www.what2do.co.il

מהו גזר הדין הראוי במקרה של הלבנת הון ועבירות לפי חוק המע``מ?

דרגו את המאמר

מהו גזר הדין הראוי במקרה של הלבנת הון ועבירות לפי חוק המע``מ?

הרשעה וגזירת דין על עבירות הלבנת הון


מדובר בכתב האישום אשר במסגרתו יוחסו לנאשמים 1-4 מספר עבירות על פי חוק הלבנת הון, חוק העונשין וחוק מע"מ. עבירות אלה התבססו על רכישת נפטא מבלי לשלם מס בלו, וזאת על מנת למוכרה לארגון פשיעה.
 

על פי עובדות כתב האישום, הנאשמים הקימו בשנת 2001 את הנאשמת 3. מדובר בחברה פרטית אשר נרשמה כחברה שעיסוקה "ייצור ושיווק חומרי ניקוי ומדללים". לאחר ההקמה, הנאשמים פנו למנהל המכס והבלו וביקשו לאשר להם לרכוש דלק מסוג נפטא תוך כדי פטור מתשלום בלו על פי צו הבלו על הדלק.


הנאשמים הצהירו בבקשותיהם כי החברה עושה שימוש בנפטא לשם ייצור מדללים וממיסים לתעשייה. ואכן, החברה קיבלה אישור לרכישת נפטא ללא מס בלו, וזאת על בסיס הצהרת הנאשמים. אי לכך, הנאשמים עשו בפטור שימוש ורכשו כ-13 מיליון ליטרי נפטא. עם זאת, הנפטא לא שימשה למטרות התצהיר בבסיס הפטור, אלא למכירה לארגון פשע.


רכוש אסור לפי חוק איסור הלבנת הון


בית המשפט קבע כי הנפטא במקרה דנן הייתה "רכוש אסור" וזאת לאור הגדרת המונח בחוק איסור הלבנת הון. כמו כן, צוין כי הנאשמים הוציאו חשבוניות מס כוזבות על מנת להסוות את מכירת הנפטא והרכוש האסור. מדובר בחשבוניות על סך של כ-22 מיליון שקלים לפקודתם של לקוחות וירטואליים (שלכאורה נמכרו להם ממיסים ומדללים). לאחר מכן, הנאשמים פעלו על מנת להתחמק מתשלום מס וזאת על ידי הקמת חברה נוספת שנרשמה כ"קמעונאית דלק".


הנאשמים הלבינו את הון החברה על ידי רישום של חשבוניות מס פיקטיביות על סך של יותר משני מיליון שקלים. הנאשמים הורשעו במיוחס להם בתום הליך הוכחות ארוך ומורכב. בסופו של היום, נקבע כי מעשיהם עלו כדי הונאת המדינה בסכומים של כ-16 מיליון שקלים.


העבירה המרכזית בכתב האישום הייתה - "קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות". מדובר בעבירה אשר הינה עבירת מקור לשם חוק איסור הלבנת הון. בית המשפט מצא כי הנאשמים יצרו מערך של הוצאת חשבוניות כוזבות, בתחכום רב, וזאת על מנת לבסס את הטענה כאילו הם מכרו מדללים שייצרו. בפועל, הם מכרו את הנפטא לארגון פשיעה וזאת לאחר שהוא נקנה ללא מס בלו. בית המשפט ציין כי הנאשמים ביצעו הן עבירות כלכליות בדמות גניבת מיליונים מאוצר המדינה, והן עבירות פליליות בדמות קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.


עונשם של הנאשמים לעומת עונשו של ראש ארגון הפשיעה


במקביל להליכים הנ"ל, ראש ארגון הפשיעה אשר רכש את הנפטא הורשע בשורה של עבירות כגון קשירת קשר לביצוע פשע, פעילות בארגון פשיעה, קבלת דבר במרמה ועבירות נוספות מכוח חוק מאבק בארגוני פשיעה, חוק מע"מ ופקודת מס הכנסה. במסגרת הסדר טיעון בין ראש הארגון לפרקליטות הוחלט לגזור על האחרון עונש של 7 שנות מאסר בפועל. אי לכך, עלתה השאלה האם ניתן לגזור על הנאשמים בפרשה דנן עונש חמור יותר. בית המשפט קבע כי התשובה לשאלה זו הינה חיובית.


בגזר הדין צוין כי הנאשמים ביצעו עבירות עצמאיות והם לא הואשמו על פי דיני השותפות בחלקם בארגון הפשיעה. אי לכך, נקבע כי לא היה ניתן להקיש בין העונש שנגזר על ראש הארגון לבין הנאשמים. זאת ועוד, בית המשפט ציין כי העונש שנגזר על ראש הארגון היה חלק מעסקת טיעון, ולא היה ניתן ללמוד מעונש זה על "ענישה ראויה". יתרה מכך, הודגש כי ככל שמדובר בעבירות בהיקף נרחב על חוק איסור הלבנת הון, הלכה פסוקה היא כי בית המשפט צריך להחמיר בענישה למען יראו וייראו.


לאור ההיקף העצום של הרכוש האסור, ובשל התחכום הרב במסגרתו בוצעו העבירות במקרה דנן, נקבע כי יש לגזור על כל אחד מהנאשמים מאסר בפועל של שש שנים מאחורי סורג ובריח. כמו כן, כל אחד מהנאשמים חויב בתשלום חצי מיליון שקלים קנס לקופת המדינה. החברה שבמסגרתה נרכשה הנפטא חויבה בתשלום קנס בשיעור מיליון שקלים. החברה "הקמעונאית" חויבה בתשלום של 200,000 שקלים.

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 


מאמרים נוספים בתחום

נסגר תיק החקירה כנגד אולמרט בפרשת כרמיה

נסגר התיק בפרשת "הבית ברחוב כרמיה" נגד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט 

עבירת השוחד של עובד ציבור

מהי עבירת השוחד בידי עובד ציבור? כיצד מגיע בית המשפט להכרעה בנוגע לעונש ומה נדרש על מנת להרשיע בעבירת השוחד עובד ציבור ... 

עבירות מס: שיקולי ענישה

עבירות מס: שיקולי ענישה

מהן עבירות מס? מהו העונש המוטל על אדם המבצע עבירות מס? האם מדובר בקנס כספי או שמא ייתכן גם מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח? 

שוחד, שיקולי ענישה בעבירת השוחד

שוחד, שיקולי ענישה בעבירת השוחד

עבירת שוחד הינה עבירה אשר מעטרת לא אחת את כותרות העיתונים. מהי עבירת השוחד? כיצד מרשיעים אדם בשוחד? מהם שיקולי הענישה בגין שוחד? 

דמי שתיקה: האם מותר לשלם שוחד באמצעות דמי שתיקה?

דמי שתיקה היא פעולה של העברת כספים או טובות הנאה כדי שהצד המקבל לא ינקוט בהליך פלילי נגד הצד המשלם, כמו תלונה במשטרה, תביעה לפיצויים, דליפה של מידע לתקשורת בדבר התנהלות שנויה במחלוקת ועוד.  

מהי עבירת קבלת דבר במרמה ומה העונש הצפוי?

העונש הקבוע בחוק לעבירות קבלת דבר במרמה הוא מאסר של שלוש שנים בפועל. במקרה שמדובר בעבירה בנסיבות מחמירות של קבלת דבר במרמה, העונש המקסימלי הוא חמש שנות מאסר בפועל. 

רישום פלילי בעבודה – האם מעסיק רשאי לבקש תעודת יושר?

מעסיק במגזר הפרטי אינו רשאי לדרוש מעובד או מועמד לעבודה להמציא תדפיס מהמרשם הפלילי. מעסיק שבכל זאת דורש זאת, עובר על החוק וצפוי לעונש מאסר של שנתיים.  

מה העונש על השתתפות בהימורים, הגרלות ומשחקים אסורים?

אדם שמשתתף בהימורי ספורט, משחק במכונות מזל או לוקח חלק בכל הגרלה לא חוקית אחרת, עובר על החוק וצפוי לעונש מאסר של שנה וקנס כספי. אדם שמארגן משחקים אסורים מסתכן בעונש של עד שלוש שנות מאסר.  

זיוף כסף: מה העונש על שימוש בשטרות המזויפים?

זיוף כסף הוא עבירה פלילית, כאשר החוק לא מבדיל בין פעולת ייצור וזיוף שטרות לבין שימוש בכסף מזויף. העונש המרבי על זיוף כסף עומד על שבע שנות מאסר. 

קנס בהליך פלילי כעונש על עבירה

בית משפט רשאי להטיל קנס על נאשם בעבירה פלילית כעונש יחיד או לצד עונשים אחרים כמו מאסר או עבודות שירות, זאת בהתאם לחומרת העבירה והנסיבות שהובילו לביצועה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.