תפיסת חפצים במהלך חקירה פלילית והשבתם
דרגו את המאמר |
|
פעמים רבות, משטרת ישראל תופסת חפצים אשר שייכים לנחקר, וזאת במקביל לעריכתה של חקירה משטרתית. ואכן, נחקרים רבים אינם יודעים כי שמורה להם גם הזכות להשיב את החפצים התפוסים. לא אחת, הם נפרדים מהחפצים בלית ברירה, חרף הפגיעה בזכויותיהם. עורכי דין העוסקים בתחום הפלילי נוהגים להגדיר תפיסת חפצים על ידי המשטרה כ"פגיעה בזכות הקניין".
חשוב להדגיש כי המשטרה הינה ברת סמכות מכוח החוק לתפוס חפצים של נחקר. היא רשאית לפעול כאמור במידה ויש לה "יסוד סביר להניח שמדובר בחפץ אשר שימש, משמש או ישמש לביצוע עבירה". כמו כן, המשטרה יכולה גם לתפוס חפצים שהיא סבורה שיוכלו להוות ראיות במהלך המשפט. לעיתים, חפץ נתפס משום שהמשטרה חושדת שהוא ניתן לנחקר כאמצעי לביצוע עבירה או כשכר בעבורה.
הוראות הפקודה
סעיף 32 לפקודת סדר הדין הפלילי קובע אימתי ניתן לאפשר למשטרה לתפוס חפצים של נחקר. הפקודה קובעת כי החפץ התפוס יישאר בחזקתה של המשטרה עד אשר הוא יוגש לבית המשפט. עם זאת, סעיף 34 לפקודה קובע כי בעל החפץ רשאי להגיש לבית המשפט בקשה להשבת חפץ תפוס. במקרים כגון דא, ייתכן ובית המשפט יורה על החזרת החפץ בהתאם לבקשת האדם. דהיינו, למרות שהמשטרה מחזיקה בסמכות לתפוס חפצים, לא מדובר בפעולה בלתי הפיכה. פעמים רבות, בתי המשפט יעדיפו את זכות הקניין של הנחקר על פני טענות המשטרה, ויאפשרו את החזרת החפץ התפוס. במילים פשוטות, נחקר המעוניין בהשבת החפץ יוכל לבקש זאת מבית המשפט.
תפקידו של עורך דין פלילי
מיותר לציין כי תפיסת חפצים עלולה גם לגרום לפגיעה בנחקר. לדוגמא, תפיסת מחשבו האישי של הנחקר עלולה לפגוע בפרנסתו, ותפיסת רכבו יכולה להביא למצב שבו הוא לא יוכל להתנייד למקומות חשובים (כגון טיפולים רפואיים). אי לכך, במקרים בהם בית המשפט נדרש לבחון בקשה להשבת תפוס, שומה עליו להתייחס למלוא האינטרסים העומדים על הפרק.
כאן נכנס לתפקידו עורך דין פלילי. הסנגור יוכל להציג את העניין העומד על הפרק לבית המשפט בצורה כזו שתבהיר את החשיבות המקופלת בהשבת החפץ התפוס. בית המשפט בוחן את האיזון בין האינטרס הציבורי שבהחזקת החפץ אל מול הפגיעה אשר עלולה להיגרם לנחקר בשל אותה פעולה. כמו כן, לעיתים הנחקר יוכל להציג חלופות מבחינת החזקת החפץ אשר יאיינו את הצורך להותירו אצל המשטרה. לדוגמא, במידה ומדובר בספרי חשבונות, הנחקר יוכל להתפשר עם המשטרה על צילום ספר החשבונות והשבתו לידיו.
חשוב להדגיש כי מערכת המשפט בישראל מכירה בזכותו החוקתית של אדם לקניין הנובעת מחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. אי לכך, במקרים בהם המשטרה בוחרת לתפוס חפצים המשמשים את הנחקר בשגרה היומיומית, הרי שקיים סיכוי משמעותי שבית המשפט יורה על שחרורם מהתפיסה. לעיתים, בית המשפט יסכים לשחרר את החפץ רק בכפוף להפקדת ערבות מצידו של הנחקר. זאת על מנת להבטיח כי גם לאחר שייפתח המשפט, החפץ עדיין יוכל לשמש כראיה במסגרת ההליך.