מאסר בפועל בעקבות איום על דיין בבית הדין השרעי על ידי SMS
דרגו את המאמר |
|

בתי הדין השרעיים הינם בתי דין דתיים בעלי סמכות לדון בסוגיות משפחתיות בעדות המוסלמית והדרוזית. סכסוכים משפחתיים הינם סכסוכים אמוציונאליים אשר לעיתים מביאים את בעלי הדין להפנות זעמם כלפי הגורמים המעורבים בהם כגון עורכי הדין, השופטים, הדיינים, שירותי הרווחה וכדומה.
בתי המשפט מכירים במורכבותה של הבעיה, אך בהתחשב באיומים הרבים על חייהם של שופטים ועורכי דין, מערכת המשפט נוקטת מדיניות של אפס סובלנות כלפי בעלי דין פורעניים. דוגמא לכך ניתן לראות בגזר דין אשר ניתן בבית המשפט השלום בחיפה.
מדובר בנאשם אשר הורשע כי שלח באמצעות מכשיר הטלפון הסלולארי שלו כ-300 הודעות SMS מאיימות לטלפון האישי של אב בית הדין השרעי לערעורים, השיח' טאריף (ראש העדה הדרוזית בישראל). עסקינן במאות הודעות SMS ובהן תכנים בעייתיים כגון איומים וגידופים. כמו כן, הנאשם הניח מתחת לדלת הכניסה של בית הדין השרעי פתקים ובהם מסרים דומים.
סנגורו של הנאשם ביקש מבית המשפט להתחשב במצוקתו של מרשו ובכך שהאחרון לא פעל להגיע לקשר ישיר עם מושא איומיו. כמו כן, הסנגור הוסיף כי הנאשם מביע חרטה של ממש על מעשיו והוא מבין כיום את חומרת הדברים.
איומים על שופטים – תופעה מתרחבת
בית המשפט קבע כי אין להקל ראש במקרים של איומים כנגד דיינים ושופטים. "הדברים נאמרים ביתר שאת בתקופה בה קיימת החמרה של ממש בענישה בגין איומים על שופטים ועורכי דין", נכתב בגזר הדין. השופטת כיוונה בדברים אלו, בין השאר, לגזר הדין החמור אשר הוטל על פיני כהן – שלוש שנים בפועל בגין השלכת נעל לעברה של נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש (עונש אשר הומתק לאחר מכן לשנתיים בלבד).
פרשת השלכת הנעל איננה פרשה יחידה בעניין זה. במרץ 2010 הגיע להנהלת בית המשפט מכתב ובו נאמר "בקרוב נוציא להורג שופט בטיל או ברובה קלצ'ניקוב".
יו"ר האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני, אמרה בתגובה למכתב זה כי איומים על שופטים מהווים פגיעה של ממש בדמוקרטיה הישראלית. ארבעה חודשים לאחר מכן, ביולי 2010, גזר בית המשפט השלום בתל אביב עונש מאסר של שבעה חודשים בפועל על ראובן פינקו בגין שלוש אישומים שונים הנוגעים לאיום על שופטים.
פגיעה בשלטון החוק
במקרה דנן, בית המשפט ציין כי העבירות בהן הנאשם הורשע הינן עבירות חמורות אשר לא ניתן לעבור עליהם לסדר היום. מדובר אפוא במעשים אשר מבזים את דרכי שפיטתם של הדיינים בבית הדין השרעי, ואשר נעשו תוך שימוש בלשון נמוכה, בזויה ומכוערת.
השופטת הוסיפה כי ניסיונות קשים לפגוע באמינות הדיינים, בשמם הטוב, בכבודם, במעמדם ובאמון הציבור בהם – אינם עניין של מה בכך. "עבירות אלו הינן עבירות קשות ביותר כנגד שלטון החוק, וכנגד האמונים על יישומו של הדין בחברה", נכתב.
לסיכום, השופטת החליטה לגזור על הנאשם עונש מאסר של שבעה חודשים בלבד. השופטת התייחסה לכך שהנאשם הביע חרטה עמוקה והבין את חומרת מעשיו. כמו כן, הוטל על הנאשם עונש על תנאי לתקופה של שמונה חודשים נוספים.