זיוף תארים אקדמיים ומאסר בפועל
דרגו את המאמר |
|
בית המשפט השלום בירושלים גזר עונש מאסר של שלוש שנים בפועל על יהונתן רבינוביץ' אשר הוגש כנגדו כתב אישום בגין זיוף אתרים אקדמיים. הפרקליטות טענה כי הנאשם זייף ומכר מסמכים אשר נחזו להיות מסמכים אקדמיים מטעם אוניברסיטאות ברחבי העולם. לטענת המדינה, מדובר בפעולות אשר בוצעו על ידי הנאשם באמצעות חברות שונות בבעלותו. על פי ההערכה, בתוך שלוש שנים גרף הנאשם לכיסו כשמונה מיליון דולרים ממסמכים מזויפים אלו.
בית המשפט קבע כי הנאשם ירצה עונש מאסר בפועל וכל אחת מהחברות בבעלותו תשלם קנס בסך 50,000 שקלים בגין ההרשעה. כמו כן, נטען כי לא רק שהנאשם זייף את המסמכים המדוברים, אלא הוא גם לא העלים את העסק מעיניה של רשות המיסים, לא הנפיק לעובדיו תלושי שכר, לא ניכה משכרם מס במקור, לא ניהל פסקי חשבונות וגרם לאובדן זכויותיהם הסוציאליות של העובדים. בניגוד לתנאי מעצרו, הנאשם שוחח עם עובדיו ואי לכך הוא הורשע גם בהפרת הוראה חוקית ואיומים.
"מערכת אשר כולה כזבים ושקרים הופעלה על ידי הנאשם במשך שנים, ובאמצעותה שלשל האחרון לכיסו כספים עבור זיוף ממסכים הנחזים כאישורי לימודים ותארים אקדמיים", נכתב בגזר הדין, "במסגרת פעילותו יצר הנאשם מעין יקום מקביל שקרי אשר כלל בעלי תפקידים שונים במוסדות אקדמיים ואוניברסיטאות, שכתבו גיליונות ציונים, המלצות ומכתבים". מזימתו של הנאשם כללה גם הקמה של אתרי אינטרנט המתחזים לאתרים של המוסדות האקדמיים ואשר מטרתם הייתה לחזק את מצב השווא המדובר.
אין זו הפעם הראשונה בה בית המשפט עוסק בזיוף ושקרים בנוגע לתארים אקדמיים. בשנת 2004 הורשע עובד עירייה אשר זייף את קורות חייו בכדי לזכות בתפקיד בכיר. בקורות החיים ציין הנאשם כי הוא מחזיק בתואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב במנהל עסקים (זאת למרות שבפועל לא היה בידיו תואר כזה). בית המשפט בקריית גת קבע כי הנאשם התקבל לעבודתו על סמך קורות החיים הנ"ל, וזאת למרות שהם חוטאים לאמת.
הצדדים במקרה זה הגיעו להסדר, על בסיס המלצתה של קצינת המבחן שלא להרשיע את הנאשם, שיתבקש מבית המשפט להימנע מהרשעה. בית המשפט לא השתכנע ונקבע כי חומרת העבירה וההכרח שיש בהוקעתה מחייבים הרשעת הנאשם. בסופו של היום, הנאשם הורשע במרמה והפרת אמונים. הוטל עליו לשלם קנס בסך 30,000 שקלים ולהתנדב לטובת הציבור בהיקף של 200 שעות.