www.what2do.co.il

הוכחות במשפט הפלילי

דרגו את המאמר

הוכחות במשפט הפלילי

לב ליבה של העשייה המשפטית הפלילית טמון בהליך ניהול ההוכחות. עורכי דין פליליים העוסקים בתחום נוהגים לראות בשלב ניהול ההוכחות כרגע המפתח מבחינתם ומבחינת הנאשם. למעשה, זהו השלב אשר עיני הכל נשואות אליו, כבר החל מהחקירה הפלילית ולאורך כל המשפט.


מבחינת המשטרה, זו "בונה ומרכיבה" את התיק על בסיס הראיות, החקירות והרשומות. כמו כן, המשטרה פועלת על בסיס נהלים מסודרים שמטרתם אחת ויחידה - להשיג כמה שיותר ראיות על מנת לגבש את התיק כנגד הנאשם. כעת, במסגרת הליך ניהול הוכחות, רגע האמת מגיע.


הפרקליטות מבקשת להוכיח בפני בית המשפט כי הראיות המרכיבות את התיק מגבשות בהחלט את ההוכחה הדרושה לשם הרשעת הנאשם. אי לכך, חשוב כי גם הנאשם יפנים את מצבו וידאג להתכונן בהתאם למשפט הפלילי. לא אחת, נאשמים אינם מבינים כי הם מתמודדים עם מערכת משומנת היטב המרכיבה את התיק אבן על אבן בכדי להשיג את מטרת ההרשעה. פער זה מבחינת ההכנה לתיק עלול להיות בעוכריו של הנאשם. הפער המדובר יוצר חוסר שוויון בין הנאשם למדינה, ומביא בסופו של דבר להרשעה.


שלב ההכנה למשפט


כפי שהמדינה מתכוננת למשפט, חשוב כי גם הנאשם יפעל כאמור. הכנה זו, מבחינתו של הנאשם, כוללת שילוב בין מגוון אלמנטים. לדוגמא, הנאשם צריך להכין את גרסתו ולדעת כיצד להתגונן נוכח האישומים השונים המיוחסים לו. למשל, האם ישנם עדים אשר יכולים לתמוך בגרסתו של הנאשם? האם יש עדויות מוקלטות או מצולמות? האם הנאשם תיעד את זירת האירוע? האם צריך להשיג מסמכים שונים (כגון תדפיסי שיחות) וכדומה. חשוב להבין כי ככל שהנאשם יפעל בצורה יעילה יותר, וככל שהוא ידאג יותר לבסס את הגנתו המשפטית, כך סיכוייו להצליח במשפט הפלילי גדלים בהתאמה.


למשל, במידה ומדובר בהוכחה המבוססת על מצלמות אבטחה, מומלץ לפנות בהקדם על מנת להשיג את סרטי הצילום. חשוב להדגיש כי חברות רבות אינן מקפידות לשמור על סרטי הצילום לאורך זמן וראיות שתאבדנה עלולות לפגוע בסיכויי הצלחת הנאשם. שלב ההכנה למשפט מהווה אפוא שלב קריטי מבחינתו של הנאשם. אי לכך, מומלץ לעבור אותו ביחד עם עורך דין פלילי היודע כיצד להכין היטב את גרסת ההגנה.


בתי המשפט בישראל אינם ידועים כמיטבים עם נאשמים פליליים, וזאת בלשון המעטה. למעשה, הנתונים מראים כי כ-95% מכתבי האישום המונחים לפתחו של בית המשפט מסתיימים בהרשעה. עם זאת, ניתן בהחלט להיאבק על האמת ועל החפות. כמו כן, פעמים רבות, ראיות שיאספו על ידי הנאשם תוכלנה למתן באופן משמעותי את כתב האישום או לסייע בהשגת הסדר טיעון מקל מול התביעה.


חשוב להדגיש כי אסור לפעול באדישות. לדוגמא, פעמים רבות כתבי אישום מוגשים לאחר שנים רבות. עם זאת, הזיכרון איננו נותר חד לנצח. אי לכך, מומלץ למשל לערוך תזכיר מול עורך דין (או אף באופן פרטי) ולהעלות על הכתב את הטיעונים השונים.


דיון ההוכחות


בניגוד לסרטים ההוליוודים, בהם העד "נשבר" על דוכן העדים ומודה בביצוע העבירה, הרי שהמציאות שונה בתכלית. בפועל, עדים אינם נשברים על דוכן העדים ולכל היותר הם מסתבכים בתשובותיהם ויוצרים רושם בלתי אמין על בית המשפט. אי לכך, המטרה החשובה ביותר מבחינת עדותו של הנאשם הינה שהיא תתמזג באופן מושלם עם הראיות ותאפשר את נטיעת הספק הסביר בליבו של השופט. ספק זה יכול בהחלט להיות ההבדל בין הרשעה לזיכוי. הנאשם צריך להכיר היטב את התיק ואת ראיות התביעה וההגנה ככף ידו. עליו להימנע מסתירות ושקרים על דוכן העדים אשר עלולים להוות מתכון בטוח לכישלונו.


לדוגמא, חשוב כי הנאשם יכיר את העדים וידע מיהם ומהי מטרתם. כמו כן, עליו לדעת כיצד להעריך את העדים ומהן הראיות הקשורות בכל עד ועד. עורכי דין פליליים, אשר פועלים ביחד עם הנאשם, יכולים בהחלט למצוא את נקודות החולשה של העד ולהביא לכך שהוא יתחיל לסתור את עצמו על דוכן העדים. ככל שהעד יסתבך יותר בשקרים פנימיים, כך בית המשפט יעריך פחות את אמינותו והכף תיטה לטובת הנאשם. עם זאת, לולא מחקר מקדים על העדים לא ניתן להגיע לתוצאה הרצויה. נאשם אשר מכיר את העד יכול בהחלט לכוון את עורך הדין לנקודות התורפה של האחרון.

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 


מאמרים נוספים בתחום

נטל ההוכחה במשפט הפלילי

מהו נטל ההוכחה במשפט הפלילי? מהו "כל ספק סביר"? כיצד בוחן בית המשפט את המשפט הפלילי ומהו זיכוי "מחמת הספק"? 

זכות חשוד להיוועץ עם עורך דין

האם חשוד אשר איננו עצור או מעוכב לחקירה זכאי להיוועץ עם עורך דין? מהן ההשלכות על אי פגישה עם עורך דין לגבי הודעתו של חשוד? 

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

חזרה מהודאה במשפט הפלילי

האם נאשם אשר מסר הודאה בהליך פלילי יכול לחזור בו? מהי חזרה מהודאה? כיצד עושים זאת נכון? 

עתירת אסיר נגד החלטת שב"ס ביציאות לאירועים, אימתי?

האם אסיר יכול לבקש לצאת לחופשה ומהם השיקולים הרלבנטיים במקרים כגון דא? כיצד השב"ס מקבל את החלטתו? 

פגיעה בפרטיות, עבירה פלילית או לא?

האם פגיעה בפרטיות היא עבירה פלילית? אימתי פגיעה בפרטיות תעלה כדי עבירה פלילית המצדיקה הגשת כתב אישום? אילו טענות הגנה ניתן לעלות במקרים כגון דא? 

תפיסת חפצים במהלך חקירה פלילית והשבתם

האם המשטרה יכולה לתפוס חפצים של נחקרים למרות פגיעה בזכות הקניין? כיצד מגישים בקשה להשבת תפוס? 

תיקון כתב אישום

מהו תיקון כתב אישום? כיצד הוא משפיע על ההליכים הפליליים? איך מגישים נכון בקשה לתיקון כתב אישום? 

זכות השתיקה בהליך הפלילי

מהי זכות השתיקה? כיצד משתמשים בה כראוי והאם היא עלולה להיות לחשוד/לנאשם לרועץ? 

משקלה של אמרת חוץ של עד בעבירת רצח בכוונה תחילה

האם אמרת חוץ מפלילה של אדם הינה בעלת משקל בהליך פלילי כאשר מדובר בעבירת רצח? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.