www.what2do.co.il

האם אפלייה על רקע לאומי בין יהודים לערבים בבתי המשפט בהליכים פליליים

דרגו את המאמר

האם אפלייה על רקע לאומי בין יהודים לערבים בבתי המשפט בהליכים פליליים

אתר "הארץ" מדווח הבוקר (2.8) כי על פי מחקר אשר נערך לפי בקשת לשכת עורכי הדין והנהלת בתי המשפט, נאשמים ערבים בהליכים פליליים מופלים לרעה לעומת נאשמים יהודים. לפי המחקר, נאשמים ערבים אשר מורשעים בעבירות הזהות לנאשמים יהודיים נשלחים על פי רוב לתקופות מאסר ממושכות יותר.


לדוגמא, 33.6% מהיהודים אשר הורשעו בעבירות של רכוש, אלימות, פציעה, נשק, וסמים נדונו לעונשי מאסר בפועל, זאת לעומת 48.3% מקרב המורשעים הערבים. כמו כן, העונש הממוצע אשר הוטל על יהודים בגין עבירות אלו עומד על 9.5 חודשי מאסר, בעוד שכאשר מדובר במורשע ערבי, עומד הממוצע על 14 חודשים.

 

החוקרים קובעים כי הממצא הבולט ביותר בדו"ח הינו כי שנאשם ערבי העומד בפני משפט בישראל נאלץ להתמודד עם סיכויים גבוהים יותר מנאשם יהודי להיות מורשע וכן עם גזרי דין קשים יותר. יש לציין כי מדובר בדו"ח ראשוני וממצאי המחקר הסופיים טרם התקבלו.

 

את המחקר ערכו הפרופסורים יורם רבין, אפי יער וגיורא רהב. מדובר במחקר אשר ייחודו הינו בעובדה כי הוא נעשה בהתאם לבקשתה של הנהלת בתי המשפט, במימונה ובהזמנתה. כמו כן, הצורך לערוך את המחקר הנ"ל נבע מתלונותיהם של סנגורים פליליים אשר הצביעו על מגמה זו בפני הגורמים המוסמכים.

 

המחקר מקיף כ-1,500 תיקים פליליים הנוגעים לעבירות בתחום הרכוש, הסמים, האלימות, הנשק והפציעה. כמו כן, הוא כולל תיקים שנוהלו בבתי משפט השלום, ובשלושה בתי משפט מחוזי, במשך כתשע שנים. החוקרים טוענים כי מרבית הממצאים מצביעים באופן ברור על הבדל בין שתי הקבוצות, כאשר ידם של הערבים על התחתונה.

 

בעבירות קנס ומאסר על תנאי - שוויון בין הקבוצות


למעשה, הממצא המשמעותי ביותר, לפי "הארץ", הוא הפערים בין המאסרים בפועל המוטלים על מורשעים ערבים לעומת מורשעים יהודים. כמו כן, כאשר מבודדים את המחקר לעבירות אלימות בלבד, התמונה ברורה עוד יותר. לעומת זאת, בהטלת קנסות ישנו שוויון מסוים בין הערבים ליהודים. החוקרים סבורים כי ככל שהענישה נוגעת לקנסות או מאסר על תנאי, הנתונים בין שתי הקבוצות שווים פחות או יותר.

 

הנהלת בתי המשפט מסרה לאתר "הארץ" כי ממצאי המחקר אינם סופיים ולכשיוגש המסמך במלואו תבחן ההנהלה את נתוניו ותשקול באילו צעדים לנקוט. ח"כ אחמד טיבי (תע"ל) בטוח כי מדובר בגזענות אשר חלחלה זה מכבר למערכת המשפט. לטענתו, "הגזענות פשתה בכל החברה הישראלית ונראה כי גם השופטים אינם חסינים מפני". טיבי הוסיף כי הכרעות הדין וגזרי הדין, אשר ניתנים כנגד נאשמים ערבים, נגועים באפליה על רקע לאומי והטייה פוליטית. מדובר, לשיטתו, ב"צל כבד המעיב על מערכת המשפט הישראלית". 

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 


מאמרים נוספים בתחום

נטל ההוכחה במשפט הפלילי

מהו נטל ההוכחה במשפט הפלילי? מהו "כל ספק סביר"? כיצד בוחן בית המשפט את המשפט הפלילי ומהו זיכוי "מחמת הספק"? 

זכות חשוד להיוועץ עם עורך דין

האם חשוד אשר איננו עצור או מעוכב לחקירה זכאי להיוועץ עם עורך דין? מהן ההשלכות על אי פגישה עם עורך דין לגבי הודעתו של חשוד? 

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

חזרה מהודאה במשפט הפלילי

האם נאשם אשר מסר הודאה בהליך פלילי יכול לחזור בו? מהי חזרה מהודאה? כיצד עושים זאת נכון? 

עתירת אסיר נגד החלטת שב"ס ביציאות לאירועים, אימתי?

האם אסיר יכול לבקש לצאת לחופשה ומהם השיקולים הרלבנטיים במקרים כגון דא? כיצד השב"ס מקבל את החלטתו? 

פגיעה בפרטיות, עבירה פלילית או לא?

האם פגיעה בפרטיות היא עבירה פלילית? אימתי פגיעה בפרטיות תעלה כדי עבירה פלילית המצדיקה הגשת כתב אישום? אילו טענות הגנה ניתן לעלות במקרים כגון דא? 

תפיסת חפצים במהלך חקירה פלילית והשבתם

האם המשטרה יכולה לתפוס חפצים של נחקרים למרות פגיעה בזכות הקניין? כיצד מגישים בקשה להשבת תפוס? 

תיקון כתב אישום

מהו תיקון כתב אישום? כיצד הוא משפיע על ההליכים הפליליים? איך מגישים נכון בקשה לתיקון כתב אישום? 

זכות השתיקה בהליך הפלילי

מהי זכות השתיקה? כיצד משתמשים בה כראוי והאם היא עלולה להיות לחשוד/לנאשם לרועץ? 

משקלה של אמרת חוץ של עד בעבירת רצח בכוונה תחילה

האם אמרת חוץ מפלילה של אדם הינה בעלת משקל בהליך פלילי כאשר מדובר בעבירת רצח? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.