www.what2do.co.il

דחיית טענה של אי שפיות בנוגע לביטול כתב אישום

דרגו את המאמר

דחיית טענה של אי שפיות בנוגע לביטול כתב אישום

בית המשפט המחוזי נדרש לדון בערעור שהגישה המדינה במסגרת משפט פלילי, כנגד החלטת בית משפט השלום להביא לביטולו של כתב האישום נגד אדם אשר הואשם בהטרדה מינית בפומבי.

 

על פי כתב האישום המקורי, הנאשם הטריד מינית קטינה בפומבי, בכך שהגיע לסיפוק מיני בעודו משתמש בתחתוניה שנלקחו מחבל הכביסה בחצר ביתה. עורך דינו של הנאשם טען כי מדובר באדם הסובל מפיגור שכלי, ולכן אין הוא כשיר לעמוד לדין.

 

ארבע חוות דעת שונות בעניינו של הנאשם

 

במסגרת הדיון המשפטי הוצגו בפני השופטים חוות דעת מטעם ועדות רפואיות שונות אשר בדקו את הנאשם לאורך השנים. ועדה משנת 1998 קבעה כי מדובר בנער עם פיגור שכלי קל, הסובל מנזק אורגני בגזע המוח. ועדה נוספת בשנת 2001 טענה כי מדובר בנער הסובל מפיגור שכלי שאינו מסוגל לעמוד לדין. לעומת זאת, דו"ח משנת 2007 של מרכז אבחון קבע כי הנאשם אינו סובל מפיגור כלל ומתפקד ברמה גבולית.

בשנת 2009 נערכה ועדה נוספת בעניינו של הנאשם, בעקבות כתב האישום, ובה נקבע כי הנאשם אינו סובל מפיגור שכלי, שולט בשלוש שפות, מחבר משפטים ברורים ומתקשר עם הסביבה. בתחום הרגשי צוין בין השאר, כי הנאשם בעל אישיות דלה, אגוצנטרית, תלותית, עם כוחות אגו חלשים, שיפוט חברתי דל מאוד, תהליכי ביקורת ושיפוט ירודים, מנגנוני ריסון ובקרה לקויים. כושר השיפוט של הנאשם הוגדר במצבים שגרתיים תקין אך הועדה קבעה שבמצבי לחץ כושרו זה עלול להיפגע.

בית המשפט המחוזי סבר כי יש להפוך את החלטת בית המשפט השלום משלושה טעמים:
 

  • בית משפט קמא סבר, כי קביעתה המהותית של וועדת האבחון האחרונה בחוות הדעת העדכנית, היא כי הנאשם סובל מפיגור שכלי קל, וזאת בניגוד למסקנותיה המפורשות.
  • גם במידה והנאשם סבל במועד ביצוע העבירה מפיגור שכלי קל, כמאמר חוות הדעת משנת 2001, לא נמצאה כל ראיה, ולו ברמה של "ספק סביר", לקיומו של "קשר סיבתי" בין הליקוי השכלי לחוסר היכולת של ממש להבין את מעשיו.
  • קביעה כי חל הנאשם סובל מאי שפיות הדעת אינה מחייבת את הכרזתו כ"לא בר עונשין" ומפסיקה לאלתר את ההליכים נגדו. הפסקת הליכים שמורה רק לסייג של "אינו מסוגל לעמוד לדין", טענה אשר כלל לא נשמעה בדיון בבית משפט השלום.
רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 


מאמרים נוספים בתחום

נטל ההוכחה במשפט הפלילי

מהו נטל ההוכחה במשפט הפלילי? מהו "כל ספק סביר"? כיצד בוחן בית המשפט את המשפט הפלילי ומהו זיכוי "מחמת הספק"? 

זכות חשוד להיוועץ עם עורך דין

האם חשוד אשר איננו עצור או מעוכב לחקירה זכאי להיוועץ עם עורך דין? מהן ההשלכות על אי פגישה עם עורך דין לגבי הודעתו של חשוד? 

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

חזרה מהודאה במשפט הפלילי

האם נאשם אשר מסר הודאה בהליך פלילי יכול לחזור בו? מהי חזרה מהודאה? כיצד עושים זאת נכון? 

עתירת אסיר נגד החלטת שב"ס ביציאות לאירועים, אימתי?

האם אסיר יכול לבקש לצאת לחופשה ומהם השיקולים הרלבנטיים במקרים כגון דא? כיצד השב"ס מקבל את החלטתו? 

פגיעה בפרטיות, עבירה פלילית או לא?

האם פגיעה בפרטיות היא עבירה פלילית? אימתי פגיעה בפרטיות תעלה כדי עבירה פלילית המצדיקה הגשת כתב אישום? אילו טענות הגנה ניתן לעלות במקרים כגון דא? 

תפיסת חפצים במהלך חקירה פלילית והשבתם

האם המשטרה יכולה לתפוס חפצים של נחקרים למרות פגיעה בזכות הקניין? כיצד מגישים בקשה להשבת תפוס? 

תיקון כתב אישום

מהו תיקון כתב אישום? כיצד הוא משפיע על ההליכים הפליליים? איך מגישים נכון בקשה לתיקון כתב אישום? 

זכות השתיקה בהליך הפלילי

מהי זכות השתיקה? כיצד משתמשים בה כראוי והאם היא עלולה להיות לחשוד/לנאשם לרועץ? 

משקלה של אמרת חוץ של עד בעבירת רצח בכוונה תחילה

האם אמרת חוץ מפלילה של אדם הינה בעלת משקל בהליך פלילי כאשר מדובר בעבירת רצח? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.