האם העלבת רופא הינה העלבת עובד ציבור
דרגו את המאמר |
|

יסודותיה של עבירת העלבת עובד ציבור קבועים בסעיף 288 לחוק העונשין. השופט קדמי הגדיר בספרו "על הדין בפלילים" (חלק רביעי, מהדורה מעודכנת תשס"ו - 2006), את יסודות העבירה באופן הבא: "המעליב, במשמעותו הלשונית -פוגע בכבוד, מביש, וזאת בכל דרך אפשרית של העלבה, לרבות בתנועות ובמעשים שאינם מלווים באמירה כלשהי, כאשר דברי העלבון צריכים להאמר בפני עובד הציבור, שפעל במסגרת הסמכות שהוקנתה לו בחוק, וכאשר קיימת זיקה בין העלבה ובין מילוי תפקידו".
רופאים רבים סובלים מאלימות מצד מטופלים ומלוויהם מדי יום. לא אחת, אלימות זו יכולה להיות אלימות פיסית או מילולית. האם העלבת רופא הינה העלבת עובד ציבור? בית המשפט השלום באילת נדרש לסוגיה זו. הנאשם הגיע לבית החולים יוספטל לשם קבלת טיפול עבור בנו. בחדר המיון החלו דין ודברים בין הנאשם לבין הרופא התורן. הרוחות התלהטו ובשלב מסוים ניסה הנאשם לתקוף את הרופא. כמו כן, הנאשם דיבר אל הרופא באופן מזלזל, תוך איומים במילים ובתנועות. בעקבות האירוע הוגש כנגד הנאשם כתב אישום, בין השאר בגין העלבת עובד ציבור.
.
ב"כ הנאשם טען כי לא מדובר בעובד ציבור, וזאת משום שבית החולים שייך לקופת חולים כללית ולא למדינה. לדבריו, עובדי מוסד רפואי זה אינם עובדי ציבור ועל כן אין להרשיע את מרשו בעבירה של העלבת עובד ציבור. המדינה טענה כי המתלונן במקרה דנן הינו עובד ציבור ובכתב התביעה הופנה בית המשפט לפסק דין אשר ניתן בבית הדין הארצי לעבודה בע"ע 1091/91. בפסק דין זה נקבע כי קופת חולים הינה במעמד של גוף ציבורי.
רופא חדר מיון הוא עובד ציבור
בית המשפט קבע כי רופא בחדר מיון עונה להגדרת עובד ציבור לפי חוק העונשין, וזאת לפי חלופה 10 להגדרת עובד ציבור בסעיף 34(כד) לחוק העונשין. ההגדרה של עובד ציבור לפי סעיף זה חלה גם על עובדים אשר המדינה אינם מעסיקתם הישירה, וזאת כל אימת שתפקידם משתלב בתחומי הפעולה העיקריים של היחידה הרלבנטית בשירות המדינה.
בהכרעת הדין נכתב כי רופא בחדר מיון הינו עובד ציבור וזאת מכוח החובה המוטלת עליו ומכוח חוק זכויות החולה. חוק זכויות החולה קובע כי רופא חדר מיון חייב להעניק טיפול רפואי למטופל. על פי החוק, רופא חדר מיון אשר מופקד על טיפול בפונים הינו עובד ציבור גם אם הוא אינו עובד מדינה, וזאת משום שהחובות החלות עליו מוטלות עליו באופן ישיר מכוח חיקוק.