מהו עונשו של קבלן גינון שנתן שוחד לעובד בכיר בעירייה?
דרגו את המאמר |
|
קבלן גיזום וגינון, הורשע במתן שוחד לסגן מנהל מחלקה בעיריית תל אביב. בית משפט השלום בתל אביב - יפו, נדרש להכריע בנוגע לעונש הראוי.
הנאשם הודה כי במהלך השנים 2006-2008, הוא נתן לעובד הציבור במחלקת גינון וגיזום בעירייה, תלושים לקניית יין, בסך כולל של 6,000 שקל, בשש הזדמנויות שונות, הסמוכות לערבי חג. הנאשם זוכה מחמת הספק באישום נוסף שייחס לו העברה חד פעמית של כסף מזומן בסך 3,000 שקל.
עובד הציבור לקח שוחד גם מקבלנים אחרים
המאשימה עמדה על חומרת העבירה ופגיעה בערכים המוגנים ובאמון הציבור, בעקבות מתן שוחד לעובדי ציבור. לכן המליצה על עונש לתקופת מאסר שנעה בין ששה עד שנים עשר חודשי מאסר וקנס כספי בסך עשרות אלפי שקלים. המאשימה ציינה כי העובד לקח את השוחד מהנאשם ומקבלנים נוספים, בעקבות מצבו הכלכלי הדחוק, על כן נגזרה עליו שנת מאסר בפועל ועל פסק דינו הוגשו ערעורים הדדיים.
הנאשם סייע לעובד לערוך את שולחן החג
הסנגור טען כי המעשים בוצעו בהקשר של פילנתרופיה ועזרה לנזקקים. סגן מנהל העירייה ביקש מהנאשם במפורש לקבל תלושי קנייה בסמוך לערבי חג, לצורך הכנת שולחן החג, עבור בני משפחתו ונזקקים נוספים. לפיכך לא התקיים מימד של שחיתות בדרגת חומרה גבוהה, אלא העברת כספים על רקע של נזקקות ולא מתוך אינטרס כלכלי. עוד ציין כי הנאשם לא דרש תמורה מהעובד ולא פנה אליו בבקשה להפחתת קנסות.
הסנגור הצביע על אישיותו החיובית של הנאשם ותרומתו הגדולה לחברה, וציין כי הנאשם נוהג לסייע באופן קבוע לנזקקים ועוסק בצדקה ופילנתרופיה. הסנגור הדגיש את הפגיעה החמורה בשמו הטוב, בפרנסתו ובבני משפחתו, ואת חוסר היכולת להשתתף במכרזים, בעקבות ההרשעה.
עבירות שוחד משחיתות את הגוף הציבורי
בית המשפט ציין כי עבירות השוחד הן עבירות חמורות בשל הפגיעה בשלטון החוק ובעובדי הציבור, ואף השווה את עבירת השוחד המשחיתה את הגוף הציבורי, אל עבירת סמים המשחיתה את גוף האדם.
מדיניות הענישה ביחס למעשי שוחד, נותנת משקל משמעותי להיבט ההרתעה, וכוללת עונשי מאסר ועבודות שירות לתקופה מקסימאלית, לצד ענישה כספית, במטרה לשלול את הכדאיות הכלכלית שבמעשים.
בית המשפט התחשב באישיותו הנדיבה של הנאשם
במקרה זה, בכדי לקבוע את מתחם הענישה, שני הצדדים התייחסו למעשים כאל אירוע אחד, למרות שמדובר בשש הזדמנויות שונות בהן ניתן השוחד. בית המשפט התחשב בעובדה כי היוזמה לא היתה של הנאשם, מאחר ועובד העירייה פנה אל הנאשם, וביקש ממנו את תלושי הקנייה, בשעה שמיתר הקבלנים ביקש תמורה כספית. בית המשפט השתכנע כי התלושים ניתנו על רקע מצוקה כלכלית, אך עם זאת לא מדובר במעידה חד פעמית, כאשר הנאשם לא עצר אותם והמשיך לתת שוחד לעובד ציבור.
בית המשפט התחשב בנאשם שהינו אדם נורמטיבי, ללא עבר פלילי שפועל למען החברה והקהילה, לכן גזר עליו ששה חודשי עבודות שירות, מאסר על תנאי למשך 12 חודשים וקנס בסך 40,000 שקל.
ת"פ 650-06-13