עיכוב ביצועו של עונש מאסר לאחר מתן גזר דין, אימתי?
דרגו את המאמר |
|

משפט פלילי עלול פעמים רבות להסתיים בעונש מאסר בפועל. דהיינו, בית המשפט מרשיע את הנאשם במיוחס לו ואז גוזר עליו מאסר מאחורי סורג ובריח. מיותר לציין כי נאשמים רבים יבקשו לדחות את ביצוע עונש המאסר וזאת מחמת סיבות שונות. לדוגמא, ייתכן והנאשם שוקל הגשת ערעור על הכרעת הדין, או שהוא מעוניין ב"תקופת התארגנות" טרם תחילת ריצוי המאסר. במקרים כגון דא, ייתכן ועורך דין פלילי יוכל לסייע לנאשם לעכב את ריצוי העונש.
ראשית, יש להדגיש כי ההלכה הפסוקה קבעה לא אחת שעונש מאסר חייב להיות מבוצע מיד עם גזירתו. דהיינו, הנאשם צריך להתחיל לרצות את עונש המאסר עם מתן גזר הדין. ואכן, גם כאשר הנאשם בטוח במאת האחוזים כי הוא הורשע חרף חפותו, והוא "יודע" שבית המשפט של הערעור יזכה אותו מהאשמה, עדיין אין זו עילה לעכב את ביצוע העונש. דהיינו, הגשת ערעור איננה מהווה עילה לעיכוב מאסר.
הלכה פסוקה היא כי עיכוב ביצוע גזר דין עלול לפגוע באינטרס הציבורי להביא לאכיפה אפקטיבית של החוק. כמו כן, בתי המשפט מבקשים להימנע מעיכוב מאסר וזאת בשל הצורך לשמור על אמון הציבור במערכת המשפטית ומערכת אכיפת החוק על ענפיה השונים. עם זאת, ייתכן כי מקרה מסוים יצדיק קיומן של נסיבות חריגות הגוברות על האינטרס הציבורי הנ"ל. להלן מאמר קצר העוסק בתחום זה.
נסיבות המצדיקות עיכוב מאסר
ובכן, מהן אותן נסיבות אשר תאפשרנה בכל זאת את דחייתו של ביצוע גזר דין מאסר? כאמור, סוגיות כגון דא דורשות מבית המשפט לבחון ראשית את נסיבות המקרה הספציפי. בשלב ראשון, בית המשפט בוחן את חומרת העבירה. דהיינו, ככל שהעבירה חמורה יותר, כך הסיכוי שביצוע גזר הדין יידחה קטן בהתאמה. במילים פשוטות, האינטרס הציבורי להענשה בגין עבירות חמורות הינו רב ומשמעותי. הציבור "מצפה" כי נאשמים שהורשעו בעבירות חמורות כגון הריגה או העלמת מס בהיקפים משמעותיים לא "יתחמקו" מהעונש אלא יתחילו לרצותו לאלתר.
שיקול נוסף הינו גזר הדין. במקרים בהם עונש המאסר הוא קצר, ייתכן בהחלט שבית המשפט ידחה את ביצוע גזר הדין וזאת מן הטעם שעלול להיווצר מצב שבו הנאשם ירצה את עונשו ולאחר מכן יזוכה.
אלמנט אחר שבית המשפט בוחן הינו סיכויי הערעור. ברור אפוא כי ייתכן שאדם שהורשע בבית משפט אחד, יזוכה בערכאה גבוהה יותר. במקרים בהם סיכויי הערעור נראים סבירים ולמעלה מכך, התוצאה יכולה בהחלט להוביל לעיכוב ביצוע גזר הדין. מנגד, כאשר סיכויי הערעור "קלושים", בית המשפט יטה שלא לקבל את הבקשה. ישנן נסיבות הקשורות גם בנאשם הספציפי. לדוגמא, ככל שעברו הפלילי של הנאשם קל יותר, כך יגדל הסיכוי לדחות את ביצוע המאסר. מנגד, נאשם בעל עבר פלילי מכביד עלול לעמוד מול "כתף קרה" מצידו של בית המשפט בעת הגשת בקשה לעיכוב מאסר.
בית המשפט בוחן גם את התנהגותו של הנאשם במסגרת ההליך הפלילי. האם הוא שיתף פעולה עם החוקרים, האם הוא הביע חרטה, האם הוא נשמע לצווי בית המשפט וכדומה. מיותר לציין כי גם המסוכנות הנובעת מהנאשם יכולה להיות שיקול לקולא או לחומרה. כאשר קיים חשש ממשי שהנאשם ישתמש בעיכוב המאסר בכדי "לסגור חשבון" עם המתלונן, הרי שלפנינו סיבה ברורה לדחות את הבקשה.
לסיכום,
הנסיבות המצדיקות עיכוב ביצוע מאסר יכולות להיות רבות ומגוונות. השיקולים שהוצגו לעיל מהווים חלק מרשימה בלתי סגורה. היות ואין נאשם הדומה למשנהו, ואין גזר דין הזהה לקודמו, הרי שהשיקולים בעניין זה נקבעים באופן אינדיבידואלי. אי לכך, מומלץ לפנות לעורך דין פלילי העוסק בתחום. יודגש כי לעיתים עיכוב ביצוע המאסר יכול להיות מתוך בקשה אישית של הנאשם ל"התארגנות אישית" לקראת ריצוי העונש.