסך זמן ציבורי, עם זאת קבע כי לא ניתן להצביע על חשש ממשי לפגיעה בעתידו בשל הרשעתו בפלילים, למעט תכניות כלליות שהציג, לכן קבע כי לא מתקיימים תנאים חריגים הדרושים לאי הרשעה.
בסופו של דבר גזר בית המשפט על הנאשם 5 חודשי מאסר על תנאי, כאשר התנאי שבמשך 3 שנים לא יעבור אחת העבירות שבהן הורשע, זאת בצירוף צו מבחן למשך שנה, עבודות שירות לתועלת הציבור בהיקף של 150 שעות וקנס בסך 1,200 שקלים או 20 ימי מאסר תמורתו.
ת"פ 6286-01-14