עבירת שוד במשפט הפלילי, מה העונש?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 2.0 מתוך 5 |

סעיף 402(א) לחוק העונשין קובע כי אדם אשר גונב מאדם אחר, ובשעת המעשה (או בסמוך אליה) הוא מאיים לבצע מעשה אלימות או נוקט במעשה אלימות בפועל, הרי שמדובר בשודד. על פי החוק, דינו של שודד הינו 14 שנות מאסר בפועל.
שוד מוגדר בסעיף 402 לחוק העונשין כגניבה אשר מלווה אותה מעשה איום באלימות או מעשה אלימות. מעשה זה יכול להיות מופנה כלפי הנכס או כלפי הקורבן. עליו להתבצע לשם השגת הדבר הגנוב או לצורך עיכוב המתלונן בכדי למנוע התנגדות לשם גניבת הדבר או התגברות על התנגדות זו. מעשה האלימות צריך להיות לשם ביצוע מעשה מוגדר של גניבה.
על מנת להרשיע אדם בעבירת שוד, יש להוכיח קשר סיבתי בין הגניבה לאלימות. חשוב להדגיש כי האלימות איננה חייבת להתרחש במועד נטילת הנכס. סעיף 402(ב) קובע כי די בכך שהאלימות תתבצע בסמוך לשעת הגניבה (לפניה או אחריה). לעיתים, גם אלימות אשר לא ננקטת באופן ספציפי למטרת השוד עלולה לצקת את התוכן הדרוש להרשעת הנאשם. במידה ובסמוך להשגתה של המטרה האחרת, השודד עושה שימוש באלימות על ידי הפחד שניטע כבר בליבו של הקורבן, הרי שעסקינן בשוד.
יסודות העבירה
יסודותיה של עבירה השוד מוגדרים בסעיף 402(א) באופן הבא. גניבת דבר, אגב ביצוע מעשה אלימות באדם או בדבר הגנוב, בסמוך לשעת הגניבה (ואף לפני שעה זו או אחריה). דהיינו, יש להוכיח שהאלימות הייתה קשורה באופן ישיר לגניבה והיא זו אשר הפכה את הגניבה לאפשרית בפועל.
בעת הרשעת אדם בעבירת שוד, המדינה יכולה להוכיח גם נסיבות מחמירות בנוגע לביצוע העבירה (לדוגמא, שימוש בנשק חם או גרימת חבלה פיסית). שוד בנסיבות מחמירות הינו שוד המתבצע אגב שימוש בנשק או מכשיר אשר עלול לגרום לפגיעה או לסכנה. כמו כן, שוד אשר מבוצע ביחד עם שותפים נוספים - או לפי החוק, שוד בחבורה - נחשב אף הוא כשוד בנסיבות מחמירות. מיותר לציין כי במידה והשודד פוגע באופן פיסי ממשי במתלונן, הרי שמדובר גם כאן בשוד בנסיבות מחמירות.
סעיף 403 לחוק מוסיף וקובע כי גם אדם אשר ניסה לבצע שוד שלא צלח עשה מעשה פלילי חמור. במקרה זה, דינו של המנסה לשדוד הינו 7 שנות מאסר בפועל. ניסיון לשוד בנסיבות מחמירות עלול להסתיים ב-20 שנות מאסר.
כיצד בית המשפט מכריע?
בשורה של גזרי דין שניתנו בגין עבירות שוד נקבע בהלכה הפסוקה כי מדובר בעבירה חמורה ביותר. לא אחת, הודגש כי עבירת השוד איננה רק מהווה פגיעה בנכס וגניבתו, אלא היא מותירה צלקת בליבו של המתלונן אשר נאלץ להיות נוכח באירוע. כפועל יוצא מכך, גזרי הדין המושתים על מורשעים בשוד (מקל וחומר בנסיבות מחמירות) עלולים להיות גבוהים במיוחד.
בדומה לכל עבירה במשפט הפלילי, גם כאן מדובר בענישה אינדיבידואלית. דהיינו, גזר הדין ניתן כנגד הנאשם על בסיס שאר נסיבות המקרה. לדוגמא, חומרת המעשים, אופי ביצוע השוד, שימוש אלימות בפועל (כן או לא), עבר פלילי, נסיבות אישיות, חשיבות הנכס עבור המתלונן, היקף השוד (אין דין שטר כסף בודד כדין מכונית השווה עשרות אלפי שקלים) ועוד.
לסיכום,
במידה והוגש כנגדכם כתב אישום בגין ביצוע עבירת שוד, מומלץ בהחלט לפנות לעורך דין פלילי בהקדם. פעמים רבות, ניתן לסתור את טענות התביעה באשר לקיום יסודותיה של עבירת השוד. כמו כן, ישנם מקרים בהם יעלה בידי עורך הדין להמיר את העבירה לעבירת "גניבה" (הפחותה בחומרתה). זאת ועוד, נסיבות אישיות יכולות בהחלט "לשחק תפקיד" וישנם גורמים נוספים אשר יכולים למתן באופן משמעותי את דרכו של בית המשפט בבואו לגזור את הדין.