מהו עונשו של פקיד שומה שקיבל שוחד בעת מילוי תפקידו?
דרגו את המאמר |
|
פקיד שומה הואשם בקבלת שוחד והפרת אמונים, במהלך עבודתו כמפקח ראשי במחלקת שכירים. לפי כתב האישום, פקיד השומה קיבל בשני מקרים שונים, סכום על סך 1,000 שקלים, על מנת לזרז הליכים מנהליים ולקדם מנהל חשבונות, שייצג את לקוחותיו בפני מס הכנסה.
הנאשם לא ידע כי מדובר בעצם בסוכן סמוי של משטרת ישראל וכפר בעבירות המיוחסות לו. לאחר שנשמעו הראיות וטענות הצדדים, הנאשם זוכה מאחד ממקרי לקיחת השוחד ומעבירת הפרת האמונים. בית משפט השלום בירושלים נדרש להכריע בדבר עונשו.
הנאשם הביע חרטה עמוקה וטען כי לא היה חוזר על מעשיו
מתסקיר שירות המבחן עלה כי הנאשם, בן 55, הוא אב לילדים וסב לנכדים, ללא עבר פלילי. הנאשם קיבל במהלך שנות עבודתו הרבות במס הכנסה, תעודות הצטיינות ושבחים על ביצוע תפקידו, עד להשעייתו בגין האירוע, לפני כשש שנים. שירות המבחן התרשם כי מדובר באיש משפחה בעל ערכים נורמטיביים, שגילה עקביות ויציבות לאורך כל שנותיו במקצוע וכי העבירה בוצעה ככל הנראה מתוך רצון לספק את רצונם של אחרים ולא ממניעים פליליים.
הנאשם ראה את המיוחס לו כטעות בשיקול דעת וקיבל אחריות מלאה על השלכות מעשיו ואף חש בושה גדולה מעצם היותו נאשם בהליך פלילי והביע החרטה כנה. בנסיבות אלה, המליץ שירות המבחן לגזור על הנאשם עונש מאסר שירוצה בעבודות שירות.
עבירת לקיחת השוחד פגעה באמון הציבור ובביטחונם בגופים ממשלתיים
מנגד עתרה המאשימה לקבוע את מתחם הענישה בין ששה עד שמונה עשרה חודשי מאסר בפועל, ובנוסף גם תשלום קנס כספי הנע בין 5,000 ל- 15,000 שקלים. המאשימה הדגישה את חומרת המעשים בעבירת שוחד, את הפגיעה בביטחון הציבור בגופים ציבוריים והפגיעה בטוהר המידות.
המאשימה ציינה את נסיבות המקרה המיוחדות, בהן נתן הנאשם לסוכן הסמוי סימנים כי הוא מצפה לתשלום וספר בנוכחותו את השטרות, כך שלדעת המאשימה, לא מדובר במעידה רגעית, אלא בתכנון מוקדם של לקיחת השוחד.
הנאשם נקלע לחובות כלכליים בעקבות הפרשה
בעת הדיון המשפטי, נשמעו עדויות בנוגע לאופיו של הנאשם, השואף לרצות ולספק את לקוחותיו ללא גבולות וניתן דגש מיוחד על הקושי של הנאשם ומשפחתו, מאז שנחשפה הפרשה והפגיעה הקשה במצבו הכלכלי, בעקבות השעייתו לפני כשש שנים.
בית המשפט קבע כי עבירת לקיחת שוחד מהווה פגיעה חמורה באמונו של הציבור ברשויות הציבוריות ובערך החברתי, לכן יש צורך לעקור את התופעה מן השורש, גם אם מדובר בסכום נמוך יחסית, של 1,000 שקלים. עם זאת התחשב בנסיבות המקרה ובנאשם שלאורך כל שנותיו במס הכנסה, לא נמצא דופי באופן התנהלותו ובעקבות ההשעיה, נקלע לחובות כלכליים וקבע כי יש להקל עמו במתחם הענישה.
בית המשפט השלום בירושלים גזר על הנאשם חמישה חודשי מאסר אשר ירוצו בעבודות שירות, שמונה חודשי מאסר על תנאי וקנס כספי בסך 6,000 שקלים.
ת"פ 3379-09