רוני רון ומרי פיזם למאסר עולם
דרגו את המאמר |
|

לפני כשלוש שנים משו צוללנים את גופתה של רוז פיזם, קטינה בת שש אשר נרצחה על ידי סבה, רוני רון. לאחר משפט מתוקשר אשר נערך בבית המשפט המחוזי בפתח תקווה, הורשע רון ברציחתה של נכדתו, ואילו אימה - מרי - הורשעה בשידול לרצח.
הבוקר (13.6) גזר בית המשפט את דינם של הסב והאם. פרקליטיהם של הנאשמים טענו כי בית המשפט החמיר עם מרשיהם והם שוקלים להגיש ערעור בעניין לבית המשפט העליון. עורך דינו של רון, עו"ד בני נהרי, אמר כי בית המשפט היה צריך להרשיע את מרשו בהריגה בלבד ושגיאה נפלה בהחלטתו שלא לקבל גרסת הנאשם לאופן בו מצאה המנוחה את מותה. עו"ד רויטל סוויד, אשר ייצגה את פיזם, טענה כי מרשתה הייתה אישה מוכה וקולה לא נשמע בבית. אמנם היא לא מילאה את תפקידה כאם, אך בין תפקודה הנ"ל לבין שידול רון לרצוח את בתה המרחק רב, טענה סווייד.
לעומתם, עו"ד אנה אבידוב, התובעת במשפט מטעם פרקליטות מחוז מרכז, אמרה כי טענות הסנגורים המלומדים אינן אלא טענות סרק אשר מנוגדות באופן מוחלט לנאמר בהכרעת הדין. כמו כן, אבידוב הוסיפה כי טענתה של פיזם בקשר להרשעתה בשידול לרצח נשמעה ונדחתה על ידי בית המשפט.
מהו שידול?
סעיף 30 לחוק העונשין מגדיר את המשדל באופן הבא - אדם אשר מביא אחר לבצע עבירה על ידי עידוד, שכנוע, דרישה, הפצרה או כל דרך אשר יש בה כדי להפעיל לחץ. בדומה לניסיון וסיוע, שידול הינו צורה של התנגות ענישה אשר נגזרת מהביצוע המושלם והעיקרי של העבירה. שידול מהווה אפוא תרומה אישית עקיפה לאירוע העברייני. המשפט הפלילי רואה במשדל שותף ראשי לעבירה, זאת בשל תרומתו המכריעה והמהותית להתרחשותה.
בפסיקה הוגדר המשדל כ"אב הרוחני" של העבירה ונקבע כי מבצע העבירה לא היה עושה מעשיו לולא תרומתו של המשדל. שידול מבחינה עובדתית הינו התנהגות אפקטיבית אשר יש בה פוטנציאל להשפיע מנטלית על מבצע העבירה לפעול לפי צו ליבו של המשדל. התנהגות זו יכולה להיות מגוונת, כפי שמפורט בסעיף 30 לחוק. שידול כולל גם רכיב נסיבתי אשר בגדרו יש להוכיח קיומו של משודל הטעון הנעה מנטלית לשם קבלת ההחלטה לבצע העבירה.