גזר דין לשלושה שוטרים שהורשעו בכליאת מתלונן
דרגו את המאמר |
|

בית המשפט המחוזי בחיפה גזר עונשים של בין שישה לתשעה חודשי מאסר על שוטרים שהורשעו בגרימת חבלה חמורה וכליאת שווא. מדובר בעבירות שבוצעו על ידי הנאשמים כנגד צעיר אשר נקלע לסכסוך עם אחד מהם. כמו כן, הושתו על הנאשמים גם קנסות כספיים בגין הרשעתם. הרשעת השוטרים התבססה על כתב אישום מתוקן שהושג במסגרת הסדר טיעון בין האחרונים לפרקליטות.
העונש החמור ביותר, תשעה חודשי מאסר, נגזר על השוטר מאור ישראל אשר היה בן 21 במועד האירועים. בנוגע לנאשם השני, גיא מאיר (גם הוא בן 21 בעת התרחשות המקרה), גזר הדין נקבע על שמונה חודשי מאסר מאחורי סורג ובריח. נקבע כי הנאשם השלישי, אורן שדמי מקריית ביאליק, ירצה מאסר בן שישה חודשים.
על פי הכרעת הדין, הפרשה נשוא כתב האישום החלה בשעת ערב באוקטובר 2008. השוטר ישראל טייל במרכז הכרמל בחיפה ביחד עם זוגתו. בעודו הולך, הוא פגש במתלונן. חילופי דברים בין ישראל למתלונן החלו לעלות לטונים גבוהים. חודש לאחר מכן, שני הנאשמים האחרים (מאיר ושדמי) נסעו ברכב משטרתי בחיפה כאשר הוא לבושים במדים.
בשלב מסוים, השניים הבחינו במתלונן. הם ביקשו ממנו לעלות לניידת וזאת משום שהוא מעוניינים "לערוך לו חיפוש". יצוין כי ה"חיפוש" נעשה ללא סמכות ובניגוד לחוק. השניים לקחו את המתלונן אל השוטר ישראל, וזאת תוך כדי שהם מציגים את הנסיעה כמשימה משטרתית. כאשר הם הגיעו אל ישראל, האחרון החל לתקוף את המתלונן באגרופים וגרם לו לנזקים חמורים. כתוצאה מהתקיפה, המתלונן סבל מדימומים סביב עינו ואף שבור.
ביקורת חריפה על ביזוי המדים
בית המשפט מתח ביקורת חריפה על התנהלותם של הנאשמים ועל השימוש הציני והחמור במדי המשטרה וברכב המשטרתי. נקבע כי ניכר שהנאשמים חשו בכוח השררה וניצלו את העניין ל"סגירת חשבונות" פרטית תחת כסות חוקית. אי לכך, הם הורשעו בשורה של עבירות אלימות. השופט כתב בגזר הדין כי כוחה של המשטרה במדינת חוק איננו נשען על רובים או אלות, אלא על כוחם המוסרי של השוטרים הנובע ישירות מניקיון כפיהם.
הודגש כי סמכותם של השוטרים נובעת בראש ובראשונה מהאמון אשר נותנת בהם החברה האזרחית. אי לכך, תקיפה סתם של אדם מן היישוב, בשל נסיבות אישיות, תוך כדי עשיית שימוש במדי המשטרה, מהווה ללא ספק אירוע חמור מאין כמוהו. לא זו אף זו, בית המשפט קבע כי כאשר התקיפה מבוצעת על ידי איש חוק, הרי שהמעשה אף חמור יותר מתקיפה על ידי אזרח "רגיל". נקבע כי אין כל מקום במדינת חוק להתייחס בקלות דעת לאלימות משטרתית, וזאת גם אם הנאשמים הינם לכאורה אנשים נורמטיביים לחלוטין.
בית המשפט קבע כי הוא התרשם שהנאשמים הפנימו את חומרת מעשיהם וקיים סיכוי קטן ביותר של הישנות המקרים בעתיד. עם זאת, נקבע כי יש להטיל עליהם גזר דין משמעותי וזאת למען הרתעת שוטרים אחרים מנקיטה בפעולות כגון דא. במקרה דנן, תסקיר שירות המבחן בנוגע לישראל ומאיר המליץ שלא לשלוח את האחרונים למאסר. יתרה מכך, הומלץ להימנע מהרשעתו של מאיר וזאת משום שהדבר היה עלול לפגוע בו באופן משמעותי בהמשך דרכו בשירות הציבורי. בנוגע לשדמי, שירות המבחן המליץ להטיל עליו מאסר בפועל בדרך של עבודות שירות.
חרף משקלו הרב של תסקיר שירות המבחן בעת מתן גזר דין, בית המשפט קבע כי הוא איננו מקבל את המלצותיו של השירות במקרה דנן. נקבע כי מעשיהם החמורים של הנאשמים לא היו יכולים להסתיים אלא בגזירת מאסר בפועל. דהיינו, מאסר מאחורי סורג ובריח.
במסגרת גזר הדין, בית המשפט הדגיש פעם נוספת את העובדה שהנאשמים ביצעו את המעשים תוך כדי הכתמת המשטרה וניצול מדיה. יודגש כי השופט לא התעלם מחרטתם הכנה של הנאשמים על המעשים. הללו דיברו ארוכות על הפנמת המקרה ואף פרצו בבכי בבית המשפט. עם זאת, השופט קבע כי לא היה מקום להמתיק את גזר דינם והוחלט להטיל עליהם מאסר בפועל למשך מספר חודשים.