אלימות במגרשים - הדין הפלילי
דרגו את המאמר |
|
אלימות במגרשי הספורט הפכה לתופעה נפוצה יותר ויותר במגרשי הספורט בישראל. לעיתים, אלימות זו פורצת גם בין שוטרים לאוהדים. בית משפט השלום בתל אביב האריך אמש את מעצרם של שני שוטרים אשר כתב אישום הוגש כנגדם בגין תקיפת אוהד מכבי תל אביב בכדורגל.
המדינה טוענת כי האירוע, אשר התרחש במרץ 2011, היה על רקע רצונו של המתלונן וחברו להכניס לאצטדיון בלומפילד שלטי עידוד לטובת ה"צהובים". לטענת המתלונן, הנאשמים הבינו כי הוא אחראי על כתיבת השלטים ואז הודיעו לו כי הוא מעוכב. בכתב האישום נטען כי הנאשמים הכו את המתלונן, סטרו לו והלמו בו באגרוף. כתוצאה מהאירוע נגרמו לאוהד חבלות שונות ונשברה ארובת עינו.
להלן דוגמאות למקרי אלימות במגרשים ועונשים בגינם:
עבודות שירות ו-5,000 שקלים פיצוי – ויכוח בין אוהדים במגרש כדורגל
בית המשפט המחוזי החמיר את עונשו של אוהד, אשר הורשע בחבלה בנסיבות חמורות ובניסיון תקיפה, על רקע ויכוח בינו לבין המתלונן במגרש כדורגל. האירוע החמור אירע כאשר בין הנאשם למתלונן החלו חילופי דברים שהגיעו עד כדי סטירות הדדיות. לאחר שהמתלונן השיב סטירה לנאשם, רץ האחרון למכוניתו ושלף משם גרזן. בסופו של היום, חרף ניסיונם של אוהדים נוספים לעצור את האירוע, דקר הנאשם את המתלונן בעכוזו וגרם לו לנזקים שונים. בית המשפט השלום גזר על הנאשם שלושה חודשי מאסר בדרך של עבודות שירות. המדינה ערערה על קולת העונש ובית המשפט המחוזי קיבל את הערעור תוך הגדלת המאסר לשישה חודשים.
קריאות "אהובה תומר עולה באש" – הרחקה לארבעה חודשים מהאיצטדיון
בית המשפט המחוזי בחיפה קבע כי אוהדי הפועל תל אביב אשר קראו בזמן משחק כנגד מכבי חיפה "אהובה תומר עולה באש" יורחקו ממגרשי הכדורגל למשך חמישה חודשים. בפסק דין זה קיבל המחוזי את ערעורה של המדינה על קולת עונשם של האוהדים (שבית המשפט השלום הרחיקם ל-15 ימים בלבד). המדינה הפנתה את בית המשפט בערעור לחוק איסור אלימות בספורט אשר מעניק לו סמכות להרחיק אוהדים לתקופה ממושכת בגין חשש לפגיעה בשלום הציבור. כמו כן, מדובר באוהדים אשר בעבר כבר הורחקו מאצטדיוני כדורגל. השופט כינה את קריאותיהם של האוהדים – "קריאת תיגר כנגד הסדר הציבורי אשר מעוררת שאת נפש וחלחלה".
עבודות שירות לציבור לאוהד בני סכנין בעקבות ירי באוויר לאות שמחה
קבוצת הכדורגל המפורסמת של המגזר הערבי, הפועל בני סכנין, עלתה לראשונה בתולדותיה לליגת העל בשנת 2003. לאחר העלייה, ירה אחד מאוהדי הקבוצה 12 כדורים מאקדחו האישי לאות שמחה. המדינה מיהרה להגיש כנגדו כתב אישום. בית המשפט השלום בעכו סבר כי אין להרשיע את הנאשם, וזאת משום שהעבירה בוצעה שלא מתוך מניעים עבריינים וכן הרשעתו עלולה לפגוע בו בצורה משמעותית. השופט הסתפק בפסיקת 100 שעות שירות לציבור כנגד הנאשם. בהכרעת הדין התייחס השופט לעברו הנורמטיבי של הנאשם, לעובדה שאיש לא נפגע מהירי ולכך שהאחרון נטל אחריות על מעשיו והודה בהם בשנייה הראשונה.
מאסר בפועל על אוהדי בית"ר ירושלים ומכבי חיפה
בעקבות קטטה בין אוהדי בית"ר ירושלים ומכבי חיפה, גזר בית המשפט השלום בירושלים מאסר בפועל על אחד האוהדים ואילו על חבריו נגזר מאסר בפועל בדמות של עבודות שירות.
שלוש שנות מאסר לזורק חזיז באולם כדורסל
אחת הפרשיות המפורסמות ביותר בספורט הישראלי היא זריקת החזיז באולם הכדורסל מלחה בירושלים. במהלך משחקה של הפועל המקומית נגד הפועל חולון, נזרק לפתע חזיז לכיוון ספסלה של הפועל ירושלים. אחד המאבטחים שעמד בסמוך ניסה לתפוס את החזיז ולהרחיקו. החזיז התפוצץ בידיו וגרם לקטיעת שתי אצבעותיו. הפרשה היכתה גלים באמצעי התקשורת ועלתה ממנה דרישה להחמיר את הענישה בגין אלימות וגזענות במגרשי הספורט בישראל. בסופו של היום נגזרו על יוסי מלאך, זורק החזיז, שלוש שנות מאסר בפועל ופיצויי למתלונן.