שוד קשישים - דוגמאות לענישה
דרגו את המאמר |
|
האלימות כנגד קשישים בישראל הפכה בשנים האחרונות למכת מדינה אשר רשויות האכיפה והמשפט מנסות להיאבק בה בחורמה. קשישים רבים בישראל מוצאים עצמם בלתי מוגנים וחשופים לניסיונות שוד בביתם, ברחוב, בבתי אבות, בתי חולים ועוד.
בתי המשפט נוטים להחמיר בעונשיהם של אלו המורשעים בעבירות שוד כנגד קשישים. השופט אליקים רובינשטיין התייחס לכך בפסיקתו. "חברה שבה תחושת הביטחון האישי של בניה ובנותיה, ובמיוחד החלשים שבהם, כגון קשישים, מעורערת – זקוקה לשיקום ולחיזוק, כדי שתחושה ראויה תשוב על כנה", כותב רובינשטיין, "בית המשפט הוא אחת הכתובות ההכרחיות לציפייה זו. אין בידו ארנק של תקציבים לחיזוק הביטחון האישי, אך יש בידו חרב שבמקרים המתאימים עליו להניפה, היא חרב הענישה".
דוגמא לגזרי דין:
ע"פ 5213/06 מדינת ישראל נ' וונדמו– 6 שנים מאסר בפועל
קשיש בן 83 יצא מבית קפה במרכז ירושלים לכיוון ביתו. בדרך, עיכב אותו הנאשם ומנע ממנו להמשיך בדרכו. מספר בחורים סייעו לקשיש להיחלץ והאחרון המשיך בדרכו. הדבר חזר על עצמו מספר פעמים ובשלב מסוים, כאשר הקשיש פונה ללכת לביתו, תקף אותו הנאשם מאחור וניסה לשלוף את ארנקו מכיסו. הקשיש התנגד והנאשם הניח לו לזמן מה.
בתוך מספר דקות צעד הנאשם ליד הקשיש ואיים עליו כי הוא ירצח אותו וכי הוא חמוש בסכין. הקשיש סירב להיענות לנאשם והאחרון הפיל אותו לרצפה, גרם לו לחבטות קשות, לקח את ארנקו, נטל את הכסף מתוכו והשיב את הארנק לקשיש. בית המשפט המחוזי גזר על הנאשם עונש מאסר של שש שנים בפועל, ושנה וחצי מאסר על תנאי.
ע"פ 2163/05 מדינת ישראל נ' אלייב – קבלני שיפוצים שודדים דירה בבעלות קשישים
במקרה זה מדובר בשלושה אשר חברו יחד לשדוד דירה בבעלות שני קשישים. אחד מהנאשמים עבד בדירה בתור קבלן שיפוצים ובשלב מסוים יצר קשר עם בן דודו לשדוד את תכולתה. השניים הסתייעו גם בבנו של בן הדוד. על השלושה נגזרו עונשי מאסר כבדים של בין שמונה לתשע שנות מאסר בפועל. "מדובר באירוע חמור, ובלשוני אומר, הוא אירוע מזוויע ומרושע. כסדום היינו, לעמורה דמינו", כתב השופט רובינשטיין בגזר הדין.
ע"פ 9388/09 מדינת ישראל נ' ביוך - פריצה לדירה ושוד באלימות
חייל בדחיית שירות אשר פרץ לביתם של שני קשישים, ילדי 1948, והחל לשדוד את דירתם בעוד הם מנסים להתנגד. הבעל תפס בחולצתו של הנאשם ואילו האישה מיהרה וטלפנה למשטרה. משראה הנאשם כי האישה מדברת עם המשטרה, מיהר להכות בעוצמה את בעלה ואף דקר אותו בכל חלקי גופו. לאחר מכן, פנה הנאשם והחל להכות נמרצות את האישה. במקרה זה נגזר על הנאשם עונש של 4.5 שנות מאסר בפועל וקנס בסך כ-30,000 שקלים לבני הזוג הקשישים.
ע"פ 1334/08 ללוש נ' מדינת ישראל - גניבת כרטיסי אשראי מקשישים
הנאשם, אשתו וגיסו החליטו לגנוב מקשישים כרטיסי אשראי ולעשות בהם שימוש. במהלך תקופה של כשלושה חודשים וחצי נהגו השלושה לגנוב כרטיסי אשראי בתחבולות שונות כגון כניסה לבתי קשישים והתחזות לעובדי חברת חשמל, הצעת עזרה לקשישים במשיכת כסף מכספומטים ועוד. במספר מקרים הצליחו הנאשם וחבריו להוציא מהקשישים גם את הקוד הסודי של הכרטיס. בית המשפט המחוזי גזר על הנאשם עונש של שבע שנות מאסר בפועל, ושנתיים מאסר על תנאי.