701 אלף ש``ח פיצויים לנאנסת בגין נזקים נפשיים
דרגו את המאמר |
|
התביעה שלפנינו עוסקת בצעירה בת 29 אשר פנתה בהיותה בת 20 לטיפול רוחני אצל הנתבע שנהג לקיים בביתו מפגשים לשיפור המודעות העצמית בתשלום, תוך שהציג עצמו כמורה רוחני. לאחר כ-5 שנים החל המטפל לבצע בתובעת עבירות מין בטענה שמדובר בחלק מהטיפול הרוחני. בגין עבירות אלו הנתבע הורשע בהליך פלילי, בין השאר באינוס במרמה ומעשים מגונים.
התביעה הבאה הוגשה כתביעה אזרחית נגררת להרשעה בפלילים, על פי סעיף 77 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984. במסגרתה, ביקשה כאמור התובעת לחייב את הנתבע לשלם לה פיצויים בגין נזק שנגרם עקב עבירות המין שביצע בה הנתבע, ובגינן הורשע בהליך פלילי.
התובעת טענה כי העבירות בגינן הורשע הנתבע בהליך הפלילי מקימות כלפיה עוולות אזרחיות המזכות אותה בפיצוי בגין הנזקים שנגרמו לה עקב מעשיו. עוד טענה התובעת כי היא זכאית לפיצוי מהנתבע בשל פגיעתו באוטונומיה שלה והפרת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
המטפל טען: "כבר שילמתי פיצויים בהליך הפלילי"
המטפל טען לעומתה ראשית כי הוא מכחיש את המעשים המיוחסים לו, לרבות עובדות כתב האישום המתוקן, וכמו כן, התובעת פיתתה אותו ולכל הפחות הסכימה למגע המיני. אי לכך, יש לקבוע רשלנות תורמת של התובעת לאירועים. המטפל טען כי לאחר שקיבלה התובעת את סכום הכסף בתום ההליך הפלילי (10,000 שקלים), היא מנועה מלתבוע ממנו סכומי כסף נוספים.
השופטת לא קיבלה גרסתו של המטפל כי יש להפריד בין ההליך הפלילי להליך האזרחי וקבעה כי עצם ההכרעה בהליך הפלילי הינה מהות התביעה האזרחית הנגררת להרשעה בפלילים. תביעה נגררת זו נועדה למנוע הליכים משפטיים מיותרים ובזבוז זמן שיפוטי לגבי עובדות שנקבעו בפסק דין חלוט. אי לכך, אומץ כתב האישום המתוקן ונקבע כי יש בו כדי להקים אחריות של המטפל כלפי המטופלת בנזיקין.
זקוקה לטיפולים נפשיים, אינה מצליחה לנהל חיים רגילים
התובעת טענה כי כתוצאה ממעשיו של התובע היא נזקקת לטיפולים נפשיים מאז חודש מרץ 2006 ועד היום. כמו כן היא הוסיפה ואמרה שמאז האירועים היא סובלת מקשיי ריכוז, סיוטי לילה, ירידה בלימודים, קשיים בקשרים בינאישיים, התפרצויות זעם ועוד. קשיי תפקוד אלו לא מאפשרים לה, לטענתה, לעבוד או לנהל חיים רגילים, וגם מקשים עליה ללמוד עד שהיא אולי תאלץ לעזוב את לימודיה.
בבית המשפט הוצגה חוות דעת פסיכיאטרית אשר קבעה כי לתובעת קיימת נכות נפשית בשיעור של 15%. המטפל טען לעומת זאת כי בעיות נפשיות היו מנת חלקה של התובעת עוד בטרם הכירו השניים, אך גם טענתו זו נדחתה על ידי השופטת.
סכום הפיצויים 701 אלף שקלים
"התרשמתי כי התובעת חיה חיים מלאים, רגילים, שמחים ואף הישגיים לפני שהנתבע ביצע בה את מעשיו", כתבה השופטת בפסק דינה, "שוכנעתי כי התובעת פנתה לטיפול פסיכולוגי במהלך חייה בשל מצוקות רגשיות נקודתיות אשר בשום צורה ואופן לא השפיעו על תפקודה בכל תחום שהוא. לאור האמור, אני קובעת כי נכותה הנפשית של התובעת כיום הינה תוצאה ישירה של עבירות המין שביצע בה הנתבע".
אי לכך קבעה השופטת כי על המטפל לשלם לתובעת פיצויים כספיים על סך כ-701 אלף שקלים.