מהו השתק שיפוטי?

הטענה בדבר השתק שיפוטי יכולה להתעורר מקום שבו אחד מבעלי-הדין מעלה טענות עובדתיות או משפטיות סותרות באותו הליך עצמו או בשני הליכים שונים. התכלית שמאחורי ההשתק השיפוטי הינה למנוע פגיעה בטוהר ההליך ובאמון הציבור במערכת המשפט. כמו כן, מטרתו של ההשתק השיפוטי הינה להניא מפני ניצולם לרעה של הליכי בתי-המשפט.
הדגש בהשתק השיפוטי הינו על היחס בין בעל-הדין לבין בית-המשפט. לפיכך, תחולתו של ההשתק השיפוטי איננה מוגבלת רק למקרים שבהם מדובר באותם מתדיינים בהליך הראשון ובהליך המאוחר ואין דרישה שהצד האחר שינה את מצבו לרעה. זאת ועוד, טענה בדבר השתק שיפוטי יכולה לעלות בלא קשר לנושא המשפטי המהותי העומד על הפרק.
ההיגיון מאחורי ההשתק השיפוטי
הרציונאל שביסוד דוקטרינת ההשתק השיפוטי, שמקורה בדיני היושר האנגליים, הוא למנוע בעל דין מהעלאת טענות מסוימות (אפילו מוצדקות הן לגופן) בשל התנהגותו בהקשר לסוגיה הנדונה בהליך אחר.
השתק זה נובע ממקורות ערכיים שונים - עקרון תקנת הציבור, האיסור על שימוש לרעה בהליכי בית המשפט, ותורת תום הלב. ההלכה הפסוקה קבע כי תכליתו של ההשתק השיפוטי הינה למנוע פגיעה לא ראויה בבעל הדין שכנגד,
דוקטרינת ההשתק השיפוטי מקורה בעקרון העל של חובת תום לב הדיוני. מן ההלכה ידוע כי תורה זו אינה מכוונת מבטה רק לכיוון בעלי הדין, אלא גם לעבר האינטרס הכללי של המערכת השיפוטית, המייצגת את עניינו של הציבור כולו. מטעם זה, לצורך השתק שיפוטי לא נדרשים בהכרח קיומם של הסתמכות ושינוי מצב לרעה של צד להתדיינות.
רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?