איזוק אלקטרוני, אימתי?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5 |
מדינת ישראל החלה לפני כחמש שנים להפעיל שיטה נוספת לחלופת מעצר וזאת על ידי פיקוח אלקטרוני במסגרת מעצר בית. מטרתו של האיזוק האלקטרוני הינה להוות תחליף למעצר במתקן כליאה, וחלופה זו מופעלת מכוח חוק סדר הדין הפלילי 1996 (סמכויות אכיפה ומעצרים). האיזוק האלקטרוני נהנה מיתרון משמעותי בכך שהוא מאפשר את שחרורו של עציר עד תום ההליכים בתנאים נוקשים במיוחד.
מדובר למעשה באזיק אשר מוצמד לרגלו של העציר והוא מאפשר את שהייתו של האחרון בביתו במקום במתקן הכליאה. כיום מפוקחים בישראל כ-720 בני אדם. מרבית המפוקחים הינם עצירים אשר עצורים עד תום ההליכים, ועשירית מהם הינם אסירים. 25% מהמפוקחים הינם קטינים (כאשר גורמים סוציאליים ממליצים בדרך כלל על מעצרם באופן זה).
בחלופת מעצר על ידי איזוק אלקטרוני, יכולים גורמי האכיפה להיות במעקב מתמיד אחר מיקומו של העציר. כמו כן, במקרים בהם מפר העציר את תנאי המעצר שלו, יכולה המשטרה להתחקות אחר עקבותיו. הפרות חוזרות ונישנות של תנאי אכיפה אלקטרוניים עלולות להביא למעצרו של העציר במתקן כליאה.
מי זכאי למעצר באיזוק אלקטרוני?
בתי המשפט יודעים כי קיימים יתרונות רבים למעצרו של עציר במעצר בית מלא תוך פיקוח של איזוק אלקטרוני. יתרונות אלו מאפשרים לעציר להמשיך בחייו ויש להם משמעות גדולה גם במסגרת הליכי השיקום של האחרון.
מבחינת המדינה, ישנם יתרונות נוספים לאיזוק האלקטרוני כאשר מדובר בהפחתת העומס על מתקני הכליאה במקרים בהם לא מדובר בעצירים המהווים סכנה ממשית לעצמם או לציבור. ידוע כי החזקתו החודשית של עציר במתקן כליאה יכולה להגיע עד כ-12,000 שקלים. כמו כן, כאמור, בישראל ישנם 720 מפוקחים תחת איזוק אלקטרוני. מדובר בתכולה הזהה כמעט לתפוסת בית כלא שלם. לאמור, איזוק אלקטרוני חוסך למדינה הקמה של בית כלא על כל עלויות הפעלתו.
שימו לב, הזכאות למעצר בית מלא תוך איזוק אלקטרוני איננה מתקבלת בנקל. עצירים המעוניינים בכך צריכים להיעזר בייעוץ משפטי מאת עורך דין פלילי המתמחה בתחום. לדוגמא, עורכי דין המתמחים בתחום יכולים להציג את הנאשם כאדם שאיננו מסוכן לבריות.
כיצד נבחנת מסוכנות של נאשם?
חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה- מעצרים), התשנ"ו- 1996 מורה לבית המשפט לבחון האם לא ניתן להשיג את מטרת המעצר בדרך של שחרור בערובה ותנאי שחרור (שפגיעתם בחירותו של הנאשם תהא פחותה). כך או אחרת, בחינתו של בית המשפט באשר לשאלת מסוכנותו של הנאשם הינה דו-שלבית. ראשית, מוטל על בית המשפט לבחון האם ניתן באופן עקרוני לאיין (לבטל) את מסוכנותו של הנאשם. רק במידה והתשובה לשאלה זו הינה חיובית, יבחן בית המשפט האם החלופה המוצעת עשויה לבטל את מסוכנותו.
חסרונות האיזוק האלקטרוני
עם זאת, קיימים מספר חסרונות לחלופת מעצר זו. ראשית, בניגוד לתקופת מעצר במתקן כליאה, איזוק אלקטרוני איננו מוגבל בזמן. עניין זה עלול להביא למעצר ממושך מעבר לרגיל ועצירים אלו חשים פעמים רבות כי הרשויות שכחו מעניינם.
כמו כן, פעמים רבות כאשר נגזרים על נאשמים עונשי מאסר בפועל, בית המשפט נוטה לנכות מימי מאסר אלו את הימים בהם היה הנאשם עצור. עם זאת, איזוק אלקטרוני איננו נחשב בתור מעצר לצורך הפחתת ימים אלו. זאת ועוד, ידוע כי איזוק אלקטרוני עלול להיות מעמסה כלכלית לא פשוטה עבור העציר ובני משפחתו. אי לכך, המדינה מעניקה לאלו גמלת הבטחת הכנסה מטעם המוסד לביטוח לאומי.
בתי המשפט יכולים להותיר לעציר, בהתאם לנסיבות המקרה, להגיע למקום עבודתו ולהמשיך בעיסוקיו. עניין נוסף הוא מתן ערבות כנגד העציר בשיעור גבוה במיוחד. ערבות זו נועדה להעביר את המסר כי איזוק אלקטרוני איננו עניין אשר הפרתו תעבור ללא תגובה משפטית חריפה.