חוקר פרטי שהשיג חומר באמצעות עובדי ציבור הורשע בבית המשפט
דרגו את המאמר |
|
בית המשפט הרשיע חוקר פרטי אשר הואשם בעבירות של פגיעה בפרטיות, עבירה בניגוד לסעיף 5 לחוק הגנת הפרטיות תשמ"א 1988, ועבירה של שימוש שלא כדין במאגר מידע.
הנאשם הינו כאמור, חוקר פרטי, כמשמעות המונח בחוק החוקרים הפרטיים ושירותי שמירה. במהלך עבודתו בין השנים 2005-2006, התקשר הנאשם עם אדם נוסף, לצורך השגת ידיעות על אחרים. אותו אדם השיג בעבורו את המידע המבוקש באמצעות עובדי ציבור - כעובדי רשות המסים, הביטוח הלאומי ובזק - אשר יש להם גישה חוקית למאגרי מידע.
שירות המבחן ממליץ להימנע מהרשעה
בית המשפט קיבל את תסקיר שירות המבחן שנעשה בעניינו של הנאשם, אשר ממנו עלתה המלצה ברורה שיש להימנע מהרשעה. על פי תסקיר המבחן, מדובר באדם בעל משפחה ואב לילדים, שהינו מפרנס עיקרי במשפחה ותומך כלכלית בבני משפחת מוצאו, על רקע קשייהם הכלכליים.
שירות המבחן קבע כי הרשעתו לא תאפשר לו להמשיך לעבוד כחוקר פרטי, ויש לציין שהעבירות בוצעו לפני כארבע שנים. עוד עלה מתסקיר שירות המבחן כי נראה שהנאשם הפיק את הלקחים המתאימים ונקט בפעולות שיכולות ללמד על שינוי בהתייחסותו לנושא. לאור האמור ולמרות חומרת העבירות, המליצו בשירות המבחן לא להרשיע את הנאשם כדין.
להמלצה זו הצטרף בא-כוחו של הנאשם שטען כי הליך פלילי הינו, כידוע, אינדיבידואלי, ובמקרה הנדון, לאור נסיבותיו האישיות של הנאשם - הודייתו המיידית באשמתו, לקיחת האחריות, חלוף הזמן מאז האירוע והעדר כל חשש כי הנאשם יחזור על מעשיו אלו - ראוי שלא לפגוע במקור פרנסתו ופרנסת המשפחה ולהימנע מההרשעה שבעקבותיה, חד משמעית, יאבד מרשו את רישיונו לעסוק כחוקר פרטי.
בית המשפט לא קיבל את המלצות השירות המבחן וקבע כי הוא מרשיע את הנאשם בעבירות המיוחסות לו בכתב האישום ממספר טעמים. ראשית, בית המשפט הזכיר פרשה דומה שארעה לפני כחמש שנים, ובה פריצה של הנאשמים למאגרי מידע על ידי עובדי ציבור, לאיסוף מידע בעבור חוקרים פרטיים, עלתה להם במאסר בפועל.
כמו כן, בית המשפט נמנע מהרשעת נאשם שאשמתו הוכחה, אם בהודייתו ואם לאחר שמיעת ראיות, רק במקרה החריג בו התוצאה האפשרית של ההרשעה, ובין היתר, פגיעה בפרנסתו, בעבודתו ובמקצועו, הינה חסרת מידתיות מול חומרת העבירה או שיקולי ההרתעה. אולם, דווקא במקרה זה, קבעה השופטת, התוצאה של אובדן רישיונו של הנאשם לעיסוק בחקירות פרטיות הינו התוצאה הדרושה והראויה.
וכך סיכמה השופטת את פסק דינה
אין חולק בסכנה האדירה לציבור ולפגיעה בשאריות פרטיותם של תושבי ואזרחי המדינה, מחדירה מכוונת, ותמורת בצע כסף, למאגרי המידע שם שומר השלטון, "האח הגדול", את כל המידע האפשרי לאיסוף על כל אחד ואחת מאתנו. על הציבור להפנים, מחד, את הסכנה שבפריצה למאגרים אלו שתוצאתה פגיעה קשה בפרטיותם, ומאידך, שהגנה על מאגרים אלו מחייבת את בית המשפט, בין היתר, בהטלת עונש כבד ומרתיע על הפוגעים בפרטיותו של אדם בדרך זו".