האם ניתן לחזור מהודאה שניתנה בבית משפט?
דרגו את המאמר |
|
מתי תינתן לנאשם הזדמנות לחזור בבית המשפט העליון מהודאתו בבית המשפט המחוזי?
שני אחים אשר רצחו את בן דודם בדקירות, השמידו גופתו ואיימו על קרובי משפחתו פן יגלו על כך לרשויות, עמדו לדין בבית המשפט המחוזי. את שני האחים ייצג אותו עו"ד והוא הובילם לעסקת טיעון אשר בסופה הורשע האח הצעיר ברצח, והאח הבוגר בסיוע לרצח.
האחים הסכימו לעסקת הטיעון, כתב האישום תוקן, האח הבוגר קיבל 14 שנות מאסר ואילו הצעיר קיבל מאסר עולם. השניים לא היו מרוצים מפסק הדין וערערו לבית המשפט העליון.
האח הגדול טען כי על עבירת סיוע לרצח לא פוסקים בד"כ 14 שנות מאסר, בנוסף הוא היה שיכור או תחת השפעת סמים. הוא הוסיף כי היה נרדף ע"י המנוח ומשפחתו, אשר גם שרפו את בית הוריו וגרמו להם לעזוב את הכפר.
בית המשפט, בהתייחסו לעברו הפלילי העשיר, ולעבירת הרצח בכוונת תחילה, לא שעה לבקשתו והשאיר את עונשו על כנו.
האח הצעיר סבל מניגוד אינטרסים אצל עורך הדין
האח הצעיר טען לעומתו כי הוטעה ע"י עורך הדין (אשר כאמור ייצג את שני האחים) ונאמר לו כי הוא צריך להודות ברצח משום שאחיו הינו גדול ממנו, נשוי ובעל שני ילדים. בנוסף, לא הוצע לו כל הסדר אחר והופעל עליו לחץ רב.
בית המשפט, הסביר כי כאשר אדם רוצה לחזור בו מהודאתו בערכאה נמוכה יותר, נותנים לו לעשות כן רק כאשר הוא רוצה להוכיח את צדקתו, או שההרשעה עלולה לפגוע בשמו הטוב או במשלח ידו. עם זאת יש להיזהר ממתן אפשרות כזו, משום שחזרה מהודאה יכולה להיות תגובה לעונש חמור אשר נגזר על נאשם בערכאה נמוכה (זאת למרות שהודה).
במקרה הנוכחי, אישר בית המשפט לאח לחזור בו מהודאתו משום שראה בניגוד אינטרסים מובהק, אשר נבע מייצוג שני האחים ע"י אותו עורך דין. ייצוג זה פגע באח הצעיר ולא אפשר לו להלחם כנגד עונשו או העבירה בה הודה.