מבקש מקלט שהה שנתיים במעצר בעקבות רשלנות משרד הפנים
דרגו את המאמר |
|
בית המשפט המחוזי בפתח תקווה קבע כי בעקבות טיפול רשלני מצד משרד הפנים במבקש מקלט, שהה האחרון במעצר במשך שנתיים שלא כדין. על פי פסק הדין, טענותיו של מבקש המקלט לא נבדקו, אף לא באופן בסיסי. מדובר בבחור אשר חצה את הגבול בין ישראל למצרים באוגוסט 2009 ונעצר על ידי צה"ל. ביום המעצר תושאל הצעיר בנוגע לארץ מוצאו ונקבע כי הוא במקור מאתיופיה. טענותיו של מבקש המקלט כי הוא מגיע מאריתריאה, ועל כן הוא זכאי למקלט מדיני בישראל כשאר בני עמו, לא נשמעו. מאז מעצרו שהה הצעיר במשמורת והיה מועמד לגירוש.
לפני מספר חודשים הונחה לפתחו של בית המשפט המחוזי בפתח תקווה, ביושבו כבית משפט לערעורים מנהליים, עתירה לשחרר את הצעיר ממשמורת. ביום שלישי האחרון ניתנה ההוראה על שחרורו של מבקש המקלט ממעצרו אך ביצועה של ההחלטה לא בוצע עד היום בשל בקשתו של משרד הפנים.
משרד הפנים "שכח" את מבקש המקלט
השופטת ורדה מרוז קבעה כי למרות שאין בדבריה משום קביעת עמדה בנוגע לזכותו של מבקש המקלט לשהות בישראל, ההתנהלות כלפיו עלתה כדי פגיעה של ממש בזכויותיו. בפסק הדין נכתב כי המשיב (משרד הפנים) "שכח" את העותר והותיר אותו במשמורת שלא כדין במשך כשנתיים. טענותיו, אשר הועלו במידה לא מעטה של צדק, יושבות אפוא בהפרה לנוהל הטיפול במבקשי מקלט מדיני בישראל. לא נערך למבקש המקלט מסר זיהוי והוא אף לא זכה לראיות בסיסי, קבעה השופטת.
צוין כי תקופה בת שנתיים איננה תקופה קצרה ולא ניתן להתעלם במקרה דנן ממשקלו של מימד הזמן. השופטת הוסיפה, כי העובדה שהעותר לא פנה בעצמו לבית המשפט איננה יכולה להפחית מאחריותה של הרשות בעניינו. מצבו של מבקש המקלט שלפניי איננו יכול לסייע למשיב. מדובר בבחור צעיר בארץ זרה, הנמלט ממדינתו ומצוי בקשיי שפה וללא משאבים, קבעה השופטת.