www.what2do.co.il

20 חודשי מאסר וקנס של 10,000 ש``ח לעובד מס הכנסה שהורשע בפלילים

דרגו את המאמר

20 חודשי מאסר וקנס של 10,000 ש``ח לעובד מס הכנסה שהורשע בפלילים

לעובדי מדינה יש נגישות רבה למאגרי מידע נרחבים, מאגרים שמכילים מידע על מספר רב של אזרחים. גורמים שונים עשויים להשתמש במידע זה על מנת להשיג את מטרותיהם, ולכן המדינה משקיעה רבות בניסיונות להגן על מאגרים אלו. למרות כל הניסיונות, כאשר עובד ציבור משתף פעולה עם גורמים פליליים, האפשרות לשמור על המידע חסוי וסודי נפגמת במידה רבה. לכן, כפי שנראה להלן, בית המשפט מתייחס בחומרה יתרה לעובדי מדינה שמשתפים פעולה עם גורמים פליליים ושואבים מידע מהמאגרים המדינתיים.


הנאשם, שבעת מתן גזר הדין היה בשנות הארבעים לחייו, עבד בתור מפקד מס הכנסה בפקיד השומה של גוש דן. לאחר שכפר בכתב האישום, חזר בו והגיע לעסקת טיעון עם הפרקליטות. במסגרת עסקת הטיעון, הנאשם הודה בביצוע מספר רב של עבירות מרמה והפרת אמונים, מספר רב של עבירות קשירת קשר לביצוע פשע, מספר רב של עבירות על חוק הגנת הפרטיות, ומספר רב של עבירות שעניינן הפרת חובת הסודיות של מאגרי מידע. כל העבירות בוצעו לאחר שהנאשם סיפק לאדם אחר חומר ממאגרי המידע שאליהם הייתה לו גישה כחלק מתפקידו כעובד ציבור.


הטיעונים לעונש


הפרקליטות טענה כי יש לגזור על הנאשם עונש מרתיע וחמור שכן מדובר במספר רב של עבירות. כמו כן, נטען כי העבירות אותן ביצע החשוד פגעו באינטרסים חברתיים מוגנים. האינטרס הראשון נגע להפרת חובת האמון שניתנה לו על ידי המדינה. הודגש כי המנגנון השלטוני חייב לשמור על אמינותו. משמע, עובדים הפוגעים באמינות זו פוגעים בחובת האמון של המעסיק בעובד.


האינטרס השני היה קשור לעובדה שבעקבות מעשיו החמורים של הנאשם, נפגע האמון של ציבור הנישומים במערכת המס. כמו כן, הנאשם ניצל למעשה את מעמדו והתעלם במשך זמן רב מהוראות חוק ברורות. הפרקליטות אף הציגה את העונשים שניתנו לנאשמים אחרים שהיו מעורבים באותה הפרשה. לטענתה, אנשים אלו ביצעו עבירות שחומרתן הייתה פחותה מאלו של הנאשם ולמרות זאת, עונשי המאסר שנגזרו עליהם היו משמעותיים.


ההגנה טענה לכך שהנאשם נעדר כל מעורבות פלילית בעבר. לשיטתה, מדובר בעובד ציבור שפעל באופן נורמטיבי והתקדם במקום עבודתו, טרם נפל לביצוע העבירות. ביצוע העבירות נגרם כתוצאה ממצוקה נפשית ומשפחתית. האדם שביקש את שירותיו הפסולים של הנאשם ניצל את חולשתו והפך אותו לכלי למען מטרותיו הפליליות. לכן, יש להקל על הנאשם שבעצם נוצל עקב חולשותיו הרגעיות.


גזר דינו של בית המשפט


בית המשפט דחה את טיעוני ההגנה להקלה עם הנאשם בעת גזר הדין. כאשר הוא ביצע את העבירות, הנאשם היה פקיד ציבור ותיק שעבר הכשרה מקצועית במסגרת תפקידו. הוא עבר מספר הכשרות בהם הובהר לו שחובה עליו לשמור על סודיות מאגרי המידע של המדינה. במעשיו, הנאשם הפר את החובה המיוחדת המוטלת על עובד ציבור.


בית המשפט הוסיף וציין כי העבירות שהנאשם ביצע בוצעו לאורך זמן ובכמות רבה. ניתן להתרשם כי המעשים בוצעו תוך כדי ניסיונות לטשטש אותם, ונקיטת אמצעי זהירות רבים שניסו להבטיח כי הנאשם יצא מהעניין ללא עונש. הפגיעה התרחשה בערך חברתי מוגן שמתייחס לאמון ציבור הנישומים ברשויות הממלכתיות. על כן, המעשים שהנאשם ביצע היו חמורים למרות שהוא הודח לביצוע העבירות על ידי אחר.


לסיכום, בית המשפט גזר על הנאשם 20 חודשי מאסר בפועל ועוד 10 חודשי מאסר על תנאי, כאשר התנאי הינו שהוא יימנע מביצוע עבירות דומות במשך שלוש שנים מהיום בו ניתן גזר הדין. כמו כן, בהתחשב במצבו הכלכלי הרעוע של הנאשם, ובקביעה כי לא קיבל טובת הנאה ממעשיו, נגזר עליו קנס של 10,000 ₪ בלבד.

 

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 


מאמרים נוספים בתחום

נסגר תיק החקירה כנגד אולמרט בפרשת כרמיה

נסגר התיק בפרשת "הבית ברחוב כרמיה" נגד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט 

עבירת השוחד של עובד ציבור

מהי עבירת השוחד בידי עובד ציבור? כיצד מגיע בית המשפט להכרעה בנוגע לעונש ומה נדרש על מנת להרשיע בעבירת השוחד עובד ציבור ... 

עבירות מס: שיקולי ענישה

עבירות מס: שיקולי ענישה

מהן עבירות מס? מהו העונש המוטל על אדם המבצע עבירות מס? האם מדובר בקנס כספי או שמא ייתכן גם מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח? 

שוחד, שיקולי ענישה בעבירת השוחד

שוחד, שיקולי ענישה בעבירת השוחד

עבירת שוחד הינה עבירה אשר מעטרת לא אחת את כותרות העיתונים. מהי עבירת השוחד? כיצד מרשיעים אדם בשוחד? מהם שיקולי הענישה בגין שוחד? 

דמי שתיקה: האם מותר לשלם שוחד באמצעות דמי שתיקה?

דמי שתיקה היא פעולה של העברת כספים או טובות הנאה כדי שהצד המקבל לא ינקוט בהליך פלילי נגד הצד המשלם, כמו תלונה במשטרה, תביעה לפיצויים, דליפה של מידע לתקשורת בדבר התנהלות שנויה במחלוקת ועוד.  

מהי עבירת קבלת דבר במרמה ומה העונש הצפוי?

העונש הקבוע בחוק לעבירות קבלת דבר במרמה הוא מאסר של שלוש שנים בפועל. במקרה שמדובר בעבירה בנסיבות מחמירות של קבלת דבר במרמה, העונש המקסימלי הוא חמש שנות מאסר בפועל. 

רישום פלילי בעבודה – האם מעסיק רשאי לבקש תעודת יושר?

מעסיק במגזר הפרטי אינו רשאי לדרוש מעובד או מועמד לעבודה להמציא תדפיס מהמרשם הפלילי. מעסיק שבכל זאת דורש זאת, עובר על החוק וצפוי לעונש מאסר של שנתיים.  

מה העונש על השתתפות בהימורים, הגרלות ומשחקים אסורים?

אדם שמשתתף בהימורי ספורט, משחק במכונות מזל או לוקח חלק בכל הגרלה לא חוקית אחרת, עובר על החוק וצפוי לעונש מאסר של שנה וקנס כספי. אדם שמארגן משחקים אסורים מסתכן בעונש של עד שלוש שנות מאסר.  

זיוף כסף: מה העונש על שימוש בשטרות המזויפים?

זיוף כסף הוא עבירה פלילית, כאשר החוק לא מבדיל בין פעולת ייצור וזיוף שטרות לבין שימוש בכסף מזויף. העונש המרבי על זיוף כסף עומד על שבע שנות מאסר. 

קנס בהליך פלילי כעונש על עבירה

בית משפט רשאי להטיל קנס על נאשם בעבירה פלילית כעונש יחיד או לצד עונשים אחרים כמו מאסר או עבודות שירות, זאת בהתאם לחומרת העבירה והנסיבות שהובילו לביצועה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.