ביטול כתב אישום מחמת שיהוי בגין הגנה מן הצדק, האמנם?
דרגו את המאמר |
|
האם ניתן לדרוש את ביטולו של כתב אישום בגין העסקת עובדים זרים, וזאת מחמת שיהוי רב בהגשתו? האם מדובר בהגנה מן הצדק שדינה להתקבל? סוגיה זו עמדה לפתחו של בית הדין הארצי לעבודה, וזאת לאחר שבית הדין האזורי קיבל את טענת הנאשם וביטל את כתב האישום.
שנתיים וחצי לפני שהוגש כתב האישום, ביצע הנאשם עבירה, לכאורה, של העסקת עובדים זרים. הנאשם ביקש להישפט ולאחר שהגשת כתב האישום התעכבה, טען כי יש לבטל את ההליך הפלילי כנגדו מחמת הגנה מן הצדק. בית הדין האזורי לעבודה קיבל את טענותיו וקבע כי כתב האישום יבוטל. המדינה לא אמרה נואש והגישה ערעור על החלטה זו לבית הדין הארצי.
השופט, שמואל צור, קבע כי דין ערעורה של המדינה להתקבל, ועל כן יש להורות על המשך ההליכים הפליליים בעניינו של הנאשם. בפסק הדין בארצי נקבע כי לא היה בהגנה מן הצדק - אשר נטענה על ידי הנאשם - כדי לבטל את כתב האישום.
טענה מן הצדק תהיה טובה ותתקבל אך ורק במקרים חריגים. בית הדין הארצי קבע כי לא מדובר במקרה חריג כגון זה.
ראשית, המשיב עצמו ביקש להישפט וזאת לאחר שחלף המועד לתשלום הקנס אשר הוטל עליו. שנית, הגנה מן הצדק איננה מתאימה למקרים בהם מדובר בשיהוי. זאת ועוד, השופט ציין כי גם אם תתקבל הגנה מן הצדק בענייני שיהוי, מדובר במקרים חריגים במיוחד של "שיהוי ניכר" ונסיבות מיוחדות.
הגשת כתב אישום באיחור של שנתיים וחצי איננה שיהוי ניכר ואין היא יוצרת נסיבות חריגות המצדיקות ביטול הליך פלילי. זאת ועוד, בפסק הדין צוין כי זכויותיו המהותיות ואו הדיוניות של המשיב לא נפגעו מחמת השיהוי דנן.
"הליך פלילי הינו הליך אשר אינטרס ציבורי מאחוריו", כתב השופט. "הליך זה נועד לשרת את שלטון החוק ועל כן יש לפעול ככל הניתן למצות את הדין הפלילי ולא לסכלו בעודו באיבו".
לא תמיד - דוגמא לביטול כתב אישום לאחר 7 שנים
יש לציין כי לעיתים ניתן לבקש את ביטולו של כתב אישום, ואף לקבל זאת, כאשר מדובר בשיהוי בלתי סביר. לדוגמא, בית המשפט השלום בחיפה ביטל כתב אישום בגין עבירות של קבלת דבר במרמה ושימוש במסמך מזויף, וזאת משום שכתב אישום הוגש לאחר יותר מ-7 שנים מיום ביצוע העבירה.
במקרה זה, ביקש נאשם את ביטול כתב האישום וזאת משום שהמשטרה החלה בחקירת עניינו רק לאחר ארבע שנים, ולקח לרשויות החוק שנתיים נוספות לנסח כתב אישום.
בית המשפט מתח במקרה זה ביקורת על התנהלות המשטרה וקבע כי היא ניהלה חקירה בלתי מוצדקת וחריגה באריכותה. זאת ועוד, השופט במקרה זה אף פנה למחוקק וביקש להסדיר את הגבלת הזמן על הגשת כתבי אישום.
כתב האישום בוטל מחמת שיהוי ובגין קבלת הגנה מן הצדק. "המשטרה ישבה באפס מעשה, וזאת למרות שלפניה נאשם אשר הודה בעבירות המיוחסות לו כשבע שנים לפני פתיחת ההליכים הפליליים", כתב השופט, "אי לכך, מוצא אני לנכון לבטל כתב האישום".