מעצר בית להורים בגין פגיעה בכבוד המשפחה, האמנם?
דרגו את המאמר |
|

האם הורים, אשר חשודים כי ביקשו להמית את בתם בשל "פגיעה בכבוד המשפחה", יישארו במעצר עד תום ההליכים או ישוחררו לחלופת מעצר בית עם איזוק אלקטרוני? סוגיה זו נדונה במסגרת בקשתם של ההורים לשוב לביתם במסגרת מעצר בית.
מדובר בזוג הורים מהכפר הערבי הדרוזי-ערבי פקיעין אשר בגליל העליון. על פי כתב האישום, בתם של המבקשים עברה לגור בחיפה וההורים החלו לחשוד כי במקום לצאת ללימודים ולשוב לביתה באופן מיידי היא "נפגשת עם חברים וחברות". אי לכך, ההורים הורו לבתם לאסוף את חפציה ולשוב לפקיעין.
למחרת בבוקר, בעוד הצעירה ממתינה לאוטובוס אשר אמור לקחת אותה צפונה, עצרו ההורים את רכבם ליד התחנה ואספו את בתם ברכב. מכאן, נטען בכתב האישום, החלו ההורים במסע של האשמות והליכת אימים. ההורים נטלו את חפציה של בתם, בדקו את מכשיר הסלולארי שלה, והטיחו בו האשמות שונות בדבר "פריצת הקודים החברתיים" וכדומה. לאחר שהגיעו השלושה לבית בפקיעין, נעלו ההורים את הצעירה בחדרה ודרשו ממנה להתאבד.
המתלוננת טענה כי היא התחננה על חייה אך ההורים לא היו מוכנים לשמוע מכך והודיעו לה, לטענתה, שהיא הולכת למות היום. הצעירה טענה כי בשל התנהגותם של ההורים, היא החליטה לנסות להתאבד ואף ניסתה לתלות עצמה ולחתוך ורידיה (ניסיונות שלא הצליחו). לאחר מכן התקשרה המתלוננת למשטרה וביקשה עזרה מיידית. ההורים נכנסו לחדר והחל לתחקר את הצעירה תוך שהם, לטענתה, נזהרים שלא לפגוע בה (כדי שלא יראו על גופה סימני אלימות). סמוך לאחר מכן הגיע לבית כוח משטרה אשר עצר את ההורים.
המדינה טוענת - אכיפה משמעותית כנגד עבירות מתחום "כבוד המשפחה"
לאחר המעצר, המדינה עתרה להחזיק את ההורים במעצר עד תום ההליכים. מנגד, סנגורם של המשיבים ביקש לשחררם למעצר בית עם איזוק אלקטרוני. בית המשפט המחוזי קיבל את בקשת הסנגור ושחרר את ההורים למעצר בית תוך שהוא מקבל התחייבות מצד שני שיח'ים, מנכבדי העדה הדרוזית, לשלומה של הצעירה. המדינה הגישה ערעור על החלטה זו.
"מערכת אכיפת החוק מחויבת להגן על שלומה של המתלוננת בכל מחיר ולמנוע את הרצח הבא על רקע כבוד המשפחה", נכתב בבקשת המדינה, "בסיבותיו החמורות של האירוע, ברור כי החשש לחייה של המתלוננת הינו מוחשי ביותר ולמעשה גזר-דין מוות מרחף מעל לראשה".
בית המשפט קבע כי יש לקבל את בקשתה המדינה באופן חלקי. בהחלטה נקבע כי האב, אשר ממנו נשקפת סכנה גדולה יותר לחייה של הצעירה, יישאר במעצר עד תום ההליכים. האם, לעומת זאת, תשוחרר למעצר בית אך לא בפקיעין. בית המשפט התייחס בהחלטתו למהות העבירות המיוחסות למשיבים – רצח ואו שידול להתאבדות על רקע כבוד המשפחה.
"פגיעה בצעירות על רקע כבוד המשפחה הינה תופעה נפשעת שיש לעשות כל הניתן באמצעים שהחוק מעמיד לרשות גורמי האכיפה, על-מנת לשרש אותה ולמגרה. בצד אלה יש כמובן חשיבות רבה לתהליכים חברתיים שיכולים ראשי העדות השונות להוביל על-מנת להעביר תופעה זו מן העולם, והצהרת ראשי העדה הדרוזית כי הם מתנגדים לתופעה ומטיפים למיגורה היא מעודדת ומעוררת תקווה", נכתב.
"יחד עם זאת, וכל עוד התופעה נמשכת, יש לטפל בפרשות מסוג זה לאורך כל שלבי ההליך הפלילי כבכל מעשה עבירה אחר, בלא לגלות כלפי המואשמים בביצועה יחס סלחני העלול להעביר מסר כי רצח, הריגה או שידול להתאבדות על רקע כזה יש בו כדי להקהות במשהו מפליליותם של המעשים".