www.what2do.co.il

עתירת אסיר נגד החלטת שב``ס ביציאות לאירועים, אימתי?

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 2.5 מתוך 5

עתירת אסיר נגד החלטת שב``ס ביציאות לאירועים, אימתי?

מדינת ישראל הינה מדינה דמוקרטית אשר מעניקה לאזרחיה זכויות, וביניהן זכויות יסוד. חשוב לזכור כי גם אסירים אשר מרצים מאסר בפועל זכאים לזכויות מסוימות. לדוגמא, הזכות לצאת לאירועים משפחתיים בהתאם להוראות החוק ותנאי המאסר.


סעיף 76 לפקודת בתי הסוהר קובע כי ניהול בתי הסוהר בישראל מופקד בידיו של השב"ס (שירות בתי הסוהר). השב"ס דואג לאבטחתם של האסירים ולכל הסוגיות המנהלתיות הקשורות במאסרם. אי לכך, הוא גם הגורם הרלבנטי המוסמך לקבל החלטות באשר להוצאתם של אסירים לחופשה. פקודת בתי הסוהר איננה מבחינה בעניין זה בין עצור (הנתון תחת מעצר טרם הרשעתו בדין) לבין אסיר (אשר מרצה מאסר שנגזר עליו במסגרת גזר דין). השב"ס הינו הגוף האחראי מבחינת קבלת החלטות בנוגע ליציאתם של האחרונים לאירועים וחופשות.

 

השב"ס מפעיל את סמכותו הנ"ל תוך כדי מתן דגש על שיקולים שונים. למשל, התנהגותו של האסיר/העצור, מהות האירוע המשפחתי, העבירה בה הורשע האסיר, המעשים המיוחסים לו וכדומה. ייתכן בהחלט כי שני אסירים המרצים עונש מאסר בגין נסיבות זהות יזכו לדין אחר באשר לבקשה לצאת לאירוע משפחתי. בית המשפט העליון התייחס לכך בש"פ 5874/02. במקרה זה, נקבע כי אין לשחרר ממעצר אדם אשר נשקפה ממנו סכנה לציבור, וזאת (למשל) כאשר הוחלט שהאחרון צריך להיות נתון תחת מעצר עד תום ההליכים בעניינו.


עם זאת, מיותר לציין כי ישנם אירועים יוצאי דופן או מצבים אשר יצדיקו את התרת היציאה. ההחלטה בנוגע לכך נתונה לשיקול דעתו של שירות בתי הסוהר, הממונה על החזקת העצור/האסיר. על מנת שהחלטה זו תהיה בהתאם להוראותיו של המעצר/המאסר של בית המשפט, היא מתאפשרת רק במקרים בהם ניתן לקיים את החופשה תוך כדי תנאים מגבילים ו/או ליווי צמוד של כוח משטרתי. כמו כן, השב"ס מקיים נוהל יציאת אסירים לחופשות אשר גובש במהלך השנים.


נוהלי השב"ס מבחינת יציאת אסירים/עצורים לחופשות קובעים שורה של עילות אשר יש בהן כדי להצדיק יציאה לחופשה קצרה לרגל אירועים משפחתיים. במקרים כגון דא, השב"ס מתייחס בין השאר לקרבה המשפחתית בין העציר/האסיר לאירוע ולדרכי האבטחה באמצעותן ניתן להגן על הציבור נוכח יציאתו של האסיר/העציר לחופשי. חשוב להדגיש כי השב"ס מתייחס בהחלטתו להוראות בית המשפט ולסוגיות הנוגעות לאסיר/לעציר הספציפי. כמו כן, נשמעת עמדתה של משטרת ישראל. עם זאת, בסופו של היום, השב"ס הינו הרשות המנהלית המקבלת את ההחלטה.


סעיף 62א' לפקודת בתי הסוהר קובע כי במידה והשב"ס סירב ליציאתו של אסיר לחופשה, האחרון רשאי לפנות בעניין לבית המשפט. במקרים כגון דא, בית המשפט מעניק משקל רב לסמכותה של הרשות המנהלית. דהיינו, לא בנקל בית המשפט יתערב בהחלטתו של השב"ס. עם זאת, ייתכן בהחלט כי בית המשפט יראה לנכון לשנות את החלטת השב"ס וזאת נוכח טענותיו של האסיר/העציר בעתירתו.


דוגמאות

 

אישור לנשיא לשעבר, משה קצב, לצאת לחתונה - נשיא המדינה לשעבר, משה קצב, מרצה עונש מאסר בגין הרשעתו בשורה של עבירות מין. קצב הגיש בקשה לצאת לחופשה קצרה לרגל חתונת בנו. שירות בתי הסוהר אישר את ההחלטה, וזאת לאחר התייעצות עם השירות הפסיכולוגי, המשטרה והגורמים המקצועיים. נקבע כי האסיר יקבל חופשה בת שבע שעות לצורך השתתפות בחתונת בנו.


דחיית בקשה לצאת לחתונת אחיינית - באפריל 2012, בית המשפט דחה את עתירתו של אסיר המרצה עונש בגין עבירות מין לצאת לחתונת אחייניתו. על פי נוהלי השב"ס והחוק, אסיר אשר מעוניין לצאת לחופשה טרם הוא ריצה רבע ממאסרו, יוכל לקבל אישור לכך במסגרת "חופשה מיוחדת". כאשר מדובר בחתונה, הרי שצריך שהקרבה תהיה ראשונה. במקרה דנן, בית המשפט דחה את עתירתו של האסיר כנגד החלטת השב"ס נוכח מספר טעמים. ראשית, נקבע כי אחיינית איננה קרבה ראשונה. שנית, בית המשפט ציין כי האסיר טרם ריצה אפילו רבע מתקופת מאסרו. שלישית, הגורמים המקצועיים (המשטרה והשב"ס) התנגדו לחופשה.

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 


מאמרים נוספים בתחום

נטל ההוכחה במשפט הפלילי

מהו נטל ההוכחה במשפט הפלילי? מהו "כל ספק סביר"? כיצד בוחן בית המשפט את המשפט הפלילי ומהו זיכוי "מחמת הספק"? 

זכות חשוד להיוועץ עם עורך דין

האם חשוד אשר איננו עצור או מעוכב לחקירה זכאי להיוועץ עם עורך דין? מהן ההשלכות על אי פגישה עם עורך דין לגבי הודעתו של חשוד? 

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

חזרה מהודאה במשפט הפלילי

האם נאשם אשר מסר הודאה בהליך פלילי יכול לחזור בו? מהי חזרה מהודאה? כיצד עושים זאת נכון? 

עתירת אסיר נגד החלטת שב"ס ביציאות לאירועים, אימתי?

האם אסיר יכול לבקש לצאת לחופשה ומהם השיקולים הרלבנטיים במקרים כגון דא? כיצד השב"ס מקבל את החלטתו? 

פגיעה בפרטיות, עבירה פלילית או לא?

האם פגיעה בפרטיות היא עבירה פלילית? אימתי פגיעה בפרטיות תעלה כדי עבירה פלילית המצדיקה הגשת כתב אישום? אילו טענות הגנה ניתן לעלות במקרים כגון דא? 

תפיסת חפצים במהלך חקירה פלילית והשבתם

האם המשטרה יכולה לתפוס חפצים של נחקרים למרות פגיעה בזכות הקניין? כיצד מגישים בקשה להשבת תפוס? 

תיקון כתב אישום

מהו תיקון כתב אישום? כיצד הוא משפיע על ההליכים הפליליים? איך מגישים נכון בקשה לתיקון כתב אישום? 

זכות השתיקה בהליך הפלילי

מהי זכות השתיקה? כיצד משתמשים בה כראוי והאם היא עלולה להיות לחשוד/לנאשם לרועץ? 

משקלה של אמרת חוץ של עד בעבירת רצח בכוונה תחילה

האם אמרת חוץ מפלילה של אדם הינה בעלת משקל בהליך פלילי כאשר מדובר בעבירת רצח? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.