הטרדה באמצעות מתקן בזק, מהי?
דרגו את המאמר |
|

סעיף 30 לחוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ"ב-1982, קובע כי הטרדה באמצעות מתקן בזק הינה עבירה פלילית. על פי סעיף זה, אדם אשר עושה שימוש במתקן בזק באופן אשר יכול להפחיד, לפגוע, להטריד, להרגיז שלא כדין או ליצור חרדה - דינו מאסר היכול להגיע עד כדי שלוש שנים בפועל.
לשון הסעיף קובעת כי אין די בהוכחת שימוש במתקן בזק בכדי להרשיע אדם בעבירה זו. במקרים כגון דא, שומה על הפרקליטות להרים גם את נטל ההוכחה באשר לכוונתו של המטריד. משמע, להוכיח כי המטריד התכוון לפגוע, להפחיד או להטריד שלא כדין. לדברים צריכה להיות משמעות מהותית, תוכנית וטכנית.
לדוגמא, אדם יכול להיות מורשע בעבירה של הטרדה באמצעות מתקן בזק כאשר ההתקשרויות למתלונן היו בהיקפים גדולים, בשעות לא מקובלות ו/או באופן חוזר ונשנה. במקרים כגון דא, יש להוכיח כנגד הנאשם שעצם השימוש במתקן התקשורת יצר את ההטרדה המדוברת.
מבחן המהות
מבחינת המהות, חשוב לציין כי דברים אשר נאמרים באמצעות מתקן בזק לא יהוו בסיס להרשעה זולת אם אמירתם הייתה מנוגדת לחוק במידה והם היו נישאים פנים אל פנים. הלכה פסוקה היא כי לא ניתן להרשיע אדם בעבירה לפי סעיף 30 לחוק התקשורת רק כאשר אמירתם של הדברים הייתה אסורה לפי החוק בישראל (מבחינת תוכן או פרשנות). בסיטואציות אלה, בית המשפט מבקש למצוא את האיזון הראוי שבין חופש הביטוי מחד, לבין אמירה של דברים פוגעניים ומסוכנים, מאידך.
הסעיף בחוק התקשורת עוסק במונח "מתקן בזק". עם זאת, חשוב להדגיש כי "מתקן בזק" יכול להיות גם טלפון סלולארי ואף מחשב. לדוגמא, בספטמבר 2001, בית המשפט הרשיע אדם בעבירה של הטרדה באמצעות מתקן בזק גם כאשר ההטרדה בוצעה בפועל בחדרי צ'ט ברשת האינטרנט. בית המשפט קבע כי תכליתה של העבירה, כאשר מצרפים אליה את כוונת המחוקק, הייתה למנוע מעשים כגון פגיעה בשלוות נפשם או ביטחונם של משתמשים בשירותי תקשורת. דהיינו, למנוע מצב בו אדם מנצל את האנונימיות המסוימת המקופלת בשימוש במתקן תקשורת, בכדי לאיים על אחר. אי לכך, נקבע כי גם איומים באמצעות מחשב על אחר יכולים להוות עילה להרשעה בעבירה זו.
פעמים רבות, עבירות של הטרדה באמצעות מתקן בזק נועדו בכדי למנוע מצבים בהם אדם מנהל מערכת איומים אובססיבית כלפי אחר. תופעות אלה שכיחות בקרב בני זוג אשר סיימו מערכת יחסים כאשר אחד מהצדדים לא היה מעוניין שה"אהבה" תיגמר. לדוגמא, בע"פ (ת"א) 71066/02, בית המשפט המחוזי דחה ערעור שהונח לפתחו מצד אדם שהורשע בעבירה של הטרדה באמצעות מתקן בזק. במקרה זה, המערער הודה כי הוא ביצע למעלה מ-100 שיחות לזוגתו לשעבר, וזאת למרות שהוא ידע כי היא איננה מעוניינת לשוב אליו.
לסיכום,
גם השימוש במתקן בזק לצורך איומים והפחדה הינו עבירה פלילית. יתרה מכך, בתי המשפט רואים בחומרה רבה מעשים של איומים הנעשים באנונימיות לכאורית ו/או תוך שימוש בטלפונים. הסיבה לכך הינה פשוטה, מערכת המשפט מבקשת להגן על אדם מפני איומים ופגיעה בשלוות חייו, וזאת מקל וחומר כאשר הוא נתון ברשות עצמו ו/או בביתו.
עם זאת, ברור אפוא כי לא כל דבר אשר נאמר במתקן בזק עולה כדי איום. כאן, ייתכן בהחלט כי עורך דין פלילי יוכל לדאוג להצגת הדברים באופן כזה שיטיב עם הנאשם. כפי שצוין לעיל, דברים שאינם מהווים עבירה פלילית בשיחה של פנים מול פנים, אינם יכולים להוות עבירה פלילית כאשר הם נאמרים בטלפון.