בית המשפט העליון המתיק עונשו של אריה סמולניאצקי
דרגו את המאמר |
|
בית המשפט העליון המתיק את עונשו של אריה סמולניאצקי, אשר הורשע בכך שהיה שותף לפרשת מרמה כנגד 2,500 עולים מברית המועצות לשעבר. בית המשפט קבע כי יש להפחית את עונשו של סמולניאצקי ולהעמיד אותו על שלוש שנים בפועל במקום ארבע שנים כפי שנגזר על המערער בבית משפט קמא. המתקת העונש התקבלה, בין השאר, בגין התנהגות לקויה מצד הפרקליטות בתיק.
גרגורי לרנר, הנאשם המרכזי בפרשה, הורשע בכך שפיתה עולים חדשים להשקיע למעלה מ-62 מיליון שקלים בחברה אשר עסקה, לכאורה, בענף הנפט. הלכה למעשה, הכספים זרמו לחשבון הבנק של לרנר. בעקבות הפרשה, הורשע לרנר בבית המשפט המחוזי ונגזרו עליו 10 שנות מאסר מאחורי סורג ובריח. סמולינאצקי, אשר הקים חברת קש בפנמה סיטי, הורשע אף הוא בבית המשפט המחוזי בסיוע ללרנר. בהכרעת הדין נקבע כי סמולניאצקי סייע לגניבת למעלה ממיליון שקלים מכספי המשקיעים על ידי חתימה על עסקאות כוזבות.
השופט, אשר גרוניס, קבע בפסק הדין כי מעשיו של המערער אינם קלים. האחרון ניצל את תמימותם של עולים רבים, אשר חלקם קשישים, וסייע ללרנר לגרום לאלו להשקיע את מיטב חסכונותיהם וכספיהם בחברות קש פיקטיביות. עם זאת, לזכותו של סמולניאצקי עמדו שני שיקולים לקולא.
האחד, נקבע כי חלקו של המערער בהונאה לא היה גדול כחלקו של לרנר. השוואת העונשים עלולה אפוא לעלות כדי החמרה בלתי סבירה עם המערער. השני, פגם של ממש נפל בהתנהלותה של הפרקליטות בכך שבעת שנערכה עימו עסקת טיעון בפרשה דומה (סיוע בגיוס משקיעים לעסקת גז פיקטיבית), לא עודכן את סמולניאצקי בדבר כתב האישום שעומד להיות מוגש כנגדו.
השופט קבע כי אכן ייתכן שביסוד ההחלטה הנ"ל עמדו בפני הפרקליטות שיקולים עניינים. עם זאת, שיקולים אלו לא הוצגו בפני בית המשפט והדבר צריך לבוא לידי ביטוי בגזר דינו של המערער. בית המשפט העליון קבע כי יש לקצץ את הקנס אשר הוטל על סמולניאצקי בחצי ולהעמידו על 50,000 שקלים בלבד.