www.what2do.co.il

משפט פלילי קטינים - הימנעות מהרשעה

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

משפט פלילי קטינים - הימנעות מהרשעה

הרשעת אדם בתום הליך פלילי מיועדת להצביע עליו כעל מי שחטא ומדובר אפוא במעין הרתעה עתידית מפני ביצוע מעשים פליליים, הן על ידי האדם והן על ידי הסובבים אותו. כאשר מדובר בנאשמים ממשפחות נורמטיביות, אשר מיוחסים להם מעשים פליליים, סכנת ההרשעה היא אף חמורה יותר. הדברים מסתבכים כאשר עסקינן בקטינים.

 
בבוא בית המשפט להעניש קטין, ידוע כי חלק בלתי מבוטל מהגורמים אשר הביאו את האחרון לבצע את העבירה נמצא בגילו, בחוסר ניסיונו, ובכך ששיקוליו אינם כשיקוליו של מבוגר (דחיית סיפוקים, יכולת ריסון וכדומה). דהיינו, מטרת השיקום היא זו אשר עומדת בראש סדר העדיפויות בענישת קטין. אי לכך, יש לשים לב כי הרשעה פלילית עלולה לפגוע בעתידו של הנער באופן משמעותי. מן הצד השני, כאשר מדובר בעבירות חמורות, אשר לצידם קבע המחוקק עונשי מאסר מקסימאליים משמעותיים, קשה יותר דרכו של בית המשפט להימנע מהרשעה.


בשאלת הרשעתם בדין של נאשמים קטינים, עסוק בית המשפט בשני אינטרסים מנוגדים – הכלל שיש להרשיע נאשם אשר עבר עבירה מצד אחד, והרצון לשקם את הקטינים בתור אינטרס חברתי מצד שני. העיקרון הכללי בדבר שיקום של קטינים מוצא אפוא ביטוי בסעיף 1א(א) לחוק הנוער, התשל"א-1971. לפי סעיף זה, נקיטת הליכים כלפי קטין תעשה תוך כדי שמירה על כבודו ומתן משקל ראוי לשיקולים הנוגעים לשיקומו, לטיפולו, ולשילובו בחברה – זאת תוך התחשבות בגילו ובמידת בגרותו.

 

מהם השיקולים הרלבנטיים?


בית המשפט העליון עמד על העקרונות אשר אמורים להנחות שופט בעת ענישת קטין. בין עקרונות אלו נקבע כי ההתייחסות השונה הננקטת כלפי קטין לפי חוק הנוער מביאה לכך כי גם כאשר מדובר בעבירה חמורה בהחלט, אשר הנפש סולדת ממנה (פשוטו כמשמעו), מוטל על בית המשפט "לתת משקל יתר לשיקולים אינדיבידואליים הנוגעים לאותו קטין, זאת תוך כדי איזון בין שיקולי השיקום לשיקולי ההרתעה".

 

      עצם קטינותם של הנאשמים זוכה למשקל רב מחמת שלושה טעמים עיקריים:

  • גיל צעיר – קטינים בגילאים צעירים טרם גיבשו לעצמם דרך התנהגות תקינה וראויה ולעיתים הכרתם אינה בשלה ומפותחת די הצורך על מנת להבחין בין טוב לרע.
  • רצון להגן מפני תנאי כליאה – ישנו חשש של ממש מפני פגיעה בנפשו העדינה של הקטין במידה והאחרון ירצה מאסר מאחורי סורג ובריח והמפגש עם הקהילה העבריינית יוביל אותו אל עברי פי פחת. כמו כן, במקום זה ישנו סיכון ממשי לפגיעה נפשית וגופנית בקטין.
  • מחויבות חברתית – בית המשפט רואה בשיקום עבריינים קטינים אינטרס ציבורי מן המדרגה הראשונה ומוטל עליו שלא להחמיץ הזדמנות לשקם הקטין ולשלבו באופן נורמטיבי בחברה.


דוגמא לפסק דין


בפסק דין אשר ניתן בבית המשפט לנוער בתל אביב, בת"פ 1908/04, נדון עניינו של צעיר בן 18 אשר הודה באספקה ושימוש עצמי של מריחואנה. על פי כתב האישום, הנאשם סיפק את הסם לקטינה, הביא אותה לביתו, והשניים עישנו את החומר באמצעות כלי עישון שהיה באמתחתו של הנאשם.


בית המשפט ביקש תסקיר מבחן בנוגע לנאשם ותסקיר זה פירט נסיבות חיים לא פשוטות. עם זאת, השופט ציין כי עסקינן בבחור נורמטיבי אשר מעוניין לסיים את התיכון ואף לשרת ביחידה קרבית בצה"ל. כמו כן, צוין כי הנאשם פועל בהתנדבות במכון לילדים פגועים. בית המשפט צירף לנתונים אלו את העדר העבר הפלילי של הנאשם וקבע כי ניתן לסיים ההליך הפלילי ללא הרשעה ותוך הטלת 50 שעות התנדבות ציבוריות.

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 


מאמרים נוספים בתחום

זכות חשוד להיוועץ עם עורך דין

האם חשוד אשר איננו עצור או מעוכב לחקירה זכאי להיוועץ עם עורך דין? מהן ההשלכות על אי פגישה עם עורך דין לגבי הודעתו של חשוד? 

האיזון בין אינטרס השיקום לאינטרס הציבורי בהרשעת קטינים בעבירות מין

האינטרס הציבורי בהרשעת קטינים אשר הורשעו בעבירות מין בקטינים. האם יש משקל לאינטרס השיקום? 

מחיקת רישום פלילי לקטינים

רישום פלילי עלול לפגוע בעתידו של הנער, ולהשפיע על יכולתו להתגייס לצה"ל, להשתלב בעבודות מסוימות, להוציא רישיון נשק ולקבל ויזה.  

צו איסור פרסום בהליך הפלילי – באילו מקרים אפשר להוציא צו?

צו איסור פרסום מטיל איסור לפרסם בכל אמצעי התקשורת כולל ברשתות החברתיות, מידע הנמצא בידי בתי המשפט, במטרה למנוע פגיעה בחקירה פלילית, או פגיעה בשמו הטוב של חשוד בפלילים. 

מהי אחריות פלילית על פי חוק העונשין?

כדי להגיש כתב אישום בהליך פלילי, יש צורך שהתנהגותו של החשוד תישא אשמה פלילית, הכוללת: אחריות אישית, כשרות פלילית ויסוד נפשי להרשעה, המשתנה בהתאם לסוג העבירה. 

מחיקת רישום פלילי של חיילים לקראת שחרור, מהם התנאים?

חיילים הנמצאים לקראת שחרור משירות סדיר בצה"ל, יכולים להגיש בקשה למחיקת רישום פלילי על עבירות שבוצעו טרם הגיוס. 

התיישנות עבירות נוער, מה קובע החוק?

כתב אישום נגד קטין יש להגיש בתוך שנה ממועד ביצוע העבירה, אולם בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה, במקרים חריגים ויוצאי דופן, ניתן להגיש כתב אישום גם בחלוף תקופת ההתיישנות.  

מהו מתחם הענישה בעבירות נוער?

בית משפט לנוער רשאי לגזור על קטין עונש מאסר, מאסר על תנאי, או להורות על החזקתו במעון נעול. במקרה של מאסר, הקטין ירצה את עונשו בבית סוהר לקטינים או באגף נפרד בבית סוהר כללי.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.