האם ניסיון הכשלת שוטר במסגרת משמרת מחאה ליד ביתו של האלוף נווה
דרגו את המאמר |
|

בית המשפט השלום בתל אביב זיכה נאשם מעבירות אשר יוחסו להם כגון התקהלות אסורה והכשלת שוטר במילוי תפקידו. כתב האישום הוגש בעקבות השתתפותו בהתקהלות אסורה ליד ביתו של האלוף יאיר נווה בגבעת שמואל.
על פי טענות המשטרה, קצין אשר הגיע למקום ביקש מהנאשם לפנות את המקום, אך הנ"ל סירב והמשיך להפגין יחד עם חבריו. התביעה טענה כי הנאשם הפריע לשוטר במילוי תפקידו בכך שלא נענה למספר בקשות לחדול לצלמו באמצעות מכשיר הטלפון הנייד שלו.
חופש הביטוי וההפגנה, מהו?
השופט ציין כי בנושאים שעניינם חופש הביטוי וההפגנה, ראוי לנהוג בזהירות בקבלת החלטה להגיש כתבי אישום. בית המשפט הפנה בפסק הדין את הנאשם והמדינה לדבריו של הנשיא ברק משנת 1996 – "לכל אדם בישראל נתונה הזכות החוקתית להפגין ולקיים אסיפה. אין ניתן למנוע הפגנה או אסיפה בשל כך שדעות המפגינים אינן נראות למפקד המשטרה. זכות זו נתונה לאדם בישראל בשעת רגיעה ובימי סערה".
עם זאת, מן הפסיקה ידוע כי זכות ההפגנה והאסיפה אינה זכות מוחלטת, ניתן להגבילה לנוכח ודאות קרובה להסתברות של סכנה שתוצאתה נזק חמור.
בעניין ההפגנות מול מעונם הרשמי או הפרטי של אנשי ציבור, קבע בג"צ בעבר כי יש לאזן בין זכותם לפרטיות של בני משפחה של עובד הציבור לבין הזכות לאסיפת מחאה. לפיכך, כשמדובר באסיפה ליד ביתו של איש ציבור מותר להטיל הגבלות על מספר המפגינים ועל המרחק בינם לבין מעונו הפרטי של איש ציבור.
ההפרעה של הנאשם הייתה מזערית
בית המשפט קבע כי במקרה זה עמדו המפגינים מול ביתו של האלף נווה במגבלות ובאיזונים הדרושים בעת משמרת מחאה סמוך לביתו של עובד ציבור.
"הגעתי לידי מסקנה שמקרה זה, נוכח הנסיבות הכוללות שלו, לא יכול להצדיק הגשת כתב אישום", כתב השופט בפסק הדין, "גם אם הייתה הפרה טכנית של החוק במובן של אי הענות מיידית מצד הנאשם לעזוב את המקום. ההפרה הטכנית הזו היא בגדר זוטי דברים. לאור כל האמור לעיל, החלטתי לזכות את הנאשם מהעבירות המיוחסות לו בכתב האישום".